(Ny)elvi kérdések


Forró vizet a kopaszra! írja e pompás olvasókönyv 19. fejezetében HorváthPéter Iván, s mivel nyelvészetről van szó és nem kozmetikáról, a kopaszság igazából mellékes: a lényeg itt az, hogy ebből a felszólításból hiányzik az ige! Lehetne öntsünk vagy tegyünk vagy zúdítsunk, de egyik sincs ott. Hogy lehet ez? Nem kell minden magyar mondatba alany és állítmány?

Egyáltalán: mi kell a magyar mondatba? Mi kell a nyelvbe? Mire van és mire nincs szükség a nyelvben? Ilyen kérdéseket jár körül kereken 100 kis elmélkedésében Horváth Péter Iván, tudósi felkészültséggel, de nem tudósi szárazsággal. Szórakoztatva tanít, de egyben meg-megpiszkálja az olvasót: mit gondolsz erről, te olvasó? Te is így mondod, vagy csak azt hiszed, hogy így mondod? No és például utálod vagy éppen szereted azokat, akik azt mondják: Hat óra magasságában?

Nagyon széles körből meríti témáit a szerző, ezzel is megmutatva: milyen gazdag a nyelv világa. Mennyi minden belefér! Van itt szó az idegen szavak használatáról, a néma betűkről, a nnugor rokonságról, a nyelvi divatokról és a velük kapcsolatos tévhitekről (egyáltalán: miért bosszantanak sokakat a nyelvi divatok? mi bosszantó van egy-egy divatjelenségben?). Felhangzik Karády Katalin szájából, hogy Gondolj rejám! (igen, így!), és mai csajszik szájából, hogy bocsi, izgi és uncsi majd következik e jelenségek értelmes magyarázata, elemzése. A magyar nyelv legősibb voltáról szóló műkedvelő téveszmék is megkapják a cáfolatukat higgyék el, attól még szerethető ez a nyelv, hogy nem régebbi, mint bármelyik másik!

Mint minden komoly tudomány, a nyelvészet is többet tud kérdezni, mint válaszolni. Tételeit időnként módosítja, mert rájön, hogy addig tévesen látta a dolgot. Ettől érdekes a zika, a közgazdaság, a rákkutatás, és ettől érdekes a nyelvészet. Csak a naiv laikus hiszi, hogy a nyelvtan valami kőbe vésett szabályrendszer, afféle KRESZ, amit jól-rosszul be kell tartani. Amiért a legtöbbre becsülöm Horváth Péter Iván könyvét, az éppen ez: szinte minden lapján megjelenik Descartes szelleme, hogy ránk förmedjen: De omnibus dubitandum est! (Mindenben kételkedni kell!).

Nádasdy Ádám
nyelvész, egyetemi tanár,
a könyv szakmai lektora

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozat 173. tagja
A Könyv Magyarul!


Letöltések (Ny)elvi kérdések ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések (Ny)elvi kérdések ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  226
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  360 gr
  ISBN:
  9789634090106
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2015
  Commodity code:
  2617292 / 1147030
  Series:


  TAGS:
  Online (Ny)elvi kérdések ebook, könyvet (Ny)elvi kérdések FB2, Download (Ny)elvi kérdések PDF , Download (Ny)elvi kérdések MOBI, Online (Ny)elvi kérdések könyvet, ingyenes letöltések (Ny)elvi kérdések IPhone, Online könyvet (Ny)elvi kérdések PDF, ingyenes (Ny)elvi kérdések DJVU, ingyenes letöltések (Ny)elvi kérdések TXT, letöltések (Ny)elvi kérdések RTF, Online (Ny)elvi kérdések FB2 , e-könyvet (Ny)elvi kérdések letöltések TXT, ingyenes (Ny)elvi kérdések letöltések könyvet, e-könyvet (Ny)elvi kérdések download MOBI, letöltések (Ny)elvi kérdések IPad, olvas (Ny)elvi kérdések MOBI, olvas (Ny)elvi kérdések DOC, ingyenes (Ny)elvi kérdések AWZ, Download e-könyvet (Ny)elvi kérdések iPad , ingyenes (Ny)elvi kérdések DJVU, Download (Ny)elvi kérdések e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések (Ny)elvi kérdések DVD, olvas (Ny)elvi kérdések TXT, Book (Ny)elvi kérdések letöltések DJVU, (Ny)elvi kérdések letöltések könyvet ingyenes, (Ny)elvi kérdések letöltések könyvet pdf ingyenes, (Ny)elvi kérdések pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet (Ny)elvi kérdések pdf ingyenes, (Ny)elvi kérdések letöltések könyvet epub ingyenes, (Ny)elvi kérdések ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply