Régi szavak szótára

Kiss Gábor (Szerk.) - Régi szavak szótára

A társadalom, a technika fejlődésével, a mindennapi élet változásával bizonyos tevékenységek megszűnnek, egyes tárgyak használata háttérbe szorul vagy teljesen megszűnik. Így a hozzájuk tartozó szavak feledésbe merülnek, majd kiesnek a nyelvhasználatból. Ezért egy idő után a beszélők számára idegenül csengenek és teljesen ismeretlenné válnak. 
A Régi szavak szótára azokat a szavakat leltározza, melyek a magyar nyelv életében a korábbi évszázadokban többnyire széles körben használatosak voltak, de mára már ismeretlenül csengenek a magyar anyanyelvűek nagy többsége számára.  
A Régi szavak szótárának alcíme: Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata. A hosszú alcím arra utal, hogy a szó­tárba felvett és ott értelmezett, megmagyarázott szavak között vannak kihalt szavak (aszó ‘kiszáradt völgy’, apol ‘csókol, becéz’, rér ‘sógor’); elfeledett szavak (csuszkondó ‘korcsolya’, istáp ‘bot, támasz’, verő ‘kalapács’) és kiveszőben lévő szavak (járgány, komorna, nyalka). 
A Régi szavak szótára címszavai formailag lehetnek: szavak (dangubál, nadály, pityke); szójelentések, azaz olyan szavak, melyeknek ma is van köznyelvi jelentésük, azonban a régi időkben volt a mai mellett mára már kihalt, régies jelentésük is (borda ‘szövőszék eleme’, koporsó ‘sír, sírüreg’); szóalakok (tereh ‘teher’, gyió ‘dió’; szarándok ‘zarándok’). 
A szótár anyaga többéves és széles körű gyűjtőmunkával készült, amely során a szerkesztők több mint 200 szótárt, forráskiadványt dolgoztak fel. 
A Régi szavak szótára a magyar nyelvi ismeretterjesztés nemes hagyományait folytató, tudományos igénnyel összeállított szótár, amely a magyarul beszélők legszélesebb köre számára készült. A benne található szavaknak aljelentésekre bontva adja meg magyarázatát. A szótár címszavainak száma 19 250. A cím­szavaknak összesen 26 950 jelentését közli a gyűjtemény. 
A szerkesztők szándékai szerint hatékony segédeszköz régi nyelvünk mára már nem használatos szavainak megismeréséhez, ezzel segítséget nyújt írásbeli, irodalmi örökségünk megértéséhez. A Régi szavak szótára hozzájárul szavainkon keresztül korábbi évszázadok nehéz és küzdelmes, de bizonyára sokszor örömteli és boldog életének felidézéséhez. 
Kiss Gábor főszerkesztő a TINTA Könyvkiadó vezetője, A magyar nyelv kézikönyvei sorozat szerkesztője, a sikeres Magyar szókincstár főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja.



A Könyv Magyarul!


Letöltések Régi szavak szótára ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:



Letöltések Régi szavak szótára ingyenes könyv:

MIRROR-2




Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  484
  Cover:
  PAPERBACK, THREAD-STITCHED
  Weight:
  922 gr
  ISBN:
  9786155219160
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2012
  Commodity code:
  2387334 / 1106581



  TAGS:
  Online Régi szavak szótára ebook, könyvet Régi szavak szótára FB2, Download Régi szavak szótára PDF , Download Régi szavak szótára MOBI, Online Régi szavak szótára könyvet, ingyenes letöltések Régi szavak szótára IPhone, Online könyvet Régi szavak szótára PDF, ingyenes Régi szavak szótára DJVU, ingyenes letöltések Régi szavak szótára TXT, letöltések Régi szavak szótára RTF, Online Régi szavak szótára FB2 , e-könyvet Régi szavak szótára letöltések TXT, ingyenes Régi szavak szótára letöltések könyvet, e-könyvet Régi szavak szótára download MOBI, letöltések Régi szavak szótára IPad, olvas Régi szavak szótára MOBI, olvas Régi szavak szótára DOC, ingyenes Régi szavak szótára AWZ, Download e-könyvet Régi szavak szótára iPad , ingyenes Régi szavak szótára DJVU, Download Régi szavak szótára e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Régi szavak szótára DVD, olvas Régi szavak szótára TXT, Book Régi szavak szótára letöltések DJVU, Régi szavak szótára letöltések könyvet ingyenes, Régi szavak szótára letöltések könyvet pdf ingyenes, Régi szavak szótára pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Régi szavak szótára pdf ingyenes, Régi szavak szótára letöltések könyvet epub ingyenes, Régi szavak szótára ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply