Mednyánszky László


Mednyánszky László, a mai Szlovákia és a történelmi Magyarország területén született és tevékenykedő legnagyobb festőművészek egyike (1852-1919), még ma is lázba hoz mindenkit bonyolultságával, titokzatosságával, étoszával, drámaiságával, szellemi erejével és határozott egyéni művészi mondanivalójával. Ez a lelke mélyén ízig-vérig értelmiségi, arisztokrata, individualista, kozmopolita, és nomád Ahasvérus, ez az elégedetlen és szabad,
pontosabban mondva, örökké szabadság és függetlenség után áhítozó, a kor szokásai és szabályai ellen lázadó ember mindenhol otthon volt. Bárhol jól érezte magát, ahol festett, úgy a bohém Párizsban, mint a nagyvilági Budapesten, Bécsben, a végtelen magyar Alföldön, szülőhelye, Beckó romantikus zugaiban, vagy a régi családi kúriában, a Tátra-alján álló Nagyőr (ma: Strázky) kastélyában. Igyekezett megérteni a művészetet és az őt körülvevő világot, saját lelke mélységeit és rejtett zugait, a közeli és távoli embereket, kiknek sorsával szívesen azonosult. Köztük élt, és alkotott, kételkedett, szenvedett, szeretett, nekik vetette vászonra legbelső vágyait, miközben mindent lefestett, amit látott és érzett… Kereste azt a bizonyos fénysugarat a sötétségben, amellyel oly hatásosan megvilágította képeit, a fájdalmas, szubjektív módon eltúlzott látomást, amelyben kínok és szenvedések közepette megszületett a modern festő és a sui generis modern kifejezése.
Mednyánszky László életművén és üzenetén, amely a XIX. század végén és a XX. század új művészi gondolatvilága megszületésénél bábáskodott, eddig két kultúra osztozott: a szlovák és a magyar. A Duna két oldaláról származó művészettörténészek külön-külön sok időt, lendületet és tudományos erőfeszítést szenteltek életműve feldolgozásának. Ezért rendkívüli dolog, hogy hosszú évek után az életműve – történeti szempontból is új – teljes feldolgozása során Pozsony és Budapest között egy jelképes híd alakult ki, amely a közös kutatás révén összekötötte a két legrangosabb állami műgyűjtő intézményt – a Magyar Nemzeti Galériát és a Szlovák Nemzeti Galériát. A szakértők csoportja közösen munkálkodott Mednyánszky életműve új szempontú feldolgozásán, nem csupán azzal a céllal, hogy összegezze, átértékelje az eddigi ismereteket, hanem azért is, hogy az újonnan felfedezett témákat az új évezred kritikus szemszögéből elemezze, bemutassa az új tényeket és új módon fogalmazza meg Mednyánszky művészetének egyedülálló voltát.
Meg vagyok győződve arról, hogy a szlovák és magyar művészettörténészek együttműködése, közös kutatásaik egy olyan projekt beindításához vezettek, amely azon kívül, hogy segít megérteni művészettörténetünk eme párját ritkító művészi jelenségét, az egyesült Európához való egyidejű csatlakozásunkat is előremozdítja. Mednyánszky életművére ez még inkább érvényes – a festő mindenkor európainak vagy, pontosabban mondva, közép-európainak vallotta magát. Habár nem rendelkezett határozott nemzeti identitással, életműve napjainkig rendkívül határozott és különleges művészi identitással büszkélkedhet.
Ennek köszönhetően teljes joggal az európai kultúrába tartozott és tartozik. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy vele együtt mi is odatartozhassunk.A Könyv Magyarul!


Letöltések Mednyánszky László ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Mednyánszky László ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Cover:
  BOUND
  Weight:
  1830 gr
  ISBN:
  9789637432873
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2003
  Commodity code:
  2108938 / 1017132
 • Share

  I read it

  TAGS:
  Online Mednyánszky László ebook, könyvet Mednyánszky László FB2, Download Mednyánszky László PDF , Download Mednyánszky László MOBI, Online Mednyánszky László könyvet, ingyenes letöltések Mednyánszky László IPhone, Online könyvet Mednyánszky László PDF, ingyenes Mednyánszky László DJVU, ingyenes letöltések Mednyánszky László TXT, letöltések Mednyánszky László RTF, Online Mednyánszky László FB2 , e-könyvet Mednyánszky László letöltések TXT, ingyenes Mednyánszky László letöltések könyvet, e-könyvet Mednyánszky László download MOBI, letöltések Mednyánszky László IPad, olvas Mednyánszky László MOBI, olvas Mednyánszky László DOC, ingyenes Mednyánszky László AWZ, Download e-könyvet Mednyánszky László iPad , ingyenes Mednyánszky László DJVU, Download Mednyánszky László e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Mednyánszky László DVD, olvas Mednyánszky László TXT, Book Mednyánszky László letöltések DJVU, Mednyánszky László letöltések könyvet ingyenes, Mednyánszky László letöltések könyvet pdf ingyenes, Mednyánszky László pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Mednyánszky László pdf ingyenes, Mednyánszky László letöltések könyvet epub ingyenes, Mednyánszky László ePub könyvet letöltések ingyenes.

  Leave a Reply