Tábornokok uzsonnája


Kiadónk Boris Vian-életműsorozatának harmadik kötetében a szerző nyolc novellája és két drámája kapott helyet. Valamennyi novella csakúgy, mint a kötet címadó drámája, a Tábornokok uzsonnája most jelenik meg először magyarul, a másik, a Birodalomépítők című darabot pedig új (teljesebb és pontosabb) fordításban kínáljuk az olvasóknak.
A novellákat olvasva a már jól ismert viani világba csöppenünk, ahol beszélő kutyák, elképesztő öltözékek és ötletek, szőke vagy barna bombázók és mókás nyelvi játékok adnak egymásnak találkozót. A drámákhoz érve megváltozik a hang és a hangulat, először egy vitriolba mártott tollal írt szatírán nevethetünk, aztán a birodalomépítést törvényszerűen követő bukás kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy mit tennénk, ha egy szép napon a mi lakásunkban is felbukkanna egy Schmürz.

1954-ben írt, A dezertőr című dalával Vian majd tárgyilagos, komoly hangon fog tiltakozni a háború(k) ellen. Három évvel korábban a Tábornokok uzsonnájában viszont olyan ádáz iróniával teszi nevetségessé a katonákat s velük együtt a háború kirobbantásáért ugyanúgy felelősséget viselő politikusokat és az egyházat is , olyan nyíltan fordul szembe a franciák gondolkodását Napóleon óta meghatározó grandeur és gloire (nagyság és dicsőség) eszméivel, a francia tábornokokat gyerekesnek és ostobának, hiúnak és felelőtlennek, pétainistának és pederasztának beállítva annyira durván tapos bele a katonai erényeikre oly büszke gallok lelkébe, hogy ő maga is kénytelen belátni: ezt a drámáját komoly színház soha nem fogja a műsorára tűzni.
Takács M. József

Eddig a legjobban a haiti vuduvarázslók váltak be Odile-nál. Egy reggel beállítottak hozzánk egy élő kecskével, egy fehér kakassal, dobokkal, fáklyákkal egészen fantasztikus volt. A vuduval egyetlen gond van: a kakas feláldozása. A varázslók egy életre tönkretették azt az ír ágytakarót, amit afféle örökségelőlegként kaptunk az anyósomtól. Elmondani is borzasztó, hogy mit műveltek ezzel a takaróval. A vuduvarázslat pazar látványosság: van egy oltár, azon áldozzák fel a kakast, a varázslók énekelnek, és közben verik a dobokat, a lányok a földön fetrengenek a megszállottság szent önkívületében és az egyiknek kifejezetten jó lába volt. Sajnos később megtudtam, hogy valójában táncosnő a Moulin Rouge-ban, és a férje egy nagyon rendes pasas Pedig nagyon szépen és autentikusan vonaglott. Nos, a varázslók a mi ír ágytakarónkat használták oltárterítőként. Megjegyzem, a kakast ott akarták hagyni nekünk, hogy főzzük meg ebédre, de mivel ez az egész alig ezer frankba került, azt mondtam nekik: Vigyék el!.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Tábornokok uzsonnája ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Tábornokok uzsonnája ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  324
  Cover:
  PAPERBACK, THREAD-STITCHED
  Weight:
  384 gr
  ISBN:
  9789632276649
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2016
  Commodity code:
  2679522 / 1155928
  Translator:


  TAGS:
  Online Tábornokok uzsonnája ebook, könyvet Tábornokok uzsonnája FB2, Download Tábornokok uzsonnája PDF , Download Tábornokok uzsonnája MOBI, Online Tábornokok uzsonnája könyvet, ingyenes letöltések Tábornokok uzsonnája IPhone, Online könyvet Tábornokok uzsonnája PDF, ingyenes Tábornokok uzsonnája DJVU, ingyenes letöltések Tábornokok uzsonnája TXT, letöltések Tábornokok uzsonnája RTF, Online Tábornokok uzsonnája FB2 , e-könyvet Tábornokok uzsonnája letöltések TXT, ingyenes Tábornokok uzsonnája letöltések könyvet, e-könyvet Tábornokok uzsonnája download MOBI, letöltések Tábornokok uzsonnája IPad, olvas Tábornokok uzsonnája MOBI, olvas Tábornokok uzsonnája DOC, ingyenes Tábornokok uzsonnája AWZ, Download e-könyvet Tábornokok uzsonnája iPad , ingyenes Tábornokok uzsonnája DJVU, Download Tábornokok uzsonnája e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Tábornokok uzsonnája DVD, olvas Tábornokok uzsonnája TXT, Book Tábornokok uzsonnája letöltések DJVU, Tábornokok uzsonnája letöltések könyvet ingyenes, Tábornokok uzsonnája letöltések könyvet pdf ingyenes, Tábornokok uzsonnája pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Tábornokok uzsonnája pdf ingyenes, Tábornokok uzsonnája letöltések könyvet epub ingyenes, Tábornokok uzsonnája ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply