Nehéz méltóság

Keresztury Dezső - Nehéz méltóság

"Haza a magasban" – határozta meg Illyés Gyula a költő egyik szülőföldjét: az irodalmi szülőföldet, a költészetet. A másik haza: a földközeli, a valóságos szülőföld. Keresztury Dezső "magas" hazája: Zrínyi, Berzsenyi és Vörösmarty; evilági, földi szülőföldjét: Zrínyit és Zalát idézi meg két összetartozó remekműve: a Nehéz méltóság című Zrínyi-dráma és a Szülőföldeim című emlékirat. A dráma koncepciója a zalai függetlenségi Zrínyi-hagyományban gyökeredzik, s arra az elképzelésre épül, hogy Zrínyi önkezével vetett véget életének. A két haza, a két szülőföld determinációja munkál ebben a felfogásban, tudniillik az emlékirat egyik főhőse, Keresztury Dezső édesapja lett öngyilkos 1918-ban Egerszeg polgármestere volt, négy háborús esztendőben igazgatta a várost, sokat tett érte, helytállt, amíg erői engedték, de végül összeroppant. Zrínyi fenséges tragédiájában apját is megírja Keresztury: "a hős" tragikus sorsának katarzisát kölcsönzi a "derék" édesapa végzetének megfogalmazásához, s az ő lelki összeomlásának átélő ábrázolásával hitelesíti Zrínyi "megrendelt" halálát. Ez a rejtelmes összefüggés, ez az alkotáslélektani misztérium különösen egybetartozónak mutatja Keresztury két művét.

A Nehéz méltóság és a Szülőföldeim tervezett közös kiadása helyett az író kérésére döntöttünk a külön kötetben való megjelentetés mellett. Mindkét mű kiadója az Argumentum. Az elsőül megjelent dráma a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csak tiszta forrásból című Szövegkiadások-sorozatának 1. kötete. A 2. kötet is megjelenés előtt áll Tisztelt Írótárs! – Arany János kötetbe még nem gyűjtött kritikai írásai címmel, bevezette Németh G. Béla, Kovács Sándor Iván vezetésével sajtó alá rendezte az ELTE Arany János-szemináriuma.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Nehéz méltóság ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Nehéz méltóság ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  11.2 x 19.6 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  141
  Cover:
  SOFT BOARD
  ISBN:
  9637719350
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1993
  Commodity code:


  TAGS:
  Online Nehéz méltóság ebook, könyvet Nehéz méltóság FB2, Download Nehéz méltóság PDF , Download Nehéz méltóság MOBI, Online Nehéz méltóság könyvet, ingyenes letöltések Nehéz méltóság IPhone, Online könyvet Nehéz méltóság PDF, ingyenes Nehéz méltóság DJVU, ingyenes letöltések Nehéz méltóság TXT, letöltések Nehéz méltóság RTF, Online Nehéz méltóság FB2 , e-könyvet Nehéz méltóság letöltések TXT, ingyenes Nehéz méltóság letöltések könyvet, e-könyvet Nehéz méltóság download MOBI, letöltések Nehéz méltóság IPad, olvas Nehéz méltóság MOBI, olvas Nehéz méltóság DOC, ingyenes Nehéz méltóság AWZ, Download e-könyvet Nehéz méltóság iPad , ingyenes Nehéz méltóság DJVU, Download Nehéz méltóság e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Nehéz méltóság DVD, olvas Nehéz méltóság TXT, Book Nehéz méltóság letöltések DJVU, Nehéz méltóság letöltések könyvet ingyenes, Nehéz méltóság letöltések könyvet pdf ingyenes, Nehéz méltóság pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Nehéz méltóság pdf ingyenes, Nehéz méltóság letöltések könyvet epub ingyenes, Nehéz méltóság ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply