“Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?”

Fáy Zoltán (Szerk.) - Varga Imre Kapisztrán (Szerk.) - "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?"

Régi adósságunkat törlesztjük akkor, amikor e könyv, a FONTES HISTORICI ORDINIS FRATRUM MINORUM IN HUNGARIA MAGYAR FERENCES FORRÁSOK útra bocsátásával a ferences rend magyarországi történetének nehezen hozzáférhető, vagy eddig alig ismert forrásait közölni kezdjük. Szerencsésebb történelmű országokban ez már régen megtörtént. Nálunk a szerzetesrendek működésének újra engedélyezése, a rend iratainak, könyvtárainak újbóli birtokba vétele, eddig lappangó iratok, könyvek előkerülése (ld. gyöngyösi leletek) adnak új lehetőséget. Ezzel a lehetőséggel-élve szeretnénk hozzájárulni a ferences rend magyarországi történetének kutatásához, annak fellendítéséhez.
Talán furcsának tűnik, miért ezzel a kötettel indítjuk sorozatunkat, hiszen akadna ennél régebbi forrás is. Ez igaz, de a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása olyan történelmi esemény, melynek átélői és elszenvedői közöttünk élnek. 1990-ben még nem is nagyon gondoltunk arra, mennyire sürgető is az akkor történtek leírása, megörökítése, visszaemlékezések, és fellelhető dokumentumok alapján. A közben eltelt idő, és a feloszlatáskor élők szinte egy évtized alatti eltávozása tette világossá, milyen fontos ennek a jelent is súlyosan meghatározó eseménynek az emlékeit összegyűjteni. Hiszen a fiatalabb nemzedék a feloszlatást már nem átélt valóságként ismeri, hanem – hála Istennek – csak úgy, mint a saját életét is nagyon meghatározó történelmi tényt. Ha most, az utolsó pillanatban ezt nem tettük volna meg, úgy jártunk volna, amint Tacitus is írja: Valóban nagy bizonyságát adtuk türelmünknek, és amiképpen a régi kor láthatta, meddig terjed a szabadság, mi is láthattuk, meddig a szolgaság: a figyelők miatt még beszélni, egymást meghallgatni sem lehetett. Hangunkkal együtt az emlékezést is elvesztettük volna, ha a feledés ugyanúgy rajtunk múlnék, mint a hallgatás." (P.C. Tacitus: Agricola élete 2. Borzsák I. fordítása.) Kötetünk tehát ez a megmentett emlékezés, aminek az ad különös aktualitást, hogy a szerzetesrendek feloszlatása éppen ötven évvel ezelőtt történt Magyarországon. A visszaemlékezések összegyűjtése egyben a fiatalabb generáció tisztelgése is azok előtt a ferences testvérek előtt, akik elszenvedték a feloszlatás eseményét és következményeit, akik tanújelét adták a rendhez, hivatásukhoz való hűségnek, és akik áldozatokat is hoztak, hogy megőrizzék és továbbadják a ferences életeszményt.A Könyv Magyarul!


Letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  17 x 24 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  380
  Cover:
  SOFT BOARD
  ISBN:
  9637964576
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2000
  Commodity code:


  TAGS:
  Online "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" ebook, könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" FB2, Download "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" PDF , Download "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" MOBI, Online "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" könyvet, ingyenes letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" IPhone, Online könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" PDF, ingyenes "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" DJVU, ingyenes letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" TXT, letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" RTF, Online "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" FB2 , e-könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések TXT, ingyenes "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések könyvet, e-könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" download MOBI, letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" IPad, olvas "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" MOBI, olvas "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" DOC, ingyenes "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" AWZ, Download e-könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" iPad , ingyenes "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" DJVU, Download "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" DVD, olvas "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" TXT, Book "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések DJVU, "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések könyvet ingyenes, "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések könyvet pdf ingyenes, "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" pdf ingyenes, "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" letöltések könyvet epub ingyenes, "Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet?" ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply