Magyar építészet 3.


Bármerre járunk, a természeti szépségek mellett elsősorban az építészeti emlékeket keressük. Egyik kezünkben a fényképezőgépet tartjuk, a másikban pedig ott az útikönyv. Ebből azonban többnyire csak a legalapvetőbb információkat tudhatjuk meg, és vajmi keveset arról a korszakról, amelyben ezek az építmények megszülettek, és azokról az emberekről, akik két kezük munkájával megalkották azokat. Ez a helyzet az egykori történelmi Magyarország területén álló emlékek esetében nehezen érthető és egyben elfogadhatatlan, hiszen saját nemzeti múltunk egy szeletéről van szó. A kötetben tárgyalt korszak történéseit és mindennapjait alapvetően befolyásolta a másfél száz éven át, igaz, változó intenzitással, de szakadatlanul folyó háború. A küzdelem nem is akármilyen ellenséggel szemben folyt. Az Oszmán Birodalom a 16. század első felében, I. (Nagy) Szulejmán uralkodása idején ért fejlődése csúcspontjára. A szultán elsődleges hadászati célja legfőbb nyugati ellenfele, a Habsburg Birodalom székvárosának, Bécsnek az elfoglalása volt, s ehhez az út Magyarországon át vezetett. A Szerző, miközben részletesen bemutatja a történelmi Magyarország épületeinek sorát, nagy hangsúlyt fektet azok történelmi hátterének, a török kor viszonyainak, mindennapjainak megismertetésére. Enélkül ugyanis nem érthetjük meg az akkor létrehozott értékeket sem – a háború okozta pusztítás ellenére akad belőlük jócskán -,amelyek között éppen az építészeti alkotások a legfontosabbak közé sorolandók. A Szerző a magyar építészetet és annak török kori történetét nem csupán az egymáshoz ragasztott kövekből kialakított formák fejlődéstörténeteként és tipológiai problémájaként fogja fel. Arra törekszik, hogy olvasója érzékelje és átérezze: a körülöttünk levő, a török korból származó régi épületek egy viharos, bonyolult korszak “termékei”. Feladatukat éppúgy, mint építési módjukat és arculatukat az akkori politikai, gazdasági, társadalmi és, lévén a török kor mindvégig harci zajtól hangos, a katonai viszonyok határozták meg. A Szerző átfogó szemléletéből következik továbbá, hogy nem csupán az építészeti szempontból leglátványosabb, legdíszesebb alkotások – a főúri kastélyok és egyházi épületek – kaptak helyet e műben, hanem azok az egyszerűbb építmények is, melyek kü1ső megjelenését a célszerűség határozta meg, például a falvak, mezővárosok, városok építményei és a várak. Az építészeti emlékek a legfőbb turisztikai látványosságok közé tartoznak, és közöttük talán éppen a várak a leglátogatottabbak. Sajnos ezekből – főként a mai Magyarország területén – kevés maradt ránk, az is nagyrészt romként. Hogy ez az említett háborús pusztítósnak vagy az utókor hanyagságának a következménye, azt olykor nehéz eldönteni. Ez az album képanyagát és szövegét tekintve méltóan, a török elleni védelemben betöltött szerepének megfelelő mértékben és minőségben mutatja be a török kori várakat és erődítményeket.A Könyv Magyarul!


Letöltések Magyar építészet 3. ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Magyar építészet 3. ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  180
  Cover:
  BOUND
  Weight:
  1340 gr
  ISBN:
  9789630943406
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2002
  Commodity code:
  2101386 / 1014728  TAGS:
  Online Magyar építészet 3. ebook, könyvet Magyar építészet 3. FB2, Download Magyar építészet 3. PDF , Download Magyar építészet 3. MOBI, Online Magyar építészet 3. könyvet, ingyenes letöltések Magyar építészet 3. IPhone, Online könyvet Magyar építészet 3. PDF, ingyenes Magyar építészet 3. DJVU, ingyenes letöltések Magyar építészet 3. TXT, letöltések Magyar építészet 3. RTF, Online Magyar építészet 3. FB2 , e-könyvet Magyar építészet 3. letöltések TXT, ingyenes Magyar építészet 3. letöltések könyvet, e-könyvet Magyar építészet 3. download MOBI, letöltések Magyar építészet 3. IPad, olvas Magyar építészet 3. MOBI, olvas Magyar építészet 3. DOC, ingyenes Magyar építészet 3. AWZ, Download e-könyvet Magyar építészet 3. iPad , ingyenes Magyar építészet 3. DJVU, Download Magyar építészet 3. e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Magyar építészet 3. DVD, olvas Magyar építészet 3. TXT, Book Magyar építészet 3. letöltések DJVU, Magyar építészet 3. letöltések könyvet ingyenes, Magyar építészet 3. letöltések könyvet pdf ingyenes, Magyar építészet 3. pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Magyar építészet 3. pdf ingyenes, Magyar építészet 3. letöltések könyvet epub ingyenes, Magyar építészet 3. ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply