Költőnk és kora

Tverdota György - Költőnk és kora

Kötetünket a költő születésének centenáriumán, a József Attila Emlékév tiszteletére jelentettük meg.
A korszerű irodalomtudomány évtizedek óta messze eltávolodott a művek pusztán életrajzi és történelmi-társadalmi vonatkozású magyarázatától, s elemző figyelmét a szöveg struktúrájára, nyelvi megalkotottságára és a befogadás szempontjaira fordította. E nagyon is szükséges tapasztalatok birtokában viszont manapság belátja, hogy a műalkotás megértésének és értelmezésének teljessége felé törekedve nem nélkülözheti a történelmi és életrajzi körülmények számbavételét, az író sorsának emberi dokumentumait sem. József Attila erre- erre is – kiváló példa.
Életműve: élete és műve. Egységben, elválaszthatatlanul. Fotóalbumunk, műfaji jellege szerint, láttatni természetesen csak az élete tényeit és társait képes. De mind a képaláírásokban, mind a költő önképének alakulását bemutató, a képek között olvasható önálló pályarajz-esszében igyekeztünk felvillantani az élet és a mű szoros kapcsolatát. Minden erőszakoltság nélkül tehettük ezt, hiszen köztudott, hogy a költő munkásságában mindvégig, kivált az utolsó évek legnagyobb verseiben mindig és újra felbukkannak egész élete megőrzött vagy úrjateremtett emlékei: a mama, a testvérek, a keserves gyermekkor, az ifjúság, szerelmek, társak, barátok, örömök és sérelmek motívumai.
"Költőnk és Kora": e sokat idézett verscímet írtuk mi is a kötetünkre. A költő arcait sosem látott teljességben mutatjuk be- néhány eddig publikálatlan képen is- a mamába kapaszkodó kisgyermektől és az öcsödi lelenc-iskolástól utolsó napjaiig.
Az első világháború utáni, megcsonkított, gazdasági válságtól és szociális igazságtalanságoktól súlytott ország eszméket vesztett és ordas téveszmékkel fertőzött, baljósan a diktatúrák veszélyövezetei felé sodródó korszakának képi bemutatását nem tartottuk feladatunknak. A költő korát kortársai képével tesszük érzékletessé; nagy számban e nehéz idők nagyszerű irodalmának és kultúrájának ragyogó szellemeivel. Ilyen széleskörű és szinte teljesnek mondható tabló – például a költő valamennyi szerelmét bemutató arcképcsarnok – most jelenik meg először.
Az itt látható fényképek túlnyomó többsége amatőr felvétel. Sok a megsárgult, kifakult, gyűrött kép, de e hátránynál nagyobb az előny: a háttér, az életmód, "a valóság" a figyelmes szemlélő előtt hitelesebben mutatkozik meg így, mint a műtermi kompozíciókon.
Úgy gondoljuk, hogy ez a képekben elmondott élettörténet nagy élményt és örömet szerez azoknak, akik szeretik József Attila verseit. S múlhatatlanul szükséges kézikönyve lesz tanulóknak és tanároknak, akik érteni és megértetni szándékoznak költészetét, amely jelentőségében a költő halála óta eltelt majd hét évtized alatt semennyit nem csökkent, sőt, korszerűbb és aktuálisabb, mint valaha. Tehát halhatatlanságában: a "mi-költőnk".A Könyv Magyarul!


Letöltések Költőnk és kora ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Költőnk és kora ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  20.5 x 29 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  160
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA
  ISBN:
  9632180127
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2005
  Árukód:


  TAGS:
  Online Költőnk és kora ebook, könyvet Költőnk és kora FB2, Download Költőnk és kora PDF , Download Költőnk és kora MOBI, Online Költőnk és kora könyvet, ingyenes letöltések Költőnk és kora IPhone, Online könyvet Költőnk és kora PDF, ingyenes Költőnk és kora DJVU, ingyenes letöltések Költőnk és kora TXT, letöltések Költőnk és kora RTF, Online Költőnk és kora FB2 , e-könyvet Költőnk és kora letöltések TXT, ingyenes Költőnk és kora letöltések könyvet, e-könyvet Költőnk és kora download MOBI, letöltések Költőnk és kora IPad, olvas Költőnk és kora MOBI, olvas Költőnk és kora DOC, ingyenes Költőnk és kora AWZ, Download e-könyvet Költőnk és kora iPad , ingyenes Költőnk és kora DJVU, Download Költőnk és kora e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Költőnk és kora DVD, olvas Költőnk és kora TXT, Book Költőnk és kora letöltések DJVU, Költőnk és kora letöltések könyvet ingyenes, Költőnk és kora letöltések könyvet pdf ingyenes, Költőnk és kora pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Költőnk és kora pdf ingyenes, Költőnk és kora letöltések könyvet epub ingyenes, Költőnk és kora ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply