Számítógépek programozásának alapelvei


Valaha közhelynek számított az a megállapítás, hogy egy gép sem tud többet elvégezni, mint amire utasítást kapott; s most azokra a gépekre gondolunk, amelyek “információt dolgoznak fel”, függetlenül attól, hogy számológépnek, számítógépnek, komputernek vagy más egyébnek nevezzük őket… Noha ezt az álláspontot manapság erősen vitatják (egyes szerzők mindent megtesznek annak bizonyítására, hogy a gép végül is rendelkezhet az alkotó képzelőerő bizonyos fajtájával), a jelen pillanatban használt gépek nagy többségére mégis érvényes.
E gépek teljesítményei azonban mind a mai napig újabb és újabb eredményekkel szolgálnak. Bizvást mondhatjuk, hogy egy olyan újkor hajnalán vagyunk, amelyben a számítógépek napról-napra szélesebb körben történő alkalmazása sokkal mélyebben fogja majd megváltoztatni az emberiség életfeltételeit, mint ahogy ezt a XIX. század ipari forradalma valaha is tehette. Ez utóbbi lényegében arra korlátozódott, hogy az ember vagy az állatok izomerejét (amelyre addig leginkább támaszkodtak) a gépek motorikus erejével váltsa fel. Az új forradalomban a gép az ember helyére áll az olyan feladatok elvégzésénél is, amelyeket eddig a kizárólagosság igényével birtokolt – amelyek az értelem, a gondolkodás birodalmába tartoznak.
Kétségtelen, hogy ezen a téren a gépek még komoly korlátokkal küzdenek, de megállapíthatjuk, hogy annál hatékonyabbak, minél pontosabban tudjuk meghatározni elvégzendő feladataikat. E célból dialógust kell létrehozni az ember és a gép között. Ez a párbeszéd nem mindig könnyű. Az emberi nyelv ugyanis a maga árnyalatokkal teli gazdagságában tele van hallgatólagos célzásokkal, utalásokkal, finom kétértelműségekkel. A gép – bármily tökéletes legyen is – az intelligenciának csak teljesen elemi formájával rendelkezik, és igen kevés egyszerű fogalommal tud csak bánni.
Ezért nagyon pontosan kell meghatároznunk a feladatot, amelyet kap, és az elvégzendő műveleteket. Egy átlagos bonyolultságú feladat megoldásához tíz-, sőt százezrével kell a munkaprogramot alkotó utasításokat adunk. Ezeknek az utasításoknak a világos kifejtése a “gépi nyelven” történő programozás feladata, s ez feltételezi a gép alkotórészeinek a legapróbb részletekig való ismeretét. E munka egyhangúsága visszariasztaná a gépek alkalmazni kívánók legnagyobb részét. Miért nem bíznánk hát ezt … egy gépre? S ahogy múlik az idő, a gép struktúrája az eredetihez képest egy egész sorozat új elemmel bővül, amelyek egybeolvadnak vele és részt vesznek a működésében. Ezzel párhuzamosan lehetővé válik a felvetett problémáknak egy, az emberi gondolkodáshoz (nyelvhez) közelebb álló s ezért a nem specialisták számára is könnyebben kezelhető nyelven történő bevitele.
Így keletkeznek a mesterséges nyelvek, amelyeket Algon, Fortran, Cobol, … stb. néven ismerünk, s melyeket igyekeztek az egyetemesség igényeinek megfelelően kialakítani, jóllehet egyesek ennek a géptípusnak, mások annak a problématípusnak felelnek meg. Az ezekkel a nyelvekkel foglalkozó tanulmányokból világosan kitűnik fejlődőképességük. Éppen ezért du Roscoat ur művének nagy érdeme, hogy össze tudja foglalni ezeknek a nyelveknek az alapvető tulajdonságait anélkül, hogy túlságosan kötődne idioszinkratikus strukturájukhoz; sikerül nagyon általános elemzést adnia azokra a problémákra, amelyeket a programozás mind funkcionális, mint organikus szempontból felvet. Az egyik ilyen probléma a nagy memóriaterjedelem (10, 100, 1000 millió bit) és a nagy hozzáférési sebesség (időegységként már nem is a mikroszekundumot, hanem a nanoszekundumot használjuk) közötti megvalósíthatatlan kompromisszum. Így az információnak a különböző memóriatípusok között szüntelen ide-odaáramlásához jutunk; ezt az intenzív információforgalmat szigorú szabályoknak kell alávetni. Ezenkívül (és ez nem mindig könnyű) rendre meg kellett különböztetni az olyan funkciókat, mint a programgenerálás, összeállítás, bevitel, nyomonkövetés, széttagolás, felügyelet (supervision), alacsony- és magasszintű fordítás (traduction, compilation).., amelyek mindegyike speciális szerepet tölt be. Íme néhány olyan téma, amelyeknek a tárgyalásával a jelen könyv foglalkozik. E tanulmány – ha elsősorban a programozóknak szól is – értékes és érdemes információkat nyújt majd mindazoknak, akik a számítógépek iránt – akár elméleti szinten, akár a gyakorlati alkalmazás szempontjából – érdeklődést mutatnak.
A programozással való megismerkedésnek azonban talán még ezen is túlmenó jelentősége, hogy a nyelvek mechanizmusainak mélyebb tanulmányozására késztet, akár természetes, akár mesterséges nyelvről van szó. Ezzel kapcsolatban hadd idézzük Benzecri-t: “…minden olyan rendszerben – legyen az élő vagy gépi rendszer -, ahol szabályozás és információcsere megy végbe, szerepet kap a nyelvek hierarchiája… egy automata elvi felépítése ezért elsősorban nyelvészeti problémaként jelentkezik: megszervezendő az információk ábrázolása, áramlása és feldolgozása”. És a nyelv, Heidegger kifejezésével élve, vajon nem “a gondolat székhelye”-e, s még inkább közege és visszatükröződése?
L. Abeles, az Aeronautikai Főiskola professzoraA Könyv Magyarul!


Letöltések Számítógépek programozásának alapelvei ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Számítógépek programozásának alapelvei ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  jó állapotú antikvár könyv
  Publisher:
  nincs megadva
  Number of Pages:
  287
  Kötés:
  papír / puha kötés
  Weight:
  300 gr
  ISBN:
  0599000643145
  Year of publication:
  1971
  Commodity code:
  SL#2105144042  TAGS:
  Online Számítógépek programozásának alapelvei ebook, könyvet Számítógépek programozásának alapelvei FB2, Download Számítógépek programozásának alapelvei PDF , Download Számítógépek programozásának alapelvei MOBI, Online Számítógépek programozásának alapelvei könyvet, ingyenes letöltések Számítógépek programozásának alapelvei IPhone, Online könyvet Számítógépek programozásának alapelvei PDF, ingyenes Számítógépek programozásának alapelvei DJVU, ingyenes letöltések Számítógépek programozásának alapelvei TXT, letöltések Számítógépek programozásának alapelvei RTF, Online Számítógépek programozásának alapelvei FB2 , e-könyvet Számítógépek programozásának alapelvei letöltések TXT, ingyenes Számítógépek programozásának alapelvei letöltések könyvet, e-könyvet Számítógépek programozásának alapelvei download MOBI, letöltések Számítógépek programozásának alapelvei IPad, olvas Számítógépek programozásának alapelvei MOBI, olvas Számítógépek programozásának alapelvei DOC, ingyenes Számítógépek programozásának alapelvei AWZ, Download e-könyvet Számítógépek programozásának alapelvei iPad , ingyenes Számítógépek programozásának alapelvei DJVU, Download Számítógépek programozásának alapelvei e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Számítógépek programozásának alapelvei DVD, olvas Számítógépek programozásának alapelvei TXT, Book Számítógépek programozásának alapelvei letöltések DJVU, Számítógépek programozásának alapelvei letöltések könyvet ingyenes, Számítógépek programozásának alapelvei letöltések könyvet pdf ingyenes, Számítógépek programozásának alapelvei pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Számítógépek programozásának alapelvei pdf ingyenes, Számítógépek programozásának alapelvei letöltések könyvet epub ingyenes, Számítógépek programozásának alapelvei ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply