Telepessors


A történeti tényeket és összefüggéseiket feltáró-értelmező kutatók idejét gyakran a szó szoros értelmében vett keresés: dokumentumok, relikviák, iratok, helyszínek, emlékező tanúk (emlékezetek) felkeresése, gyűjtése, rendezése tölti ki. A “búvárlat” – ahogy a száz-százötven évvel ezelőtti magyar nyelvben a tudományos kutatást nevezték. Ebben a munkában: a tizenkét hortobágyi és nagykunsági kényszermunka-tábor történetszociológiai/-szociográfiai monográfiájának elkészítésekor, a kutató energiák nagy részét a keresés kötötte le. Meg kellett keresni és térképen azonosítani kellett azokat a településeket, amelyeket az 1950. június 23. és 1953. március 31. közötti, hortobágyi-nagykunsági kitelepítések bizonyíthatóan érintettek. Ehhez alapvetően az egykori “telepesek” birtokában megőrzött tábornévsorok, rendőrségi állománylisták, levéltári iratok szolgáltak forrásul. Ezeket esetenként további adatgyűjtéssel, helyszíni tájékozódással egészítettük ki. Az összesítéseket Kiss László, az adatok térképre vitelét Landauer Attila végezte. Előfordult, hogy az elhurcoltak egykori lakóhelyei térképen nem (a régebbieken sem) voltak fellelhetők, s a helységnévtárakban sem szerepelnek. Pontos földrajzi helyük megtalálása nem nélkülözhette a helytörténeti munkákban való “búvárlatot” és a még élők emlékezetének felkeresését. Kiadványunk térképein és összesítő térképmellékletén négyszáztizenhét település nevét és helyét sikerült azonosítanunk.A táborok helyszínei az eltelt fél évszázad alatt teljesen megváltoztak. Néhány – többnyire átalakított – épület, épületmaradvány utal egykori létezésükre. Van olyan tábor is, amelynek nyoma sem maradt mára. A pusztára visszajáró “telepesek” – többségükben idős emberek – tétován néznek szét a tájon: itt – jegenyenyár-csonkok (azoké a jegenyefáké?), egy rozsdálló zsilipmaradvány, rizsgátat formázó talajdomborulat idézi fel gyermek- és ifjúkoruk színtereit, ott épen maradt a juhhodály. Látszik – vagy inkább odaképzelhető? – a lóvasút sínpárjának helye. Megmaradt az első szálláshely: a tehénistálló… Csak most komfortosabb. Az emlékek tényleges tereinek megtalálásához, a táborok helyszíneinek azonosításához az állami gazdaságokról és környezetükről készült ötvenes évek eleji légifelvételek megkeresése segített hozzá. (A táborokat állami gazdaságok telepein alakították ki.) Landauer Attila az emlékképek valóságát a mai helyszínek, és az egykori légifelvételeken kivehető kontúrok valóságaival szembesítve, arra törekedett, hogy – a kiadványunkban részletesen bemutatott öt tábor esetében – ezt az elsüllyedt világot méretarányosan rekonstruálja és visszahelyezze tényleges dimenzióiba.A Könyv Magyarul!


Letöltések Telepessors ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Telepessors ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  368
  Cover:
  BOUND
  Weight:
  880 gr
  ISBN:
  9639500348
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2004
  Commodity code:
  2100942 / 1014550
  Format:


  TAGS:
  Online Telepessors ebook, könyvet Telepessors FB2, Download Telepessors PDF , Download Telepessors MOBI, Online Telepessors könyvet, ingyenes letöltések Telepessors IPhone, Online könyvet Telepessors PDF, ingyenes Telepessors DJVU, ingyenes letöltések Telepessors TXT, letöltések Telepessors RTF, Online Telepessors FB2 , e-könyvet Telepessors letöltések TXT, ingyenes Telepessors letöltések könyvet, e-könyvet Telepessors download MOBI, letöltések Telepessors IPad, olvas Telepessors MOBI, olvas Telepessors DOC, ingyenes Telepessors AWZ, Download e-könyvet Telepessors iPad , ingyenes Telepessors DJVU, Download Telepessors e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Telepessors DVD, olvas Telepessors TXT, Book Telepessors letöltések DJVU, Telepessors letöltések könyvet ingyenes, Telepessors letöltések könyvet pdf ingyenes, Telepessors pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Telepessors pdf ingyenes, Telepessors letöltések könyvet epub ingyenes, Telepessors ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply