Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba


Az értekezés a számos műfajt magában foglaló folklór hagyományok sajátos részét alkotó falucsúfolók (helységcsúfolók) összegyűjtésére, folklorisztikai rendszerezésére, társadalmi néprajzi szempontú elemzésére vállalkozik. A gyűjtés földrajzilag a Tiszántúlra, a tágan értelmezett Debrecen vidékére terjed ki. Időben a XVIII. századtól napjainkig terjedően követhető nyomon a falucsúfolók élete. A recens gyűjtés mellett feltárja a különböző publikációkban, a közgyűjteményekben őrzött kéziratos munkákban megbúvó adatokat.
A falucsúfolók valamely falu, település lakójának, illetve lakóinak célszerűtlen, a szokásostól eltérő viselkedését, foglalkozását, tudatlanságát, logikátlan gondolkodását, ostoba vagy ostobának tartott – vagy éppen ravaszságból ostobának tettető – cselekedetét állítják pellengérre, figurázzák ki. A falucsúfolókat egyik település mondja a másikról, de eközben önmagát is jellemzi. Különösen jól kirajzolódnak a falucsúfolók kapcsán a gazdasági, vallási, vagyoni, tájföldrajzi, mentális különbségek, a kistáji munkamegosztás jellemző vonásai, a házassági kapcsolatok.
Az értekezés jelentős hozadékának tekinthető a verses falucsúfoló versezetek, s főként a falucsúfolókkal közeli rokonságban álló, gyakran azok előképéül szolgáló protestáns kollégiumi diákköltészet elekciós verseinek feltárása, melyekről a néprajztudomány eleddig csak érintőlegesen emlékezett meg. Érdekes tanulságokkal szolgálnak a feudalisztikus magyar társadalmi viszonyokat tükröző, a bihari kisnemesség sajátos szemléletét pellengérre állító falucsúfoló történetek, akárcsak a Tiszántúl meghatározó jelentőségű városának, Debrecennek a köztudatban ambivalens módon értékelt szerepét visszaigazoló helységcsúfolók. A bihari folklórhagyományban napjainkig élő két felvilágosodás-kori falucsúfoló adoma (A csökmői sátkány; a bojti szérdék) vizsgálata nemcsak a közköltészet és népköltészet egymásra hatásának jellegzetes vonásait tárja fel. hanem a korabeli források, levéltári adatok révén keletkezési körülményeikre is fény derül.A Könyv Magyarul!


Letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  270
  Cover:
  PAPERBACK
  Weight:
  320 gr
  ISBN:
  9639567906
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2006
  Commodity code:
  2101730 / 1014971
  Format:


  TAGS:
  Online Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba ebook, könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba FB2, Download Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba PDF , Download Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba MOBI, Online Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba könyvet, ingyenes letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba IPhone, Online könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba PDF, ingyenes Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba DJVU, ingyenes letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba TXT, letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba RTF, Online Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba FB2 , e-könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések TXT, ingyenes Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések könyvet, e-könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba download MOBI, letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba IPad, olvas Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba MOBI, olvas Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba DOC, ingyenes Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba AWZ, Download e-könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba iPad , ingyenes Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba DJVU, Download Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba DVD, olvas Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba TXT, Book Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések DJVU, Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések könyvet ingyenes, Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések könyvet pdf ingyenes, Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba pdf ingyenes, Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba letöltések könyvet epub ingyenes, Komádiba, Tótiba, bocskorban jár a liba ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply