Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni

Szigeti István - Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni

A kötet a kissé elfeledett, de a maga korában jelentős politikusnak számító Ghyczy Kálmán (1808-1888) életét és politikusi tevékenységét mutatja be. A Komárom vármegyéből induló politikus az 1843/44-es országgyűlésen a liberális ellenzék soraiba tartozott, és szakértelmének köszönhetően Kossuth őt bízta meg a két legjelentősebb 1848. évi áprilisi törvény, a felelős magyar minisztériumról és a népképviseletről szóló törvények megszövegezésével. Deák mellett az igazságügy-minisztérium államtitkára volt 1848-49-ben, de a fegyveres harcot nem támogatta. A szabadságharc leverése után hivatalt nem vállalt, ugyanakkor közjogi tekintélyként őt választották meg az 1861-es országgyűlés alsóházának elnökéül. Tartott a jogvesztő kiegyezés lehetőségétől 1867 előtt, ezért némiképp kényszerből a Balközép Párthoz csatlakozott, melynek elnöke és Tisza Kálmán mellett másik vezetője lett. A párt mérsékelt irányzatának vezetőjeként, fokozatosan meggyőződve a kiegyezés működőképességéről, ugyanakkor az egyre növekvő államadósság miatt aggódva egyre határozottabban szorgalmazta a Deák-párttal való együttműködést és a közjogi alap elfogadását. 1873-ben kivált a Balközépből, és megalakította híveivel a két nagy párt közeledését szorgalmazó Középpártot, majd a nehéz politikai és gazdasági helyzetben elvállalta a Bittó-kormányban a pénzügyi tárcát. Miniszterként egy újabb államkölcsön felvételével megmentette az országot az államcsődtől, ugyanakkor a kormány működésképtelenségével bebizonyította, hogy az egyetlen kiút a válságos politikai és gazdasági helyzetből a két nagy párt egyesülése és új kormánytöbbség létrehozása, mely 1875-ben meg is valósult. 1875 és 1879 között még házelnökként támogatta az új Tisza-kormány tevékenységét, majd visszavonult a közélettől. Ghyczy Kálmán nem volt vérbeli politikus vagy pártvezér, inkább szakértőnek, tanácskozási elnöknek és mértékadó szakpolitikusnak számított. Sokak szerint Deák mellett a másik jelentős tekintély volt 1867 után a parlamentben. Megfontoltság, lelkiismeretesség, sokszor túlságosan is aggodalmaskodó természet jellemezték, de szakértelmében, becsületességében és önzetlenségében senki sem kételkedett. A teljes életpályát, magán- és közéletet egyaránt felölelő életrajz nagymértékben Ghyczy eddig kiadatlan, terjedelmes emlékiratának, levelezésének, valamint irathagyatékának feldolgozásán alapul, ami lehetővé teszi, hogy testközelből kövessük végig személyes vívódását, véleményének alakulását az egyes kérdésekben. Az életrajz emellett számos területen érdekes adalékul szolgál a mozgalmas, rendszerváltásoktól terhelt 19. századi magyar történelem teljesebb megértéséhez is.A Könyv Magyarul!


Letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  396
  Borító:
  PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
  Súly:
  690 gr
  ISBN:
  9789636934620
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2012
  Árukód:
  2234341 / 1120208
  Illusztráció:


  TAGS:
  Online Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni ebook, könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni FB2, Download Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni PDF , Download Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni MOBI, Online Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni könyvet, ingyenes letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni IPhone, Online könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni PDF, ingyenes Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni DJVU, ingyenes letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni TXT, letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni RTF, Online Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni FB2 , e-könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések TXT, ingyenes Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések könyvet, e-könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni download MOBI, letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni IPad, olvas Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni MOBI, olvas Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni DOC, ingyenes Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni AWZ, Download e-könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni iPad , ingyenes Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni DJVU, Download Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni DVD, olvas Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni TXT, Book Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések DJVU, Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések könyvet ingyenes, Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések könyvet pdf ingyenes, Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni pdf ingyenes, Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni letöltések könyvet epub ingyenes, Hazámnak hasznos polgárja kívánok lenni ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply