Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség

Adam Michnik - Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség

"Az esszé az erkölcsi tisztesség utáni vágyat öntötte szavakba, a fanatikus üvöltés és a bürokratikus dogmák világának elutasítását" – írja a pártállammi időkről a lengyel politikai esszé mestere, aki oly sok borsot tört írásaival a diktatúra haszonélvezőinek orra alá. És hozzáfűzi: "Az esszé jó szelleme része volt a szabadságra nevelésnek, Joszif Brodszkij és Andrzej Amalrik, Václav Havel és Kis János, Leszek Kolakowski és Czeslaw Milosz, Gustaw Herling-Grudzinski és Zbigniew Herbert, Andrzej Kijowski és Tomasz Burek – ők mind rásütötték korukra a szabad, mélyen szántó gondolat jegyét, ami teret biztosított a komoly dolgokról folytatott komoly beszélgetésnek." És ezzel mintegy meg is nevezi azt a szellemi családot, ahol Adam Michniket, az egykori demokratikus ellenzék rendíthetetlen alakját el kell helyeznünk, aki ma sem tud leírni egyetlen sort sem anélkül, hogy ne váltaná ki állásfoglalásával a leghevesebb reakciókat.
A tíz évvel ezelőtt megjelent Gondban a bohóc kötet azt a Michniket mutatta be a magyar olvasónak, aki a totalitarizmus évtizedeiben elszántan harcolt a pártállam politikai és kulturális monopóliumának megtörésén, s aki harmincnégy esztendős korában, a Szolidaritás megalakulásakor úgy érezte, hazájában végre kisütött a nap. A lengyel forradalom azonban, amelynek szerzőnk, fáradhatatlanul munkálkodva az értelmiség és a munkásság történelmi szövetségén, aktív előfutára volt, nem győzött könnyen. Ám Michnik, e vérbeli politikai esszéista a kilencvenes évektől gyökeresen átalakuló világban ugyanúgy tisztában volt a leírt szó súlyával, mint a hadiállapot hónapjaiban. Írt és írt, pontosabban olvasott és írt minden élethelyzetben, börtönben, internáló táborban, szanatóriumban, a lapszerkesztés napi robotja közben vagy erővel kiszakítva magát az értekezletek és konferenciák végtelen láncolatából. Mert tudta, számára az esszéírás nemcsak közéleti tevékenység, hanem szellemi éberségének kondicionálása is, "a szuverén reflexió művészete", elmélkedés "a világ többértelműsége és az igazság kacskaringós útjai fölött".
Ezt az esszéírót mutatja be a jelen kötet, melynek szerzője számot vetve Václav Havel, Andrzej Wajda, Tomas Venclova, Galina Sztarovojtova és mások életútjának politikai és erkölcsi tanulságaival, nem fél birokra kelni az új idők új szörnyeivel, szembenézni az új kor új kihívásaival. Mit kezdhet az egykori ellenállás "állhatatos hercege" a demokrácia kulisszái közt, ahol elsősorban a kompromisszumok nyelvét és természetét kell érteni? Mire tanítja "a többség elveti az erényt"? Mit sugall ma az egykori tapasztalat, miszerint "a legrosszabb világban, elnyomásban és megaláztatásban is lehet úgy élni, hogy az ember ne tagadja meg az értékeket", csak "némi fantázia és következetesség kell hozzá", meg "egy kis bátorság". Mihez kell ma fantázia és bátorság? Ahhoz-e, hogy rendhagyó kései sétára indulva Stendhallal és hőseivel, újfent szemügyre vegye a forradalmat és a restaurációt, s eltűnődjön Julien Sorel dilemmái fölött: "Kiirthatjuk-e bűnnel a bűnt? Vagy a bűn mindig bűnt szül, elkerülhetetlenül?" Avagy ahhoz, hogy magára vonatkoztasssa a kérdést, amit Leuwen, az idős bankár tesz fel a fiának: "Beválsz-e csirkefogónak?" És határozottan azt felelje rá: "Nem, semmiképp."
Az a Michnik szól itt hozzánk, akinek a politikai cselekvés és állásfoglalás mindig erkölcsi kérdés volt, s aki ma különös hangsúllyal veti fel, hogy "milyen Európát szeretnénk?" Aki tehát az integráció idején könyörtelenül szembesít mindazzal, ami bennünk és környezetünkben az ellen dolgozik, ami a legfőbb érdekünk. Hogy az egység ne az öntelt, arrogáns győztesek és a frusztrált, kisemmizett vesztesek szembeállását jelentse, hanem az emberi jogok, a humanizmus, a civil társadalom kibontakozását.A Könyv Magyarul!


Letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  13 x 20 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  477
  Borító:
  PUHATÁBLÁS
  ISBN:
  8071498777
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2006
  Árukód:


  TAGS:
  Online Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség ebook, könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség FB2, Download Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség PDF , Download Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség MOBI, Online Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség könyvet, ingyenes letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség IPhone, Online könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség PDF, ingyenes Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség DJVU, ingyenes letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség TXT, letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség RTF, Online Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség FB2 , e-könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések TXT, ingyenes Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések könyvet, e-könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség download MOBI, letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség IPad, olvas Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség MOBI, olvas Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség DOC, ingyenes Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség AWZ, Download e-könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség iPad , ingyenes Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség DJVU, Download Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség DVD, olvas Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség TXT, Book Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések DJVU, Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések könyvet ingyenes, Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések könyvet pdf ingyenes, Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség pdf ingyenes, Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség letöltések könyvet epub ingyenes, Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply