Kapujanincs átjáró

Cun-Csiang - Jen-Csao - Kapujanincs átjáró

Az Indiában kialakult buddhizmus hamarosan eljutott Kínába is. Ott Csan néven önálló irányzattá vált, Japánban pedig belőle formálódott a Zen.
Kötetünk a Zen ősforrásából merít – első ízben nyújtva a magyar olvasónak bepillantást ebbe a szokatlan, titkos-titokzatos világba, amelynek szövegeit a 9-14. század között jegyezték fel.
A kínai Csanra hatott a taoizmus. Ennek is köszönhető, hogy követői mind elméletben, mind gyakorlatban elfordulnak az írásoktól, klasszikus szövegektől. Azok helyett a megvilágosodást az önmegváltás útján, a mindennapi élet keretei között keresik. Eszköztárukat is a hétköznapokból veszik: minden meghökkentés, váratlan gesztus, ütés, egy szürrealista jellegű kérdés szolgálhatja a célt.
A Kapujanincs Átjáró Csan-buddhista példázatai egyszerre szolgálnak élvezetes olvasmányul és remek elmetornául – s eközben a buddhizmus egy sajátos irányzatával ismertetnek meg.

Nincsen elme, nincsen Buddha, nincsen semmi se:
Egy szerzetes azt kérdezte Nan-csüan hosangtól:
-Van-e olyan tanítás, amit még sohasem hirdettek a népnek? – Nan-csüan azt felelte, hogy van. A szerzetes kérdésére, hogy mi lenne az, így válaszolt:
– Nincsen elme, nincsen Buddha, nincsen semmi se.
Kommentár: Nan-csüan mindent összevont egyetlen kérdésben, és minden kincsét eltékozolta, s csöppet sem jött zavarba.

Sok beszéd tekintélyt apaszt,
Hallgatás legfőbb erény;
Hánykolódhatsz tanácstalan
Hegyek-völgyek tengerén.

Nan-csüan kettévágja a macskát:
Nan-csüan egy napon azt látta, hogy a Keleti Csarnok és Nyugati Csarnok szerzetesei egy macskán veszekednek. Fölemelte a macskát, és így szólt.
– Ha valaki tud egy jó választ, nem ölöm meg a macskát! – Senki sem tudott szólni. Nan-csüan kettévágta a macskát.

Csao-csou fejére teszi a saruját:
Nan-Csüan elmondotta a fenti történetet Csao-csounak, és megkérdezte őt, mit szól hozzá. Csao-csou akkor levette saruját és a fejére téve azt, kiment. Nan-csüan utána szólt:
– Ha itt lettél volna, a macska megmenekült volna.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Kapujanincs átjáró ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Kapujanincs átjáró ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  12 x 20 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  236
  Cover:
  SOFT BOARD
  ISBN:
  9632076710
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1987
  Commodity code:


  TAGS:
  Online Kapujanincs átjáró ebook, könyvet Kapujanincs átjáró FB2, Download Kapujanincs átjáró PDF , Download Kapujanincs átjáró MOBI, Online Kapujanincs átjáró könyvet, ingyenes letöltések Kapujanincs átjáró IPhone, Online könyvet Kapujanincs átjáró PDF, ingyenes Kapujanincs átjáró DJVU, ingyenes letöltések Kapujanincs átjáró TXT, letöltések Kapujanincs átjáró RTF, Online Kapujanincs átjáró FB2 , e-könyvet Kapujanincs átjáró letöltések TXT, ingyenes Kapujanincs átjáró letöltések könyvet, e-könyvet Kapujanincs átjáró download MOBI, letöltések Kapujanincs átjáró IPad, olvas Kapujanincs átjáró MOBI, olvas Kapujanincs átjáró DOC, ingyenes Kapujanincs átjáró AWZ, Download e-könyvet Kapujanincs átjáró iPad , ingyenes Kapujanincs átjáró DJVU, Download Kapujanincs átjáró e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Kapujanincs átjáró DVD, olvas Kapujanincs átjáró TXT, Book Kapujanincs átjáró letöltések DJVU, Kapujanincs átjáró letöltések könyvet ingyenes, Kapujanincs átjáró letöltések könyvet pdf ingyenes, Kapujanincs átjáró pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Kapujanincs átjáró pdf ingyenes, Kapujanincs átjáró letöltések könyvet epub ingyenes, Kapujanincs átjáró ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply