Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból


Ludi scaenici linguae latinae protestantum in hungaria e saeculo XVII-XVIII. – Ismertető: A reformáció Magyarországra meglepően hamar eljutott és gyökeret vert. Ez nem csekély mértékben annak volt köszönhető, hogy az erazmusi humanizmus hirdetői már a mohácsi csata előtt, a Jagellók korának utolsó szakaszában előkészítették a talajt az új eszmék befogadására. A magyarországi német városok ifjai már 1522-től jártak Wittenbergbe. Hazánkban elsőkként ők hirdették Luther tanítását. Csakhamar azonban a magyar tanulók is megismerkedtek az új tanokkal. A magyarországi ifjakat inkább a humanista Melanchton vonzotta, az új hitet az ő tolmácsolásában (Confessio fidei Augustana, 1536) fogadták be és terjesztették. A magyar lakosságú helyeken azonban a XVI. század közepétől a hitújításnak a Kálvin-Bullinger képviselte változatát igazibbnak tartották a lutherizmusnál. Magyarországon az első reformált iskolák a Felvidék és Erdély német városaiban szerveződtek, és ezek az oktatási rendben a német mintát követték. Általában elfogadták a malanchtoni szervezetet, helyenként a Sturmét. A német példa nagy szerepet játszott az iskolai színjátszásban is, melynek nevelői eszközként való alkalmazásáról Luther is, Melanchton is kedvezően nyilatkozott. Hazánkban azonban jóval kisebb számú antik vagy antik szellemű darabot vittek színre, a bibliai témákat jobban kedvelték. A bibliai drámák nemcsak a szentírás ismeretét terjesztették, hanem a reformáció szellemében való életre vitelre is tanítottak, támadták a római egyház tanait. Még inkább szolgálták a hitújítás ügyét az ún. hitvitázó drámák. Figyelemre méltó, hogy a XVL század második felében keletkezett ilyen jellegű előadások mind magyar nyelvűek, és mind az ötnek ránk maradt a szövege is. Egyébként az iskolai előadások a protestáns iskolákban nemzeti nyelven folyhattak Luther szellemének megfelelően. Ezt a magyar hitvitázó drámákon kívül elsősorban a XVI. századi német nyelvű játékokról szóló adatok mutatják. A latin nyelv elsajátítását is célzó latin nyelvű előadások azonban csakhamar általános szokássá váltak. A legújabb kutatások szerint a magyarországi protestáns iskolákban folyó színjátszásról mintegy hétszáz adattal rendelkezünk. Ezeknek nagy többsége azonban puszta cím, témát, előadási alkalmat megjelölő adat. Még ha a fennmaradt szövegeken felül az egykorú nyomtatásban megjelent programokat, kéziratos játéktervezeteket is számításba vesszük, a szövegszerűen ismert darabok száma alig haladja meg a másfél százat. – További ismertető: “Belelapozás”.A Könyv Magyarul!


Letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  hibátlan, olvasatlan példány
  Kiadó:
  Argumentum Kiadó és Nyomda Kft
  Oldalak száma:
  734
  Kötés:
  vászon
  Súly:
  1000 gr
  ISBN:
  0589000453080
  Kiadás éve:
  2005
  Árukód:
  SL#2105152684  TAGS:
  Online Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból ebook, könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból FB2, Download Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból PDF , Download Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból MOBI, Online Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból könyvet, ingyenes letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból IPhone, Online könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból PDF, ingyenes Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból DJVU, ingyenes letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból TXT, letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból RTF, Online Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból FB2 , e-könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések TXT, ingyenes Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések könyvet, e-könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból download MOBI, letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból IPad, olvas Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból MOBI, olvas Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból DOC, ingyenes Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból AWZ, Download e-könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból iPad , ingyenes Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból DJVU, Download Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból DVD, olvas Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból TXT, Book Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések DJVU, Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések könyvet ingyenes, Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések könyvet pdf ingyenes, Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból pdf ingyenes, Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból letöltések könyvet epub ingyenes, Magyarországi latin nyelvű protestáns iskoladrámák a XVII-XVIII.századból ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply