Kelet és Nyugat között

Anne Applebaum - Dobás Kata (Szerk.) - Kelet és Nyugat között

A műben leírt térség, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó határvidék választja el Európát Oroszországtól. Erről a Tengerközről tudunk a legkevesebbet, mert ez már nem tartozik bele a jól ismert Közép-Európába. Gdańskban kezdődik az utazás, ahol a szerző fölszáll a kalinyingrádi hajóra. A korábban hermetikusan elzárt városban hosszasan keresi a német kultúra nyomait, majd megy tovább Litvániába, Fehéroroszországba, Ukrajnába, aztán Kárpátalján keresztül Moldovába, végül eljut Odesszába.
Ideális utazó kalauzol minket az ismeretlen tájakon, aki kitűnően eligazodik a Szovjetunió felbomlását követő bonyolult politikai folyamatokban. Amerikai, tehát nem azonosul egyik itt élő nép nemzeti ideológiájával sem, a gyökerei azonban ide kötik, hiszen a nagyszülei Kobrinból, a mai Fehéroroszországban lévő kisvárosból, az egykori stetlből vándoroltak ki. Az orosz és szovjet történelem nemzetközi hírű szakértője, tehát pontosan tudja, milyen következményekkel járt a moszkvai dominancia. Ugyanakkor a lengyel történelemben és kultúrában is otthonosan mozog: tudja, mi tekinthető ezen a tájon a Litván Nagyfejedelemség és a hajdani Jagelló-Lengyelország örökségének. A német történelmet és kultúrát is hasonlóan jól ismeri, így tökéletesen át tudja tekinteni a régió sokszínű kultúráját.
Emellett képes belülről láttatni e népek történelmét, megvilágítani, miben közösek és miben ellentétesek az érdekeik. A kilencvenes évek legelején, abban a különleges történelmi pillanatban szerezte személyes tapasztalatait, amikor már lebomlottak a régi kommunista struktúrák, de még nem épült ki a demokrácia vagy az új diktatúra. Ebből a nézőpontból tisztán láthatjuk, mi maradt meg ezeknek az országoknak a kultúrájából a kommunizmust követő korszakra. Amilyen közeliek a helyszínek, olyan egzotikusak. Az utazó nemcsak Vilniusban, Minszkben, Bresztben vagy Lembergben jár, hanem a periféria perifériájára, sosem hallott nevű litván, ukrán vagy fehérorosz kisvárosokba is eljut, és azt látja, hogy valamiféle régi-új civilizáció születik (lengyel pap érkezik egy fehérorosz falu düledező plébániájára, New York-i haszid keres híveket Minszkben), vagy úgy érzi, hogy a régi rend hatalmas tehetetlenségi ereje miatt nincs esély valódi változásra.

RÉSZLET MUSZATICS PÉTER UTÓSZAVÁBÓL
A Kelet és Nyugat között a kommunista kaland utáni első lépésekről, az újrakezdés másnapos bódultságáról szól, múltjukvesztett városokról és falvakról, múltjuk vesztett emberekről és használhatatlanná vált eszmékről, meg a demokratizálódásról és a nacionalizmus feléledéséről és egy fiatal, elsőkönyves történész-íróról, aki vette a bátorságot, hogy szemügyre vegye az összeomló Szovjetunió nyugati részét, a bizonytalan, a kívülálló számára szinte alig érthető mikrovilágot, ahol sok évtizedes stagnálás és kényszerű semmittevés után újraindul az élet.

ANNE APPLEBAUM (1964) amerikai történész és újságíró, fő érdeklődési és kutatási területe Kelet- és Közép-Európa. Annak idején a The Economist magazin munkatársaként tudósított a kommunista rendszer összeomlásáról. A Gulag története című, magyarul is olvasható könyvéért Pulitzer-díjat kapott; másik Magyarországon is megjelent műve, A Vasfüggöny Kelet-Európa megtörése 19441956 is számos elismerésben részesült. 2010-ben Petőfi-díjat kapott a kelet-közép-európai szabadság és demokrácia előmozdításáért tett erőfeszítéseiért. Jelen kötetében a Közép-Európát és Oroszországot elválasztó, szinte ismeretlen határvidékre kalauzolja az olvasót.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Kelet és Nyugat között ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Kelet és Nyugat között ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  367
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  556 gr
  ISBN:
  9786158015653
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2016
  Commodity code:
  2693357 / 1163094
  Series:


  TAGS:
  Online Kelet és Nyugat között ebook, könyvet Kelet és Nyugat között FB2, Download Kelet és Nyugat között PDF , Download Kelet és Nyugat között MOBI, Online Kelet és Nyugat között könyvet, ingyenes letöltések Kelet és Nyugat között IPhone, Online könyvet Kelet és Nyugat között PDF, ingyenes Kelet és Nyugat között DJVU, ingyenes letöltések Kelet és Nyugat között TXT, letöltések Kelet és Nyugat között RTF, Online Kelet és Nyugat között FB2 , e-könyvet Kelet és Nyugat között letöltések TXT, ingyenes Kelet és Nyugat között letöltések könyvet, e-könyvet Kelet és Nyugat között download MOBI, letöltések Kelet és Nyugat között IPad, olvas Kelet és Nyugat között MOBI, olvas Kelet és Nyugat között DOC, ingyenes Kelet és Nyugat között AWZ, Download e-könyvet Kelet és Nyugat között iPad , ingyenes Kelet és Nyugat között DJVU, Download Kelet és Nyugat között e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Kelet és Nyugat között DVD, olvas Kelet és Nyugat között TXT, Book Kelet és Nyugat között letöltések DJVU, Kelet és Nyugat között letöltések könyvet ingyenes, Kelet és Nyugat között letöltések könyvet pdf ingyenes, Kelet és Nyugat között pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Kelet és Nyugat között pdf ingyenes, Kelet és Nyugat között letöltések könyvet epub ingyenes, Kelet és Nyugat között ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply