Virágot Oikosnak

Darvas Béla - Virágot Oikosnak

A könyv, amit az olvasó a kezében tart, kettős rokonságot mutat a középkori tudós poéta, Dante Alighieri Poklával. Az egyik, hogy ezt is többen fogják emlegetni, mint ahányan az elejétől a végéig elolvassák. A másik, hogy a pokolból, melynek bugyrait rendíthetetlen alapossággal kutatja át, mégsem a kínzószerszámok és gyötrelmek végtelen sokfélesége rendít meg leginkább, hanem a kárhozottak sorsa, amiben a magunkéra ismerhetünk. A bűnök és gonosz szenvedélyek katalógusát az újkori szerző immár a képletek, hatásvizsgálatok, gyártási és engedélyezési procedúrák semlegesnek mondott nyelvén adja elő; mire a művének végére érünk, mégsem marad kétségünk afelől, amit már Dante is sejtett, hogy a valóságos pokol az, amit itt e Földön, az elpusztított Éden helyén (nyersanyagából) a maga és fajtársai vesztén állhatatosan munkálkodó emberfajt teremt.
Darvas Béla természettudományos tényekkel és szakirodalmi adatok sokaságával alátámasztott fejtegetései mintha a bibliai metafora egyszerű, kézzelfogható igazságát bizonyítanák sorról sorra: halált eszünk, halált iszunk, halált lélegzünk. Rettenetes könyv! Távolságtartó iróniával, fogcsikorgató kedélyességgel kalauzolja végig olvasóját a borzalmak laboratóriumán: hogyan halmozódik fel a növényekben és az állatokban, a talajban és a vizekben, végül mibennünk, csúcsragadozókban az a temérdek méreg, amelyet az elbizakodott és lelkiismeretlen tudomány kieszelt, majd a termelés fokozásának százszor szent érdekére hivatkozó üzleti nyereségvágy ránk kényszerít.
Könnyen lehet, hogy rossz szolgálatot teszek a szerzőnek, amikor mondanivalóját így dramatizálom, ahelyett, hogy kimerítő tájékozottságát, tudományos sokoldalúságát dicsérném. Munkájának szakmai fogadtatását illetően azonban nincsenek kétségeim. Az általa bemutatott növényvédő szerek és génmanipulációs eljárások karrierje, mindaz, amit a biotechnológia ámokfutása korunkban okozott és még okozni fog a java ugyanis, hála a génsebészet konjunktúrájának, még hátra van nyomasztó bizonyítéka az ipar és kereskedelem szolgálatára rendelt tudomány elaljasodásának. Aki ez ellen szót emel, elutasításnál, gyűlölködő vagy lekezelő tudományos cáfolatoknál egyébre ne számítson. Dezinformációs társadalmainkban a hasznosítható tudásra egyetemestül, kutatóintézetestül, internetestül az üzlet tette rá a kezét, az rendel, az diktál, az fizet. A tudás hatalom (valóban, már-már semmi egyéb, színtiszta hatalom) tehát a hatalomé kell legyen minden tudás.
A globális technológiai-gazdasági rendszer teljesítményét korlátozó vagy bíráló tudás neve: nem tudás, bolondság, rágalom. A hasznos tudás neve ellenben: szabadalom, márpedig azzal a Cég rendelkezik, aki a kutatást finanszírozta, a terméket értékesíti, és áldozataival pereskedik. A tudás-hatalom kiterjedését jelzi a legtekintélyesebb tudományos testületek szemforgatása, a sajtó mellébeszélése, a politikai testületek tétlensége vagy kollaborációja, valahányszor a tudományos technikai haladás újabb és újabb pusztító csodái kerülnek szóba.
Halált virágzik most a türelem a meggyilkolt költő viharkabátjában talált vers szavai időszerűbbek, mint valaha. Auschwitz évszázada méltóképpen búcsúzik: halálgyárai az egész világon egyre szakszerűbben, egyre hatékonyabban ontják termékeiket. A vegyi fegyvereket ezentúl csak békés célokra vetik be, az elpusztítandó alsóbbrendű fajok listáján csupán gyomok, rovarok, baktériumok szerepelnek. (A laboratóriumokban megkínzott és legyilkolt kísérleti állatok milliárdjairól, ugye, nem beszélünk.) Jaj annak, aki kételkedik a biotechnológia emberbaráti küldetésében! A zöld forradalom óta és dacára, éhen halt milliók pedig magukra vessenek, hogyha a hagyományos gazdálkodni-tudást világszerte kíméletlenül kiszorító nagyipari irtóhadjárat, a vegetáció csúcsrajáratása a természetes élőhelyek tönkrenyomorítása ellenére sem képes jóllakatni őket.
A kémiai agresszió árát ellenben már javában fizetjük, és kamatos kamataival együtt hagyományozzuk utódainkra. A friss gyümölcs allergiát okoz. A forrás vize magzatelhajtó. Az anyatej rákkeltő. Megmérgeztük a Földet!
Előszó Darvas Béla: Virágot Oikosznak című könyvéhez
(L’Harmattan Kiadó, Bp., 2000)A Könyv Magyarul!


Letöltések Virágot Oikosnak ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Virágot Oikosnak ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  16 x 23.2 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  430
  Cover:
  SOFT BOARD
  ISBN:
  9630047411
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2003
  Commodity code:


  TAGS:
  Online Virágot Oikosnak ebook, könyvet Virágot Oikosnak FB2, Download Virágot Oikosnak PDF , Download Virágot Oikosnak MOBI, Online Virágot Oikosnak könyvet, ingyenes letöltések Virágot Oikosnak IPhone, Online könyvet Virágot Oikosnak PDF, ingyenes Virágot Oikosnak DJVU, ingyenes letöltések Virágot Oikosnak TXT, letöltések Virágot Oikosnak RTF, Online Virágot Oikosnak FB2 , e-könyvet Virágot Oikosnak letöltések TXT, ingyenes Virágot Oikosnak letöltések könyvet, e-könyvet Virágot Oikosnak download MOBI, letöltések Virágot Oikosnak IPad, olvas Virágot Oikosnak MOBI, olvas Virágot Oikosnak DOC, ingyenes Virágot Oikosnak AWZ, Download e-könyvet Virágot Oikosnak iPad , ingyenes Virágot Oikosnak DJVU, Download Virágot Oikosnak e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Virágot Oikosnak DVD, olvas Virágot Oikosnak TXT, Book Virágot Oikosnak letöltések DJVU, Virágot Oikosnak letöltések könyvet ingyenes, Virágot Oikosnak letöltések könyvet pdf ingyenes, Virágot Oikosnak pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Virágot Oikosnak pdf ingyenes, Virágot Oikosnak letöltések könyvet epub ingyenes, Virágot Oikosnak ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply