Széchenyi – A magyarságtudat regénye

Dr. Kocsis István - Széchenyi - A magyarságtudat regénye

Ha összehasonlítjuk a XIX. század első fele emberének a magatartását, valamint gondolat-és érzésvilágát a XX. század vége vagy a XXI. század eleje emberének magatartásával, illetve gondolat- és érzésvilágával, akkor előbbit magasztosnak, sőt irigylésre méltónak tarthatjuk. De azért tegyük hozzá: ez mit sem változtat azon, hogy az a korszak is a leegyszerűsítés, azaz az önámítás korszaka. Széchenyi István számára viszont megvetendő a leegyszerűsítés és az önámítás. Naplóját sem másért kezdi el talán, mint azért, hogy méltóképpen megküzdhessen azzal az önmagával, akit megérintett, túlságosan is befolyásolt korának szellemisége. Ő ki akar törni korának gondolat- és érzés világából. És óriási erőfeszítéssel kíséreli ezt meg. Persze hogy nem megy könnyen.
A XIX. század világképe például megkérdőjelezi a metafizikai világ valódiságát. De a Széchenyi nagy kérdései többségének a magyarázata nem máshol "rejtőzködik", mint a metafizikai világban. Mindezekről Széchenyi korában beszélni sem lehet, írni sem lehet. Széchenyi századában már emberközpontú a kereszténység világképe és igen, a hívő embereké is. És a hitélet felületessé válik.

A Széchenyi hitélete nem válik felületessé. És éppen ezért képes olyan gyónásra, amely miatt meg "kell" tagadni tőle a feloldozást. Mindezek ismeretében talán már nem tűnik hihetetlennek, hogy komoly gondjává válik Széchenyi István élete és alkotásai tanulmányozójának, hogy a XIX. század divatos szavai, illetve állandósult szószerkezetei segítségével nem lehet hitelesen megmagyarázni Széchenyi gondolkozását, magatartását, tetteit. (A mai divatos szavak, szókapcsolatok segítségével még kevésbé.) Nem lehet, mert azok bizony rejtélyesek maradnak.
Ha mégsem mondunk le arról, hogy a maga hitelességében mutassuk be, mi van Széchenyi különös magatartása, rendkívüli tettei mögött, akkor hagynunk kell megszólalni a magatartását és a tetteit. A drámai monológok hangján elsősorban? Igen, a fogalmazás ellentmondásosságát feloldani akarván, talán abban a drámai monológban reménykedhetünk, amely egyszerűen azért képtelen a leegyszerűsítésre, mert a leegyszerűsítés leple a drámai monológban láthatóvá válik.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  448
  Cover:
  IN HARDCOVER
  Weight:
  630 gr
  ISBN:
  9789639906075
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2003
  Commodity code:
  2197371 / 1049879  TAGS:
  Online Széchenyi – A magyarságtudat regénye ebook, könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye FB2, Download Széchenyi – A magyarságtudat regénye PDF , Download Széchenyi – A magyarságtudat regénye MOBI, Online Széchenyi – A magyarságtudat regénye könyvet, ingyenes letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye IPhone, Online könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye PDF, ingyenes Széchenyi – A magyarságtudat regénye DJVU, ingyenes letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye TXT, letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye RTF, Online Széchenyi – A magyarságtudat regénye FB2 , e-könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések TXT, ingyenes Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések könyvet, e-könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye download MOBI, letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye IPad, olvas Széchenyi – A magyarságtudat regénye MOBI, olvas Széchenyi – A magyarságtudat regénye DOC, ingyenes Széchenyi – A magyarságtudat regénye AWZ, Download e-könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye iPad , ingyenes Széchenyi – A magyarságtudat regénye DJVU, Download Széchenyi – A magyarságtudat regénye e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Széchenyi – A magyarságtudat regénye DVD, olvas Széchenyi – A magyarságtudat regénye TXT, Book Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések DJVU, Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések könyvet ingyenes, Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések könyvet pdf ingyenes, Széchenyi – A magyarságtudat regénye pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Széchenyi – A magyarságtudat regénye pdf ingyenes, Széchenyi – A magyarságtudat regénye letöltések könyvet epub ingyenes, Széchenyi – A magyarságtudat regénye ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply