Hatalom és hóhérbárd

Pruzsinszky Sándor - Hatalom és hóhérbárd

Miért volt "felségárulás" Thomas Morus hallgatása? Hogyan lehetett XVI. Lajos egy személyben egyszerre két vádlott? Hogy fordulhatott elő, hogy a magyar jakobinusok perében lefoglalt egyik bűnjel – a Rousseau szellemében írott államjogi mű – szerzője éppen a bíróság elnöke volt? Mit jelent az, hogy a Tisza István meggyilkolása miatt indított perben a bírák a forradalmat ítélték halálra? Vagy hogy a vádlott "kollektív személyiség"? Miért írta a kivégzésére váró Buharin börtönéből gyilkosának, Sztálinnak: "Átölelem Önt gondolatban"? Ilyen kérdések százaira igyekszik ez a könyv hiteles választ adni, miközben valamennyiünk rémálma tárul elénk a lapjain. Ez a rémálom a politikai hatalomnak szolgáló igazságszolgáltatás, amely az egyetemes politikatörténet vissza-visszatérő – mondhatni: örökzöld témája. Hatalom és hóhérbárd – beszédes cím. Az esszé formában, rendkívül olvasmányosan megírt "bűntörténetnek", az igazságszolgáltatás bűneiről korábban megjelent művekkel szemben az az újdonsága, hogy az európai történelem néhány emblematikus kirakatperét komparatív módon, vagyis egymásra hatásukban igyekszik bemutatni. Érzékeltetve, hogy a politikai hatalom hajlama az igazság elhallgattatására és a kritikai értelem (a mindenkori ellenzék) megsemmisítésére "örök dolog", szerves folyamat. E gondolat mentén megkísérli megfogalmazni a modern Európa történelmét végigkísérő politikai indíttatású perek meghökkentő hasonlóságot mutató közös jellemzőit, és a konkrét példák – a hitelesen dokumentált pertörténetek és a főszereplők árnyalt portréinak – segítségével elemzi a pereket mozgató hatalmi pszichózis törvényszerűségeit. Nem célja a szerzőnek, hogy a jogállam igazságszolgáltatásának biztosítékaiba vetett hitünket megingassa, csupán emlékeztetni szeretne a politikai közösség ma is eleven problémájára: az állampolgári jogok viszonylagosságára, az emberi jogok roppant törékenységére. Könyvét illusztrációnak szánja az Utópia hóhérkézre jutott szerzőjének szavaihoz: az emberi társadalom oly biztonságosan és nagy tudással van felépítve, hogy "bár egyik oldalról sem védik falak széles e világban, mégsem tudunk oly messzire menni benne, hogy bármiféle kivezető utat találhatnánk".A Könyv Magyarul!


Letöltések Hatalom és hóhérbárd ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Hatalom és hóhérbárd ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  318
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  510 gr
  ISBN:
  9789634465324
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2009
  Commodity code:
  2203870 / 1059107  TAGS:
  Online Hatalom és hóhérbárd ebook, könyvet Hatalom és hóhérbárd FB2, Download Hatalom és hóhérbárd PDF , Download Hatalom és hóhérbárd MOBI, Online Hatalom és hóhérbárd könyvet, ingyenes letöltések Hatalom és hóhérbárd IPhone, Online könyvet Hatalom és hóhérbárd PDF, ingyenes Hatalom és hóhérbárd DJVU, ingyenes letöltések Hatalom és hóhérbárd TXT, letöltések Hatalom és hóhérbárd RTF, Online Hatalom és hóhérbárd FB2 , e-könyvet Hatalom és hóhérbárd letöltések TXT, ingyenes Hatalom és hóhérbárd letöltések könyvet, e-könyvet Hatalom és hóhérbárd download MOBI, letöltések Hatalom és hóhérbárd IPad, olvas Hatalom és hóhérbárd MOBI, olvas Hatalom és hóhérbárd DOC, ingyenes Hatalom és hóhérbárd AWZ, Download e-könyvet Hatalom és hóhérbárd iPad , ingyenes Hatalom és hóhérbárd DJVU, Download Hatalom és hóhérbárd e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Hatalom és hóhérbárd DVD, olvas Hatalom és hóhérbárd TXT, Book Hatalom és hóhérbárd letöltések DJVU, Hatalom és hóhérbárd letöltések könyvet ingyenes, Hatalom és hóhérbárd letöltések könyvet pdf ingyenes, Hatalom és hóhérbárd pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Hatalom és hóhérbárd pdf ingyenes, Hatalom és hóhérbárd letöltések könyvet epub ingyenes, Hatalom és hóhérbárd ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply