– mondta Krisztina

Benedek István - - mondta Krisztina

Amikor feleségemmel évek során Nápolytól Stockholmig és Amszterdamtól Leningrádig bebarangoltuk Európát, természetesen meglátogattuk az utunkba eső múzeumokat. Mint szorgalmas tanuló alaposan felkészültem a múzeumi látogatásokra: elolvastam a művészek életrajzát, a róluk szóló monográfiákat, az általános művészettörténeti fejtegetéseket. Krisztina, háziasszony lévén, nem ért rá ennyit olvasni, és azt is mondta, nem arra kíváncsi mit írtak a festőről, hanem: mit festett? Mit és hogyan? És amit festett, miképpen hat őrá, előtanulmányoktól és előítélettől mentesen. A látvány érdekli, nem a művészettörténetben kialakított nézet. Különben is, majd elmondom a képeknél, amit tudni kell róluk. Aztán ő is elmondja, amit gondol. Tetszett nekem ez a munkafelosztás. Úgy képzeltem, bemutatom Európa festészetét Krisztinának, nagy okosan elmagyarázom mindazt, amit a könyvek szerint tudni illik. Ám a beszélgetés másként alakult, és mi tagadás előképzettségem dacára sokszor én húztam a rövidebbet pontosabban szólva: nem ő tanult tőlem, hanem én tőle. Krisztina ugyanis vele született ízlésével és józan eszével lépten-nyomon sarokba szorított: olyan kérdéseket tett föl, amelyekre a könyvekben nem találtam feleletet, vagy ha találtam is, nem riadt vissza attól, hogy megkérdőjelezze az iskolás tételeket, sőt olykor-olykor megcáfolja azt, amit a tankönyvek szentesítettek. Véleményének szabadságát semmiféle tekintélyelv, doktrína avagy előzetesen megformált ítélet nem korlátozta, s ez végül engem is arra kényszerített, hogy fejet hajtsak a befolyásolatlan ízlés és természetes gondolkodás érvei előtt. Viszonzásul azonban én is nyújthattam valamit: azt a művelődéstörténeti körképet, amit mégiscsak a könyvek segítségével ismerhetünk meg. Ebben a kötetben azokat a beszélgetéseket foglaltam történeti sorrendbe, amelyeket a múlt század francia festőiről folytattunk Ingres-től Cézanne-ig. Aki figyelemmel kíséri a konvenció és kételkedés e párharcát, feltétlenül jól jár: megismeri egy korszak izgalmas művészettörténeti viaskodását, az impresszionizmus születését, buktatóit, belső és külső problémáit, nehéz küzdelmét és gyors elvirágzását, az impresszionisták és társutasaik gondjait, lelkivilágát, torzsalkodásait, kései sikerüket, ennek örvendetes és káros következményeit; talán kedvet kap ahhoz is, hogy megnézze vagy újra megnézze képeiket és végül önmaga dönti el: mi tetszik neki és miért.A Könyv Magyarul!


Letöltések – mondta Krisztina ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések – mondta Krisztina ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  14.8 x 20.2 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  438
  Cover:
  PAPERBACK, THREAD-STITCHED
  ISBN:
  9632713761
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1981
  Commodity code:


  TAGS:
  Online – mondta Krisztina ebook, könyvet – mondta Krisztina FB2, Download – mondta Krisztina PDF , Download – mondta Krisztina MOBI, Online – mondta Krisztina könyvet, ingyenes letöltések – mondta Krisztina IPhone, Online könyvet – mondta Krisztina PDF, ingyenes – mondta Krisztina DJVU, ingyenes letöltések – mondta Krisztina TXT, letöltések – mondta Krisztina RTF, Online – mondta Krisztina FB2 , e-könyvet – mondta Krisztina letöltések TXT, ingyenes – mondta Krisztina letöltések könyvet, e-könyvet – mondta Krisztina download MOBI, letöltések – mondta Krisztina IPad, olvas – mondta Krisztina MOBI, olvas – mondta Krisztina DOC, ingyenes – mondta Krisztina AWZ, Download e-könyvet – mondta Krisztina iPad , ingyenes – mondta Krisztina DJVU, Download – mondta Krisztina e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések – mondta Krisztina DVD, olvas – mondta Krisztina TXT, Book – mondta Krisztina letöltések DJVU, – mondta Krisztina letöltések könyvet ingyenes, – mondta Krisztina letöltések könyvet pdf ingyenes, – mondta Krisztina pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet – mondta Krisztina pdf ingyenes, – mondta Krisztina letöltések könyvet epub ingyenes, – mondta Krisztina ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply