Közjáték

Koltai Tamás - Közjáték

Ezek a színházi írások jórészt 1978 és 1983 között születtek – néhány színészportré, illetve külföldi színházi beszámoló korábbról való -, s egy szcenikai elemzés kivételével, amely itt jelenik meg először, különböző lapokban, folyóiratokban láttak napvilágot. Van köztük előadás-kritika, vitacikk, elméleti fejtegetés, történeti emlékeztető, pillanatfelvétel színészekről és kitekintés európai színpadokra. Műfajukat tekintve vegyesek, de egy dolog közös bennük: arról akarnak szólni, ami a színházban történt, és úgy, ahogy egyetlen ember, e dolgozatok szerzője látta.
Miért szükséges ezt hangsúlyozni? Két okból. Egyrészt mert gyakran hiedelmekről vitatkozunk, ahelyett hogy megpróbálnánk leírni a tényeket. Másrészt mert ez a leírás, esztétikai jelenségekről lévén szó, nemcsak tárgyát, a színházat, hanem a leíró szemléletét is tükrözi. Amikor e kötet darabjait válogattam, megpróbáltam mindkét szempontra ügyelni. Arra tehát, hogy az írások minél több tárgyilagos információt és minél egyértelműbb személyes értékítéletet tartalmazzanak. Lehetőleg úgy, hogy a részletekben az egész is megjelenjék valamennyire; a kritika ne csak kritika, a színészportré ne csak színészportré, a múltidézés ne csak múltidézés legyen.
A kötet látószögébe eső színházi időszakra itthon az átrendeződés a jellemző. Öt év alatt több szerkezeti változás történt, mint a színházak államosítása óta bármikor. Indulások és nyomukban indulatok borzolták a kedélyeket, új társulatok jöttek létre és alakultak át, született néhány jelentős előadás, és föllángolt néhány áldatlan vita. Úgy gondoltam, akkor járok el igazságosan, ha az eredményeket és a gondokat egyaránt dokumentálni igyekszem – az előbbieket inkább a konkrét elemzésekben, az utóbbiakat inkább a vitacikkekben -, de arra teszem a hangsúlyt, ami maradandó értéknek bizonyult ebben az átmeneti időszakban.
Interlúdiumban, ha tetszik. Az olvasónak ajánlott kötet címe így is értelmezhető. Titkon bízom egy másik értelmezési lehetőségben, amely arra utal, hogy a színházat mindannyiunknak – íróknak, színészeknek, rendezőknek, tervezőknek, nézőknek, kritikusoknak – együtt kell játszanunk. Talán kiviláglik ezekből az írásokból, hogy szerzőjük szerint a színház ilyen értelemben is közjáték. Közösségi tehát.A Könyv Magyarul!


Letöltések Közjáték ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Közjáték ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  12.8 x 18.8 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  431
  Cover:
  CANVAS BINDING
  ISBN:
  9631408825
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1986
  Commodity code:


  TAGS:
  Online Közjáték ebook, könyvet Közjáték FB2, Download Közjáték PDF , Download Közjáték MOBI, Online Közjáték könyvet, ingyenes letöltések Közjáték IPhone, Online könyvet Közjáték PDF, ingyenes Közjáték DJVU, ingyenes letöltések Közjáték TXT, letöltések Közjáték RTF, Online Közjáték FB2 , e-könyvet Közjáték letöltések TXT, ingyenes Közjáték letöltések könyvet, e-könyvet Közjáték download MOBI, letöltések Közjáték IPad, olvas Közjáték MOBI, olvas Közjáték DOC, ingyenes Közjáték AWZ, Download e-könyvet Közjáték iPad , ingyenes Közjáték DJVU, Download Közjáték e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Közjáték DVD, olvas Közjáték TXT, Book Közjáték letöltések DJVU, Közjáték letöltések könyvet ingyenes, Közjáték letöltések könyvet pdf ingyenes, Közjáték pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Közjáték pdf ingyenes, Közjáték letöltések könyvet epub ingyenes, Közjáték ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply