Lövészárkok a hátországban

Bihari Péter - Lövészárkok a hátországban

A napjainkban olyan élesen látható "árkok és törésvonalak" gyökerei legalább száz évre, az 1905-1918 közötti évtizedre nyúlnak vissza – érvel monográfiájában Bihari Péter. Döntőnek bizonyultak szerinte az első világháború évei: akkor roppant meg a hazai középosztály, s vált ezzel véglegessé a szakadás a "keresztény" és a "zsidó" középrétegek között. Rögzült az az erősen túlzó sztereotípia, amely szerint a zsidók kerülik a harctereket, de meggazdagszanak a hátországban, és elfoglalják a tönkremenő magyar középosztály helyét.

A szerző a külföldi szakirodalom alapján igazolja, hogy a magyarhoz hasonló folyamatok játszódtak le Németországban és Ausztriában. A nagy háború – a kezdeti lelkesedés után – ott is lerombolta a látszólagos nemzeti egységet, majd átterjedt a hátországra. Eközben az erős középosztállyal rendelkező antant államokban megerősítette a szolidaritást, az összetartozást.

A könyv sorra veszi a politika, az élelemellátás, a vidéki és városi társadalom, az elit- és a tömegkultúra alakulását. A háborús mindennapok leírásakor bőven idéz a napisajtóból, felhasználja Karinthy piaci riportjait, Kaffka Margit novelláit, Kosztolányi publicisztikáját, Illyés Gyula, Nagy Lajos és Várnai Zseni visszaemlékezéseit.

Mindezek alapján képet ad a munkába álló nők megpróbáltatásairól, a tömegnyomor és a luxus ellentétéről, az oktatás átalakulásáról és a mozi fellendüléséről. A háborús nyelv elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon a "törésvonal" mindkét oldalán lévő erők a végső leszámolásra készültek. A hátországban 1916-1918 között keletkezett "lövészárkok" pedig máig megosztják közéletünket.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Lövészárkok a hátországban ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Lövészárkok a hátországban ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  286
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  350 gr
  ISBN:
  9789639697232
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2008
  Commodity code:
  2112368 / 1018441  TAGS:
  Online Lövészárkok a hátországban ebook, könyvet Lövészárkok a hátországban FB2, Download Lövészárkok a hátországban PDF , Download Lövészárkok a hátországban MOBI, Online Lövészárkok a hátországban könyvet, ingyenes letöltések Lövészárkok a hátországban IPhone, Online könyvet Lövészárkok a hátországban PDF, ingyenes Lövészárkok a hátországban DJVU, ingyenes letöltések Lövészárkok a hátországban TXT, letöltések Lövészárkok a hátországban RTF, Online Lövészárkok a hátországban FB2 , e-könyvet Lövészárkok a hátországban letöltések TXT, ingyenes Lövészárkok a hátországban letöltések könyvet, e-könyvet Lövészárkok a hátországban download MOBI, letöltések Lövészárkok a hátországban IPad, olvas Lövészárkok a hátországban MOBI, olvas Lövészárkok a hátországban DOC, ingyenes Lövészárkok a hátországban AWZ, Download e-könyvet Lövészárkok a hátországban iPad , ingyenes Lövészárkok a hátországban DJVU, Download Lövészárkok a hátországban e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Lövészárkok a hátországban DVD, olvas Lövészárkok a hátországban TXT, Book Lövészárkok a hátországban letöltések DJVU, Lövészárkok a hátországban letöltések könyvet ingyenes, Lövészárkok a hátországban letöltések könyvet pdf ingyenes, Lövészárkok a hátországban pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Lövészárkok a hátországban pdf ingyenes, Lövészárkok a hátországban letöltések könyvet epub ingyenes, Lövészárkok a hátországban ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply