Történelemhamisítás és politikai propaganda

Vörös Boldizsár - Történelemhamisítás és politikai propaganda

Könyvében a szerző részletesen bemutatja Illés Béla magyar kommunista író, lapszerkesztő két történelmi tárgyú kitalációját: az egyik szerint I. Péter cár katonákkal, ágyúkkal és pénzzel támogatta II. Rákóczi Ferenc szabadságharcát; a másik a valóságban soha nem létezett, állítólag az 1849-es magyarországi cári intervencióval szembeforduló és ezért kivégzett Alekszej Guszev százados és társainak története volt. E valótlanságokat a szerző többféle eljárással (így például kitalált dokumentumokra történt hivatkozással, ezek idézésével) igyekezett hitelesíteni a közönség számára. Az 1940-es évek közepén megalkotott fikcióknak a szovjet-magyar barátság-ot kellett történelmileg megelőlegezniük, legitimálniuk. Illés és munkatársai tevékenysége nyomán a két eset széles körben ismertté vált: bekerültek magyar történettudományi munkákba, iskolai tananyagokba, sőt az 1940-1950-es évek fordulóján Guszev kapitány nevét utcák viselték Budapesten; ugyanitt emléktábla örökítette meg a képzelet teremtette tiszt és társai hőstettét. Történetüket nemcsak Illés Béla dolgozta fel szépirodalmi alkotásban, hanem más írók, köztük Illyés Gyula is. Mindezeken túl a Guszev-fikció évtizedeken keresztül tényként benne volt fontos szovjet történettudományi munkákban is. A történészek kutatásai során azonban fokozatosan kiderült, hogy e történetek valótlanságok, egyes feldolgozásaikat már 1989 előtt kivonták a forgalomból a magyar illetékesek – ám, fontos politikai propagandisztikus funkciójuk miatt különböző méltatásokat (utcanevek, emléktábla) csak a rendszerváltozás idején távolítottak el. E fikciók sorsának részletes bemutatása tehát, önmagán túlmutatóan, általánosabb érvénnyel rávilágít a kitalált hagyományok számos jellegzetességére, szemlélteti az aktuálpolitikai célzatú történelemhamisítás, illetve az ezt felhasználó propaganda működésének mechanizmusait, e propaganda és a tudományos igazságkeresés konfliktusainak eseteit – ugyanakkor egy sajátos ábrázolását is adja az 1945-1989 közötti időszak politikai és kulturális viszonyainak is.A Könyv Magyarul!


Letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  336
  Cover:
  KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
  Weight:
  570 gr
  ISBN:
  9789639627819
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2014
  Commodity code:
  2590531 / 1143025
  Series:


  TAGS:
  Online Történelemhamisítás és politikai propaganda ebook, könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda FB2, Download Történelemhamisítás és politikai propaganda PDF , Download Történelemhamisítás és politikai propaganda MOBI, Online Történelemhamisítás és politikai propaganda könyvet, ingyenes letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda IPhone, Online könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda PDF, ingyenes Történelemhamisítás és politikai propaganda DJVU, ingyenes letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda TXT, letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda RTF, Online Történelemhamisítás és politikai propaganda FB2 , e-könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések TXT, ingyenes Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések könyvet, e-könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda download MOBI, letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda IPad, olvas Történelemhamisítás és politikai propaganda MOBI, olvas Történelemhamisítás és politikai propaganda DOC, ingyenes Történelemhamisítás és politikai propaganda AWZ, Download e-könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda iPad , ingyenes Történelemhamisítás és politikai propaganda DJVU, Download Történelemhamisítás és politikai propaganda e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Történelemhamisítás és politikai propaganda DVD, olvas Történelemhamisítás és politikai propaganda TXT, Book Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések DJVU, Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések könyvet ingyenes, Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések könyvet pdf ingyenes, Történelemhamisítás és politikai propaganda pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Történelemhamisítás és politikai propaganda pdf ingyenes, Történelemhamisítás és politikai propaganda letöltések könyvet epub ingyenes, Történelemhamisítás és politikai propaganda ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply