Segítség!

Szabó Dezső - Segítség!

A Segítség!, noha a magyar irodalom legjelentősebb regényeinek egyike, soha nem volt tananyag és nem lett kötelező olvasmány. A vele szemben folytatott ellenpropaganda megelőzte a megjelenését, és máig tart. Talán mert radikális társadalmi analízis, mélymerülés a magyar sors- és fajproblémák ijesztő és sötét óceánjába, panorámáját adva a két háború közötti magyar társadalom szellemi, emberi, morális és politikai milyenségének, tiltakozás a magyar értékek, tehetségek, a magyar sorsok megállíthatatlan pusztulása ellen.
Az író a regényben három, távolról induló, később összeszövődő életpályában láttatja a magyar géniusz sorsszerű pusztulását. Az egyik főszereplő Boór Bálint, a sümegi származású nemes, a zseniális szobrász és kiváló politikus, a magyar szellemi értékek megtestesítője; a másik az Erdélyből Pestre került fiatal költőzseni, Baczó Mózes, a nemzeti irodalom nagy ígérete.
Már a könyv első megjelenésekor nyilvánvaló volt, s maga az író sem igen tagadta, hogy mindkét figurában önmagát mintázta meg: Boór Bálint a meglett korú, Baczó Mózes a fiatal Szabó Dezső. Mindkettejük életének fontos szereplője a fiatal tanárnő, Katica, aki előbb Baczó menyasszonya, utóbb Boór Bálint szerelmese. A további alakokat tekintve a mű kulcsregénynek tekinthető: a két háború között mindenki tudta, hogy melyik szereplőnek ki felel meg a közéletben.
Mint minden műve, a Segítség! is tükrözi az író sajátos, barokkosan gazdag expresszionizmusát, sodró nyelvi lendületét, epikai áradását. Figurái életteliek, eredetiek, s a pamflet jellegű, fel-feltörő humor szinte kompenzáló feltétele a regény folyamatos befogadásának. A könyv a magyar megmaradás fontos dokumentuma lehetne, ha elnyerné végre megérdemelt helyét a közgondolkodásban. Tucatszám idézhetők belőle döbbenetes erejű mondatok, ám álljon itt csak egy, képet adva arról, hogy milyen is volt az a bizonyos folyamatosan félremagyarázott Szabó Dezső-i fajvédelem:
"Nem azt kívánom, hogy a magyar tűzhelynél hátrány legyen az, hogy valaki más vérű. Azt kérem: ne legyen előny az, hogy valaki nem magyar."A Könyv Magyarul!


Letöltések Segítség! ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Segítség! ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  576
  Cover:
  HARDCOVER,
  Weight:
  670 gr
  ISBN:
  9789632672038
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2013
  Commodity code:
  2234743 / 1089441  TAGS:
  Online Segítség! ebook, könyvet Segítség! FB2, Download Segítség! PDF , Download Segítség! MOBI, Online Segítség! könyvet, ingyenes letöltések Segítség! IPhone, Online könyvet Segítség! PDF, ingyenes Segítség! DJVU, ingyenes letöltések Segítség! TXT, letöltések Segítség! RTF, Online Segítség! FB2 , e-könyvet Segítség! letöltések TXT, ingyenes Segítség! letöltések könyvet, e-könyvet Segítség! download MOBI, letöltések Segítség! IPad, olvas Segítség! MOBI, olvas Segítség! DOC, ingyenes Segítség! AWZ, Download e-könyvet Segítség! iPad , ingyenes Segítség! DJVU, Download Segítség! e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Segítség! DVD, olvas Segítség! TXT, Book Segítség! letöltések DJVU, Segítség! letöltések könyvet ingyenes, Segítség! letöltések könyvet pdf ingyenes, Segítség! pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Segítség! pdf ingyenes, Segítség! letöltések könyvet epub ingyenes, Segítség! ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply