Székely népi imádságok

Tánczos Vilmos (Szerk.) - Székely népi imádságok

A Székely Könyvtár sorozat jelen kötete olyan régi népi imádságokat tartalmaz, amelyeket a folklórgyűjtők az elmúlt évtizedekben a Székelyföldön, valamint a székelység köréből kirajzott gyimesi csángók, moldvai székelyes csángók és a bukovinai székelyek körében jegyeztek le, majd jelentettek meg.
A népi imádság az egyik olyan folklórműfaj, amelynek kapcsán éppen hogy nem a sajátosat, hanem sokkal inkább az egyetemeset kell kiemelnünk: ezek a székely imádságok is szerves módon illeszkednek egy közös magyar, sőt egy közös európai keresztény szellemiségbe, hiszen alapjában véve mind-mind a középkor Európa-szerte egyetemes vallásos világképének lenyomatai. Ezért van az, hogy a székelynek minősített imaszövegeknek általában más magyar tájegységeken, illetve más európai népek körében is vannak olyan változatai, amelyek az itt közöltekhez nagyon hasonlítanak. De vannak a kötetben olyan imádságok is, amelyek a Székelyföldön kívül változat nélküliek. Például az Elindula Mária hosszú útra…, amely a fiát kereső anya szenvedését és az anyai kétségbeeséssel azonosuló teljes kozmosz gyászát jeleníti meg, kizárólag a Székelyföldről (Csík, Gyergyó) ismert. Erdélyi Zsuzsanna, a műfaj felfedezője és legjelesebb kutatója ezt az imatípust tartotta a legszebb magyar archaikus népi imádságnak.
Az itt közölt imádságok népi körökben, adatközlőik használatában egyértelműen imádságnak minősülnek, de a jelen kötetben mégis alig akad olyan szöveg, amelyet ma a történelmi egyházak fenntartás nélkül imának elfogadnának. A népi szemlélet ugyanis a nagy erejűnek tartott imádságokban a legtermészetesebb módon összemossa az egyház által elfogadott kérő, könyörgő magatartást (vallásos jelleg) a szó kimondása által megvalósuló kényszerítő magatartással (mágikus jelleg). A kötet első felének ráolvasó imádságai általában krízishelyzetben (betegség, vihar, démoni támadás stb.) hangzanak el, és noha mélyen vallásos emberek mondják el őket, mégis egyértelműen kényszerítő (mágikus) jellegűek, amit az imaszövegek elmondásakor végzett különféle egyéb rítusok (vízvetés, ónöntés, a vihar fémeszközzel való elintése stb.) is kihangsúlyoznak. Meg kell itt jegyeznünk, hogy a felvilágosodás koráig, azaz a 18. század végéig, az egyház maga is végzett ilyen mágikus gyakorlatokat (például az ördögűzés, gyógyítás, jóslás bevett kolostori gyakorlat volt), vagyis a vallás és mágia mai szinkretikus keveredésében, ami az imádkozási gyakorlatban is tetten érhető, voltaképpen régi idők egyházi gyakorlatának emléke él tovább. A szinkretizmus természtes, legitim mivoltát erősíti az is, hogy az egyházi szentelményekhez (szentelt víz, tűz, gyertya, növények, eledelek, só stb.) és a szentségekhez kapcsolódó népi vallásos cselekmények ma is gyakran tartalmaznak kényszerítő mágikus elemeket.A Könyv Magyarul!


Letöltések Székely népi imádságok ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Székely népi imádságok ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  141
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  186 gr
  ISBN:
  9789737625748
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2015
  Commodity code:
  2656915 / 1153843
  Series:


  TAGS:
  Online Székely népi imádságok ebook, könyvet Székely népi imádságok FB2, Download Székely népi imádságok PDF , Download Székely népi imádságok MOBI, Online Székely népi imádságok könyvet, ingyenes letöltések Székely népi imádságok IPhone, Online könyvet Székely népi imádságok PDF, ingyenes Székely népi imádságok DJVU, ingyenes letöltések Székely népi imádságok TXT, letöltések Székely népi imádságok RTF, Online Székely népi imádságok FB2 , e-könyvet Székely népi imádságok letöltések TXT, ingyenes Székely népi imádságok letöltések könyvet, e-könyvet Székely népi imádságok download MOBI, letöltések Székely népi imádságok IPad, olvas Székely népi imádságok MOBI, olvas Székely népi imádságok DOC, ingyenes Székely népi imádságok AWZ, Download e-könyvet Székely népi imádságok iPad , ingyenes Székely népi imádságok DJVU, Download Székely népi imádságok e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Székely népi imádságok DVD, olvas Székely népi imádságok TXT, Book Székely népi imádságok letöltések DJVU, Székely népi imádságok letöltések könyvet ingyenes, Székely népi imádságok letöltések könyvet pdf ingyenes, Székely népi imádságok pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Székely népi imádságok pdf ingyenes, Székely népi imádságok letöltések könyvet epub ingyenes, Székely népi imádságok ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply