Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel

Roediger Lajos - Szőcsné Gazda Enikő (Szerk.) - Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel

A Székely Nemzeti Múzeum újonnan megjelent kötete Roediger Lajos (18541941) több helyszínre szétszóródott népművészeti, néprajzi jellegű feljegyzéseiből, levelezéséből, nívós fénykép- és rajzanyagából nyújt válogatást.
Roediger Lajos, a torjai születésű muzeológus a Bács-Kiskun Vármegyei Történelmi Társulattól került a 20. század elején Kovásznára, és bekapcsolódott a Székely Nemzeti Múzeum tudományos tevékenységébe.
A kötet első részében a kászoni kiszállásai alkalmával keletkezett jelentéseit, leveleit, fotóit, rajzait ismerheti meg az olvasó: 191014 közt hitelesen dokumentálta Kászonaltíz- és Feltíz, Jakabfalva, Impér ház- és kaputípusait, népviseletét, szőtteseit és varrottasait, jelentéseiben kitér a Katalin kápolna, a Balázsi kúria, a nagykászoni templom, az impéri kápolna és a gyönyörű magas keresztes kászoni temetők ismertetésére is.
Már kászoni kiszállásai alkalmával is fokozott érdeklődéssel fordult Roediger a gyapjúfestési receptek felé. A kötet egyik legértékesebb része az a több mint hetven, növényi alapanyagokból előállítható festékrecept, amelyeket magyar, román és szász környezetből gyűjtött Roediger.
A kötet második részében elsősorban háromszéki gyűjtések, leírások olvashatók. Már 1903-ban megjelent a kovásznai kopjafás temetőről készült írása, amelyben léptékarányos rajzokban ismerhetik meg az érdeklődők a rég felszámolódott kovásznai és vajnafalvi temetők formagazdag fejfavilágát. A Székely Nemzeti Múzeum székely varrottasairól, a kovásznai népviselet felújítási mozgalmairól, a csipketervező Szentkatolnai Bálint Benedek emlékezetéről, a kovásznai székely lakodalomról és a kazattás mennyezetekről, a gelencei templom restaurálásáról szóló mind fontosak a Székelyföld kultúrtörténete szempontjából.A Könyv Magyarul!


Letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  120
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  510 gr
  ISBN:
  9789730139907
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2012
  Árukód:
  2600289 / 1144706
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel ebook, könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel FB2, Download Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel PDF , Download Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel MOBI, Online Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel könyvet, ingyenes letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel IPhone, Online könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel PDF, ingyenes Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel DJVU, ingyenes letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel TXT, letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel RTF, Online Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel FB2 , e-könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések TXT, ingyenes Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések könyvet, e-könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel download MOBI, letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel IPad, olvas Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel MOBI, olvas Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel DOC, ingyenes Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel AWZ, Download e-könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel iPad , ingyenes Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel DJVU, Download Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel DVD, olvas Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel TXT, Book Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések DJVU, Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések könyvet ingyenes, Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések könyvet pdf ingyenes, Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel pdf ingyenes, Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel letöltések könyvet epub ingyenes, Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply