Megdöbbentő tünemény

Orbán Imre - Megdöbbentő tünemény

,,Megdöbbentő tünemény. " így jellemezte a nazarénusuk szerpelését 1875 őszén Csécsi Miklós, a négy és fél hónapja Makón szolgáló református tiszteletes. A korszak forrásait, írásait vizsgálva ez a legtalálóbb megfogalmazás, mely tömören képes visszaadni mindazt, amit a XIX. század 60-as és 70-es éveiben terjedő új hit kiváltott az emberekből. Ha szemügyre vesszük a kor történéseit, még ma is megdöbbentő a fönnálló világi és egyházi viszonyoktól való teljes elfordulásuk, a képmutatónak ítélt renddel szemben bátran, hitvallóan, egy gyökeresen új értékrend szerint fölépített világuk, a radikális becsületességre való törekvésük. Egy idealizált, az őskeresztényekhez kötni szokott, de talán soha nem létezett tökéletes közösség képe lebegett a szemük előtt. És ez akkor is megdöbbentően más volt, ha az emberi gyöngeségektől nyilván ők sem voltak mentesek. Előbb megmosolyogták őket, majd kemény föllépést követeltek ellenük, s a századfordulóra erkölcsi rendjükre inkább elismeréssel tekintettek. Nagy utat, sok hitvallást föltételez a századfordulóra kialakult mondás, miszerint a napszámosokat alkalmazó egyik gazda így sóhajtott föl: ,,De jó volna, ha mindenki nazarénus volna a világon!" A mozgalom ugyanakkor tünemény is. Amely föltűnt, ragyogott, majd enyészni kezdett. Az induló lendület, lelkesedés, hév az új század első évtizedeiben fokozatosan alább hagyott. A ,,csodálatos parasztvallás", ahogy Tömörkény István a társadalmi bázis többségét kitevő földművesekre utalva jellemezte őket, nem bírt megküzdeni az intézményesülés, az intézményekkel rendelkező, ,,naggyá" lett egyház gondjaival. Alább hagyott az a lelkesedés, mellyel a születés idején a gyülekezet: rendelkezett. A világ dolgaira nem tudtak már olyan sokak által elfogadott válaszokat adni, mint a régebbi időkben. Merevebbek lettek, s gyakorta olyan kérdések kötötték le erejüket, mint az amerikai bajuszvita. Közben újabb közösségek is jelentkeztek, baptisták, adventisták, melyek tovább vitték a térítő lendületet, s híveiket nem egyszer a nazarénusok közül ,,újoncozták" maguknak. A makói gyülekezet az ország egyik legjelentősebb nazarénus csoportja volt. Szervezettsége, létszáma, anyagi ereje folytán fokozatosan erősödött, s ahogy teltek az évek, Makó egyértelműen a hódmezővásárhelyi csoport mögött vagy mellett az ország meghatározó nazarénus központja lett. Ez köszönhető azoknak a legendás vezetőknek, Lőkös Józsefnek, Baranyi Antalnak és Zeider Rudolfnak, kik országos tekintélyre tettek szert. Ők képviselik a makói nazarénusság hős- és virágkorát. Írásunkban a régi idők történéseit nézzük meg közelebbről. Vizsgáljuk az új hit megjelenését, szerveződését és térhódítását, intézményeinek kiépülését, a helyi társadalomra való hatását. Kutatjuk a makói sajátságokat, szemügyre vesszük a felekezet híveinek szociológia jellemzőit Összességében fölvázoljuk azt a hatalmas ívet, melyet a nazarénus felekezet befutott Makón.A Könyv Magyarul!


Letöltések Megdöbbentő tünemény ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Megdöbbentő tünemény ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  99
  Borító:
  KARTONÁLT
  Súly:
  124 gr
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2001
  Árukód:
  2386944 / 1110158
  Illusztráció:
  TÁBLÁZATOKKAL  TAGS:
  Online Megdöbbentő tünemény ebook, könyvet Megdöbbentő tünemény FB2, Download Megdöbbentő tünemény PDF , Download Megdöbbentő tünemény MOBI, Online Megdöbbentő tünemény könyvet, ingyenes letöltések Megdöbbentő tünemény IPhone, Online könyvet Megdöbbentő tünemény PDF, ingyenes Megdöbbentő tünemény DJVU, ingyenes letöltések Megdöbbentő tünemény TXT, letöltések Megdöbbentő tünemény RTF, Online Megdöbbentő tünemény FB2 , e-könyvet Megdöbbentő tünemény letöltések TXT, ingyenes Megdöbbentő tünemény letöltések könyvet, e-könyvet Megdöbbentő tünemény download MOBI, letöltések Megdöbbentő tünemény IPad, olvas Megdöbbentő tünemény MOBI, olvas Megdöbbentő tünemény DOC, ingyenes Megdöbbentő tünemény AWZ, Download e-könyvet Megdöbbentő tünemény iPad , ingyenes Megdöbbentő tünemény DJVU, Download Megdöbbentő tünemény e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Megdöbbentő tünemény DVD, olvas Megdöbbentő tünemény TXT, Book Megdöbbentő tünemény letöltések DJVU, Megdöbbentő tünemény letöltések könyvet ingyenes, Megdöbbentő tünemény letöltések könyvet pdf ingyenes, Megdöbbentő tünemény pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Megdöbbentő tünemény pdf ingyenes, Megdöbbentő tünemény letöltések könyvet epub ingyenes, Megdöbbentő tünemény ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply