Széppróza

Pilinszky János - Hafner Zoltán (Szerk.) - Széppróza

„Filmvázlatom” megírásakor – megkerülve a novellisztikus előkészítést – közvetlenül a képek és képsorok genezise, belső kapcsolata, álomszerű sodra és belső logikája érdekelt. A film – ha nem tévedek – konkrét álom, vagy pontosabban: konkrét képek álomszerű folyamata, melynek medre az „éber ” műfajok-líra, dráma, epika-valamelyike. Írónak, rendezőnek, operatőrnek-némi túlzással szólva-csak arra kell ügyelnie, hogy ezt az álomszerű természetes sodrást meg ne akassza, félre ne terelje téves, vagy éppenséggel külsőséges, túl szellemesre sikerült elképzeléseivel, mely szellemesség szinte kivétel nélkül belső zavarra, ürességre vall.
Témámat és műfaját ezért a lehető legpuritánabbul választottam meg. A „Rekviem”, mint arra címe is utal, lírai dokumentumfilm, afféle XX. sxázadi passiójáték korunk legegyetemesebb botrányáról. Lírai, tehát eleve egyszerű történet, mivel a líra, minél inkább líra kíván lenni, annál kevésbé tűri meg az alapok bonyolultságát, viszont szabadon párosul a puszta tényekkel, e látszatra épp nem költői anyaggal.
Líra és dokumentum: kapcsolatukból természetes önkéntelenséggel született meg az a leginkább a középkori passiójátékokkal rokon „naiv” dráma, melyben a hatásnak elengedhetetlen föltétele a meglepetés hiánya, a történet megismételtségének élménye, az, hogy a közönség szinte jelenetről jelenetre előre tudja, mi következik, mit kell önmagában és a játékszínen végigkísérnie és átélnie.
Szándékom ezzel – úgy érzem – még világosabb. A tiszta, már-már eszköztelen filmszerűség vezetett, a konkrét képek saját és köksönös élete egy olyan történeten belül, mely törvényszerű egyszerűségével erre a legkorrektebb lehetőséget kínálta.

1961. június 6.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Széppróza ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Széppróza ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  264
  Cover:
  PAPERBACK, THREAD-STITCHED
  Weight:
  416 gr
  ISBN:
  9789633896778
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2004
  Commodity code:
  2055041 / 1061166
  Series:


  TAGS:
  Online Széppróza ebook, könyvet Széppróza FB2, Download Széppróza PDF , Download Széppróza MOBI, Online Széppróza könyvet, ingyenes letöltések Széppróza IPhone, Online könyvet Széppróza PDF, ingyenes Széppróza DJVU, ingyenes letöltések Széppróza TXT, letöltések Széppróza RTF, Online Széppróza FB2 , e-könyvet Széppróza letöltések TXT, ingyenes Széppróza letöltések könyvet, e-könyvet Széppróza download MOBI, letöltések Széppróza IPad, olvas Széppróza MOBI, olvas Széppróza DOC, ingyenes Széppróza AWZ, Download e-könyvet Széppróza iPad , ingyenes Széppróza DJVU, Download Széppróza e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Széppróza DVD, olvas Széppróza TXT, Book Széppróza letöltések DJVU, Széppróza letöltések könyvet ingyenes, Széppróza letöltések könyvet pdf ingyenes, Széppróza pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Széppróza pdf ingyenes, Széppróza letöltések könyvet epub ingyenes, Széppróza ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply