Jeruzsálem

Moses Mendelssohn - Jeruzsálem

Mendelssohn legnevezetesebb vallásbölcseleti müve élete utolsó évtizedében. 1783-ban jelent meg. A "Jerusalem…" a maga korában nagy nemzetközi hatást gyakorolt. Legnagyobb mértékben a német felvilágosodás, a klasszika és a Hászkálá alakjaira halott: meghatározó jelentőségű volt a zsidó vallás képének, mibenlétének kirajzolásában Kantnál, Hegelnél, Fichténél és másoknál (Lavater, Herder, Hamann). Mendelssohn magyarországi hatástörténete is nagynak mondható. A XIX. század elején lezajlott ismeretes Kant-vitában többen használták az ő érvanyagát a kanti ismeretelmélet és morálfilozófia ellenében. Részben ennek volt tulajdonítható, hogy vallásbölcseleti könyvét, a "Jerusalem…"-et nálunk is kiadták németül (1818). A műnek, amely vitairat volt, megvolt a maga többféle aktualitása: először is állást foglalt Mendelssohn az evangélikus vitatársai irányában a zsidó hit és a zsidó közösség főkérdéseiben, de apologetikus jellege is volt: a Hászkálá szellemében védte az askenázi közösség jogait a porosz állammal szemben. Ennek érdekében a kortárs racionalizmus érvanyagát is felhasználta (pl. Th. Hobbes és Rousseau felfogását a társadalmi szerződésről), éppúgy, mint előző írásaiban. A mű eszmetörténeti érték. Az első rész befejezése irodalmilag is egyenrangú a kortárs német literátorok szintjével: a görög sztoikus filozófia erkölcsiségét felidézve tömör és szép sorokban villantja fel gondolataikat. A második rész előszava először a hívőkhöz fordul, majd a hatalomhoz, bizonyítván, hogy a tolerancia tisztelete régi és alapvető elv, amely adott történeti korban is csak a legnagyobb közboldogságot (Glückseligkeit) fogja szolgálni.A Könyv Magyarul!


Letöltések Jeruzsálem ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Jeruzsálem ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  130
  Borító:
  PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  Súly:
  130 gr
  ISBN:
  9789639857643
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2010
  Árukód:
  2217506 / 1073467
  Sorozat:


  TAGS:
  Online Jeruzsálem ebook, könyvet Jeruzsálem FB2, Download Jeruzsálem PDF , Download Jeruzsálem MOBI, Online Jeruzsálem könyvet, ingyenes letöltések Jeruzsálem IPhone, Online könyvet Jeruzsálem PDF, ingyenes Jeruzsálem DJVU, ingyenes letöltések Jeruzsálem TXT, letöltések Jeruzsálem RTF, Online Jeruzsálem FB2 , e-könyvet Jeruzsálem letöltések TXT, ingyenes Jeruzsálem letöltések könyvet, e-könyvet Jeruzsálem download MOBI, letöltések Jeruzsálem IPad, olvas Jeruzsálem MOBI, olvas Jeruzsálem DOC, ingyenes Jeruzsálem AWZ, Download e-könyvet Jeruzsálem iPad , ingyenes Jeruzsálem DJVU, Download Jeruzsálem e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Jeruzsálem DVD, olvas Jeruzsálem TXT, Book Jeruzsálem letöltések DJVU, Jeruzsálem letöltések könyvet ingyenes, Jeruzsálem letöltések könyvet pdf ingyenes, Jeruzsálem pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Jeruzsálem pdf ingyenes, Jeruzsálem letöltések könyvet epub ingyenes, Jeruzsálem ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply