Utazás a Fekete kolostorhoz


A nemrég 92. évét töltött és jelenleg Szardinia szigetén élő szerző az 1970-es évek elején eredt először nyomába az erdélyi magyar irodalomban rövid, de meghatározó szerepet játszott, 1931-ben fiatalom elhunyt Kuncz Aladár regénye, a Fekete Kolostor történetének és utóéletének. 1975-ben jelent meg első, műfajilag ,,irodalomtörténeti riport"-ként meghatározott könyve erről a témáról, s azóta még két alkalommal, a 90-es évek végén és az ezredforduló után volt lehetősége ellátogatni újra Kuncz egykori fogságának színhelyére, Noirmouthier várába, amely az első világháború idején az ,,ellenséges hadviselő országok" állampolgárainak internálótábora, megannyi fájdalom és tragédia színhelye volt.
Lőrinczi László három irányban folytatta kutakodásait, s ez a három irány ma is meghatározza könyve 3., tovább bővített kiadásának új anyagát: az egyik a Kuncz Aladár regényéből megismerhető egykori rabtársak további sorsa, a másik a kis Atlanti óceáni szigeten lévő város későbbi viszonyulása a náluk ,,vendégeskedő" internáltakhoz és a négy háborús év emlékeihez, a harmadik a regény utóélete, francia, angol, olasz, román, török fordításainak születése, a fordítók és a könyv találkozásainak története valamint a könyv késői nyugati (vagy épp hazai) fogadtatása az eseményektől távoli közegben.
E három dimenzióban a szerző mindegyre talál újat: barátai előásnak addig ismeretlen dokumentumokat a rabság éveiről, egyes szereplőkről újabb adalékai kerülnek elő az egykori internált iránti helyi francia érdeklődésről. Legutolsó látogatásának eseménye és annak visszhangja természetesen bekerült a mostani harmadik kiadásba: 2001-ben ugyanis az ő részvételével lepleztek le egy Kuncz-emléktáblát az azóta már fehérre meszelt Fekete Kolostor falán.
Újdonsága a mostani kiadásnak, hogy Jancsó Elemér professzor hagyatékából bekerültek a Fekete Kolostor első kiadásának eredeti illusztrációi: 35 egykorú fénykép, dokumentum és grafika, Kuncz internált művésztársai (Jankovich, Retureczki, Rucki, Willersdorfer) rajzai, plakát- és meghívóterevei.
Lőrinczi László más műfajban is emléket állított Kuncz Aladárnak: a ,,Fekete Kolostor" egyik epizódjából színdarabot irt, amelyet egy másik kötetében, két másik színpadi művel együtt nemrég jelentetett meg (Három dráma: A szerető, Kuncz tanár úr, Contra Gelileum, 2011.)A Könyv Magyarul!


Letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  284
  Borító:
  FÜLES, KARTONÁLT
  Súly:
  320 gr
  ISBN:
  9786065420199
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2011
  Árukód:
  2389213 / 1105325
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online Utazás a Fekete kolostorhoz ebook, könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz FB2, Download Utazás a Fekete kolostorhoz PDF , Download Utazás a Fekete kolostorhoz MOBI, Online Utazás a Fekete kolostorhoz könyvet, ingyenes letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz IPhone, Online könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz PDF, ingyenes Utazás a Fekete kolostorhoz DJVU, ingyenes letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz TXT, letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz RTF, Online Utazás a Fekete kolostorhoz FB2 , e-könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések TXT, ingyenes Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések könyvet, e-könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz download MOBI, letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz IPad, olvas Utazás a Fekete kolostorhoz MOBI, olvas Utazás a Fekete kolostorhoz DOC, ingyenes Utazás a Fekete kolostorhoz AWZ, Download e-könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz iPad , ingyenes Utazás a Fekete kolostorhoz DJVU, Download Utazás a Fekete kolostorhoz e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Utazás a Fekete kolostorhoz DVD, olvas Utazás a Fekete kolostorhoz TXT, Book Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések DJVU, Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések könyvet ingyenes, Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések könyvet pdf ingyenes, Utazás a Fekete kolostorhoz pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Utazás a Fekete kolostorhoz pdf ingyenes, Utazás a Fekete kolostorhoz letöltések könyvet epub ingyenes, Utazás a Fekete kolostorhoz ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply