Magyarország legszebb növényei

Molnár V. Attila - Magyarország legszebb növényei

Lehetetlen feladatra vállalkozik az aki hazánk több mint kétezer virágos növénye közül megpróbálja kiválasztani a legszebbeket. A magyarországi vadvirágok választéka ugyanis zavarbaejtően sokszínű és formagazdag. Ahány ember annyiféleképpen hirdetne eredményt ezen a képzeletbeli szépségversenyen. Hogy miért tettem mégis erre kísérletet? Képeimmel szeretném érzékeltetni hazánk flórájának változatosságát. A válogatás során arra törekedtem, hogy a kiválasztott növények között éppúgy legyen aprócska termetű, mint erőteljes növekedésű, vizenyős termőhelyeken élő, mint száraz sziklagyepekben előforduló, tavasszal, nyáron és ősszel virágzó. Többségük törvényes oltalomban részesülő, féltve őrzött ritkaság, de mutatóban akad azért közöttük erdei kiránduláson gyakran látható mindennapos virág, sőt, olyan behurcolt gyomnövény is, melyet az ember inkább tart nyűgnek, mint lelket melengető szépségnek… Felelősséggel tartozunk hazánk természetes élővilágának tagjaiért és emiatt érzem szükségét, hogy a mohó és rövidlátón haszonelvű emberi társadalomnak egyes esetekben kiszolgáltatott veszélyeztetett fajokkal kiemelten foglalkozzunk, ezeket minél több honfitársunkkal megismertessük és – ha lehet – megszerettessük. De emellett tudatosítsuk magunkban az élőlények gyönyörűek! Ha odafigyelünk rájuk, időt szánunk nekik, lehajolunk hozzájuk, akkor ráébredünk, hogy a legapróbb, legjelentéktelenebb növényke is milyen értéket, szépséget hordozhat. Ezt talán a következő történet is igazolja. Az Élővilágért rajongó, a növényeket is kedvelő zoológus-demográfus barátom – nevezzük Péternek – egy alkalommal meglátta egy a madárkeserűfű (Polygonum aviculare) virágzó hajtásáról készült fényképemet. Ez a növényke valószínűleg az ország összes településén, mindenféle taposott helyen megtalálható. A falusiak udvarukból jól ismerik és szűkebb hazámban, Veszprém megyében porcingósfűnek, porcinkulafűnek nevezik. A városlakók százezrei viszont tudomást sem vesznek róla, pedig nap mint nap lépnek rá a járda repedésében meghúzódó szívós példányaira, így voll ezzel Péter is és bevallotta, hogy bár korábban igen sokszor látta ezt a növényt a fővárosban, például a Gellérthegy közelében fekvő lakása környékén, de korábban nem is hitte volna, hogy ennek a közönséges, mindennapos, "lenézett" növénynek közelről szemlélve ilyen mutatós virágai lehetnek. Ugyanez a kép másik tanulsággal is szolgált. Több botanikus szaktársnak is megmutattam és bizony nem mindenki ismerte fel: többek valamiféle apró termetű szegfűfélére gyanakodtak… E szakmabeliek természetesen azonnal felismerték volna fél vagy akár több méter távolságból is, de ezek szerint korábban nem mindegyikük vette szemügyre igazán közelről. – (a Szerző, Debrecen, 2007. január 28.)A Könyv Magyarul!


Letöltések Magyarország legszebb növényei ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Magyarország legszebb növényei ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  48
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  340 gr
  ISBN:
  9789633754689
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2007
  Árukód:
  2051480 / 1075855
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online Magyarország legszebb növényei ebook, könyvet Magyarország legszebb növényei FB2, Download Magyarország legszebb növényei PDF , Download Magyarország legszebb növényei MOBI, Online Magyarország legszebb növényei könyvet, ingyenes letöltések Magyarország legszebb növényei IPhone, Online könyvet Magyarország legszebb növényei PDF, ingyenes Magyarország legszebb növényei DJVU, ingyenes letöltések Magyarország legszebb növényei TXT, letöltések Magyarország legszebb növényei RTF, Online Magyarország legszebb növényei FB2 , e-könyvet Magyarország legszebb növényei letöltések TXT, ingyenes Magyarország legszebb növényei letöltések könyvet, e-könyvet Magyarország legszebb növényei download MOBI, letöltések Magyarország legszebb növényei IPad, olvas Magyarország legszebb növényei MOBI, olvas Magyarország legszebb növényei DOC, ingyenes Magyarország legszebb növényei AWZ, Download e-könyvet Magyarország legszebb növényei iPad , ingyenes Magyarország legszebb növényei DJVU, Download Magyarország legszebb növényei e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Magyarország legszebb növényei DVD, olvas Magyarország legszebb növényei TXT, Book Magyarország legszebb növényei letöltések DJVU, Magyarország legszebb növényei letöltések könyvet ingyenes, Magyarország legszebb növényei letöltések könyvet pdf ingyenes, Magyarország legszebb növényei pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Magyarország legszebb növényei pdf ingyenes, Magyarország legszebb növényei letöltések könyvet epub ingyenes, Magyarország legszebb növényei ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply