Szentkuthy Miklós

Hegyi Katalin - Szentkuthy Miklós

Az Élet-kép sorozat új kötetében ezúttal Szentkuthy Miklósról (1908-1988) olvashatunk. A könyv öt fejezetben mutatja be pályáját, életét. A tárgyilagos hangvételű írás sok apró részletet, anekdotát is említ, melynek köszönhetően irodalomtörténeti korszakok kerülnek közelebb az olvasókhoz: a 20. századot kísérhetjük végig egy alkotói pályán keresztül. A kötet nem megy bele a művek részletesebb ismertetésébe, megmarad az életrajz hiteles bemutatásánál, valamint a korrajznál. Az első fejezet a családi háttérrel ismertet meg, megtudhatjuk, kik voltak Szentkuthy ősei, a Pfistererek. A gyermek Szentkuthy szellemi fejlődését is nyomon követhetjük, főként olvasmányélményei ismeretében. Idézetek, visszaemlékezések szakítják meg a leírást. Az I. világháborús idők utáni békeéveket idézi, melyeket Szentkuthy a bölcsészkar angol-francia- magyar szakán töltött. Ő is eljárt a híres Négyesy szemináriumra, Hóman Bálintnál hallgatott történelmet, Pauler Ákosnál filozófiát. Az egyetemi évek alatt már szerepelt a Napkeletben, ahol megismerkedett Szerb Antallal, Halász Gáborral, Hamvas Bélával. A második fejezet az ekkor szövődött barátságokról, szerelmekről szól, s ekkor kezdte el írni a Prae-t is (801801). Az Orpheus születése című rész a harmincas-negyvenes évekről számol be, az olvasmányokról és az írásokról, a gimnáziumi tanárságról, valamint a II. világháború alatt átélt rettegésekről, szorongásokról. Az alázat végtelen bölcsessége címet viselő fejezet már a hallgatás éveiről szól, amikor fordít, naplóját írja, s bábdarabokat a Bábszínház részére. ‘Túlélve a Rákosi-érát, a forradalmat, Szentkuthy írói pályájának tizenöt év után az első sikeresnek mondható éve 1957, a Divertimento (770438) megjelenésének dátuma’ így kezdődik az Önarckép álarcokban fejezete, melyben nemcsak az írások keletkezési körülményeit vázolja a szerző, hanem szerelmi ügyeiről is említést tesz. A záró rész, az Életgyónás már a nyolcvanas éveket festi le, Szentkuthy halála előtti időket. Az archív fotókkal illusztrált könyv végén életrajzi vázlatot is találhat az olvasó. A kötetet ajánljuk az irodalmát kedvelők széles körének figyelmébe.A Könyv Magyarul!


Letöltések Szentkuthy Miklós ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Szentkuthy Miklós ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  12 x 20 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  135
  Cover:
  HARDCOVER,
  ISBN:
  9639205818
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2001
  Commodity code:


  TAGS:
  Online Szentkuthy Miklós ebook, könyvet Szentkuthy Miklós FB2, Download Szentkuthy Miklós PDF , Download Szentkuthy Miklós MOBI, Online Szentkuthy Miklós könyvet, ingyenes letöltések Szentkuthy Miklós IPhone, Online könyvet Szentkuthy Miklós PDF, ingyenes Szentkuthy Miklós DJVU, ingyenes letöltések Szentkuthy Miklós TXT, letöltések Szentkuthy Miklós RTF, Online Szentkuthy Miklós FB2 , e-könyvet Szentkuthy Miklós letöltések TXT, ingyenes Szentkuthy Miklós letöltések könyvet, e-könyvet Szentkuthy Miklós download MOBI, letöltések Szentkuthy Miklós IPad, olvas Szentkuthy Miklós MOBI, olvas Szentkuthy Miklós DOC, ingyenes Szentkuthy Miklós AWZ, Download e-könyvet Szentkuthy Miklós iPad , ingyenes Szentkuthy Miklós DJVU, Download Szentkuthy Miklós e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Szentkuthy Miklós DVD, olvas Szentkuthy Miklós TXT, Book Szentkuthy Miklós letöltések DJVU, Szentkuthy Miklós letöltések könyvet ingyenes, Szentkuthy Miklós letöltések könyvet pdf ingyenes, Szentkuthy Miklós pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Szentkuthy Miklós pdf ingyenes, Szentkuthy Miklós letöltések könyvet epub ingyenes, Szentkuthy Miklós ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply