Mezőségtől Moldváig

Ablonczy Bálint - Mezőségtől Moldváig

A közismert televíziós újságíró Ablonczy Bálint képes életinterjú kötete a Kossuth-díjas néprajztudós Kallós Zoltánnal.

Áll egy tölgyfa a válaszúti Kallós-kúria mellett, néhány méternyire a most néprajzi gyűjteménynek otthont adó épülettől. A nagy koronát látjuk, a kiterjedt gyökérzetet csak sejtjük: a fa erősen kapaszkodik a mezőségi földbe. Túlélt az öreg tölgy háborút, rendszerváltásokat, hatalmas viharokat, a mellette álló egykori tiszttartói lak pusztulását és feltámadását.
Kallós Zoltán minden reggel elhalad a fa mellett, amikor kis házából leereszkedik a kert másik végébe, a szórványkollégium öt évvel ezelőtt elkészült épületébe. Nem nézi meg a tölgyet, hiszen ismeri minden ágát-bogát és göcsörtjét. Nyolcvan esztendővel ezelőtt ő ültette, amikor szüleivel az emeletes, erős kőházba költöztek. Kallós Zoltán ezen a vidéken van otthon, ahol látótávolságon belül két Bánffy-kastély is áll. Válaszúton van az egyik, odaát, Bonchidán a másik. A kettő közül az utóbbi, az egykor Erdély Versailles-ának nevezett palota, az író, rendező, grafikus, politikus, de leginkább: nagyúr Bánffy Miklós otthona romladozik jobban. A két kastélyporladó emléke a mára nyomtalanul eltűnt magyar főnemesi világnak. A Kis-Szamos túlpartján már a Mezőség kopár, suvadásos dombjai hullámoznak, a Makkai Sándor által Holttengernek nevezett, első pillantásra érdektelen, sárba ragadt vidék. Ám az elmúlt évtizedekben a Mezőség piros színnel került fel a magyar kultúra térképére, s ebben Kallós Zoltánnak elévülhetetlen érdemei vannak. Megérkezett anyám sírása. Hangtalan őszi eső a Mezőség törött ablakán – írta Sütő András Anyám könnyű álmot ígér dokumentumregényében a tájegységhez tartozó Pusztakamaráson örök várakozásban élő édesanyját idézve.
Kallós Zoltánt mindig a hangtalan őszi esőt síró emberek érdekelték: egy életen át hallgatta a mezőségi, a kalotaszegi, a gyimesi, a moldvai emberek dalban, mesében, muzsikában elmondott életét, keserűségét, bánatát, gyászát éppúgy, mint örömét, reményét, vidámságát. Pedig ha valakinek, Kallós Zoltánnak lett volna oka arra, hogy csak a saját bajával törődjön. Családjától mindent elvettek, tanulmányait, munkáját háború, impériumváltások, a kommunista diktatúra akadályozta. A magyar népi kultúrával magát a kolozsvári református kollégium diákjaként eljegyző kutató azzal a makacssággal gyűjtötte, jegyezte, publikálta a szebbnél szebb dalokat, balladákat, meséket, ahogy az öreg tölgy kapaszkodik a mezőségi földbe.
A kötetet Korniss Péter különleges fotói kíséretében adjuk közre.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Mezőségtől Moldváig ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Mezőségtől Moldváig ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  156
  Cover:
  HARDCOVER,
  Weight:
  230 gr
  ISBN:
  9789632274522
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2013
  Commodity code:
  2434370 / 1094535
  Photo by:


  TAGS:
  Online Mezőségtől Moldváig ebook, könyvet Mezőségtől Moldváig FB2, Download Mezőségtől Moldváig PDF , Download Mezőségtől Moldváig MOBI, Online Mezőségtől Moldváig könyvet, ingyenes letöltések Mezőségtől Moldváig IPhone, Online könyvet Mezőségtől Moldváig PDF, ingyenes Mezőségtől Moldváig DJVU, ingyenes letöltések Mezőségtől Moldváig TXT, letöltések Mezőségtől Moldváig RTF, Online Mezőségtől Moldváig FB2 , e-könyvet Mezőségtől Moldváig letöltések TXT, ingyenes Mezőségtől Moldváig letöltések könyvet, e-könyvet Mezőségtől Moldváig download MOBI, letöltések Mezőségtől Moldváig IPad, olvas Mezőségtől Moldváig MOBI, olvas Mezőségtől Moldváig DOC, ingyenes Mezőségtől Moldváig AWZ, Download e-könyvet Mezőségtől Moldváig iPad , ingyenes Mezőségtől Moldváig DJVU, Download Mezőségtől Moldváig e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Mezőségtől Moldváig DVD, olvas Mezőségtől Moldváig TXT, Book Mezőségtől Moldváig letöltések DJVU, Mezőségtől Moldváig letöltések könyvet ingyenes, Mezőségtől Moldváig letöltések könyvet pdf ingyenes, Mezőségtől Moldváig pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Mezőségtől Moldváig pdf ingyenes, Mezőségtől Moldváig letöltések könyvet epub ingyenes, Mezőségtől Moldváig ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply