Zsír Balázs olajra lép


A mű humoros csavargóregény. Továbbá kalandos, gunyoros, groteszk, mint neves elődei, például a Gil Blas (Le Sage-tól), mely irodalmi hős nevének magyarítása maga a Zsír Balázs név is. A csavargóregények (pikareszk) azon régi vágású vonulatához tartozik, ahol valóban egy csirkefogó kalandjaival mulattatják a nagyérdeműt (pikáró = kópé).
Zsír Balázs a Duna mentén született félig magyar, félig (talán) arab lelenc. Mindenhol feltalálja magát, de legfőképp az ügyeskedők, a különböző rendű-rangú csalók, valamint a szex átvitt és a diliház szó szoros értelemben vett őrültjei közt mozog otthonosan. A cselekmény közvetlenül a rendszerváltás előtti-utáni években játszódik. G. és N. uraknak, akik egy füst alatt szerzők és a regény mellékszereplői is, igen kedvezőtlen véleményük van a korszakról, hiszen a jelenkori alakok közül mindenki kisszerű figura. Az értékeket és az eszméket kizárólag a történelmi alakok képviselik (pl. Tinódi vagy Petőfi): róluk szólva a stílus is megemelkedhet.
A mű azonban nem a hagyományos csavargóregény megszokott formáit ismétli meg. A posztmodern újítások minduntalan meglepik a gyanútlan olvasót. Idősíkok és színterek váltakoznak, a főhős pedig történelmi (lásd feljebb) vagy más írók által kiagyalt szereplőkbe botlik. Zsír Balázs éppúgy összefut a pogánylázadó Vatával, mint Gellért püspökkel. G. és N. urak néha újraírják a történelmet, természetesen a saját szájuk íze szerint. Ennek esik áldozatul honi nagyjaink közül többek közt Dózsa vagy Széchenyi, a világcelebek galériájából pedig Napóleon, akivel a címszereplő együtt old kereket a zárt osztályról.
A főhős sorsa két egymástól eltérő személyiségű-világlátású író fantáziájának (megszerkesztett) szeszélyeit követi. A Zsírral azonosuló elbeszélő (G. úr) egyes szám első személyben, a narrátor (N. úr) egyes szám harmadik személyben szólal meg. Ez a narratív technika nemcsak arra jó, hogy hitelesen különböztesse meg a két kissé eltérő stílusú szerző által írott részeket, hanem tág teret nyit a reflexiónak is. G. és N. urak bizony kommentálják, olykor leszólják egymás szövegeit.
Az általános fonákságok mellett a regényben terítékre kerül a politika is. A kiegyensúlyozott ábrázolást az írók különböző szemlélete biztosítja, mely a közös alkotás egyik legfőbb (végül leküzdött) akadálya volt.

Maga a sztori a főhős születésének és gyermekkorának felidézésével indul, majd dióhéjban kiderül, hogyan bukott meg (szinte) minden tárgyból a dunaújvárosi gimnáziumban. Ezután világgá megy. Ám az első szocialista városból érkező kópét Budapest sem fogadja virágesővel: előbb kiadós verésben részesül, majd elveszti ártatlanságát is (minden tekintetben). Munkát vállal Szentendrén, de kirúgják, búnak ereszti a fejét, öngyilkos akar lenni, ám egy Verne-hős kimenti, akinek tanácsára megházasodik. Hamar meg is bánja. Tovább züllik Kecskeméten, majd szökik a katonai behívó elől, s jobb híján remetének áll a Nagyalföldön. Az egyik faluba vetődve előbb csőszködik, majd összeszűri a levet a gazda mindkét lányával. Újabb veréseknek néz elébe, de inkább nyaka közé szedi a lábát.
Az ehhez hasonló pikareszk kalandok közepette ismerkedik meg Petőfi Sándorral, aki vagy feltámadt, vagy a költő hasonmása, vagy csak a címszereplő fejében kel életre. (Döntse el a kérdést az olvasó, ahogy a többi hasonszőrű figura esetében is.)
Később Zsír Balázs megjárja Szegedet, Gyulát és Debrecent, ám mindenhonnan iszkolnia kell. Bűnlajstroma egyre hízik: gyújtogatónak, csempésznek, szatírnak kiáltják ki. Végül zárt osztályra kerül, ahol megismerkedik G. és N. urakkal, kik épp a róla készülő regényről vitatkoznak, s észre sem veszik, hogy saját teremtményükkel hozta őket össze a jó, esetleg balszerencse. Napóleon és Széchenyi vállveregető barátságát azonban kiérdemli, az előbbivel föl is húzza a közös nyúlcipőt. Ezt követően több futásban-menekülésben és kisebb-nagyobb elpáholásban részesül még, ahogy az egy vérbeli pikárónak dukál.
A történet csúcs- vagy mélypontján pedig megismerkedik a vizek Tarzanjával (Hany Istók). A vele való kalandozás és búcsú zárja az eseményeket, ám G. és N. urak már törik kemény fejüket a folytatáson.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Zsír Balázs olajra lép ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Zsír Balázs olajra lép ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  320
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  324 gr
  ISBN:
  9786155180057
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2011
  Commodity code:
  2221529 / 1077507  TAGS:
  Online Zsír Balázs olajra lép ebook, könyvet Zsír Balázs olajra lép FB2, Download Zsír Balázs olajra lép PDF , Download Zsír Balázs olajra lép MOBI, Online Zsír Balázs olajra lép könyvet, ingyenes letöltések Zsír Balázs olajra lép IPhone, Online könyvet Zsír Balázs olajra lép PDF, ingyenes Zsír Balázs olajra lép DJVU, ingyenes letöltések Zsír Balázs olajra lép TXT, letöltések Zsír Balázs olajra lép RTF, Online Zsír Balázs olajra lép FB2 , e-könyvet Zsír Balázs olajra lép letöltések TXT, ingyenes Zsír Balázs olajra lép letöltések könyvet, e-könyvet Zsír Balázs olajra lép download MOBI, letöltések Zsír Balázs olajra lép IPad, olvas Zsír Balázs olajra lép MOBI, olvas Zsír Balázs olajra lép DOC, ingyenes Zsír Balázs olajra lép AWZ, Download e-könyvet Zsír Balázs olajra lép iPad , ingyenes Zsír Balázs olajra lép DJVU, Download Zsír Balázs olajra lép e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Zsír Balázs olajra lép DVD, olvas Zsír Balázs olajra lép TXT, Book Zsír Balázs olajra lép letöltések DJVU, Zsír Balázs olajra lép letöltések könyvet ingyenes, Zsír Balázs olajra lép letöltések könyvet pdf ingyenes, Zsír Balázs olajra lép pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Zsír Balázs olajra lép pdf ingyenes, Zsír Balázs olajra lép letöltések könyvet epub ingyenes, Zsír Balázs olajra lép ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply