Gyógyhatású növények


A Gyógyhatású növények című kötetben a szerző 250 növényt ismertet ábécérendben. Megtalálhatók közöttük a legismertebbek, például a hársfa, kamilla, zsurló, és az olyan ritkábban emlegetettek is, mint a hérics, longán, pekándió. A szócikk élén a növénynév köznyelvi alakja áll. Ezután a korábbi évszázadokban leírt és ma fellelhető magyar nyelvi adatok következnek, feltüntetve a növénynév első megjelenésének idejét a magyar írásbeliségben. Megemlítésre kerül, hogy a növénynév mely nyelvemlékekben, fontosabb szótárakban, herbáriumokban, orvosbotanikai művekben található meg és ott miképp jellemzik a növényt.

A korábbi magyar gyógynövényekkel foglalkozó munkákban leírtaknál jóval részletesebb itt a növénynév eredetének magyarázata, és a névadás indítéka is részletesen bemutatásra kerül. Ezt bizonyítja a bibliográfiában felsorolt száz feldolgozott forrásmunka is. Megtudjuk, hogy a naspolya szó görög eredetű, a komló honfoglalás előtti török eredetű, míg a zsurló a súrol igéből ered.

A szerző rendszerint a tárgyalt növénynév tájnyelvi változatait is közli, a fagyöngy népi neve például a gyöngybuckó, enyvbogyó és gyöngyös madárlép.

A szócikk második felében a növénnyel és a növénynévvel kapcsolatos botanikai, néprajzi, mitológiai ismeretek rövid összefoglalása következik.

A szócikk befejező része a növénynek a gyógyításban és a népi orvoslásban betöltött szerepét ismerteti. A mákot például már az ókorban is alkalmazták kábító hatása miatt, ma pedig fájdalomcsillapítók fontos összetevője.

A kötet végén az olvasó 75 betegség, bántalom mentén csoportosítva megtalálja, hogy megelőzésükre, kezelésükre mely növények fogyasztása javasolt. Vérnyomáscsökkentőként például nemcsak a fokhagymát, hanem a kellemesebb aromájú gyömbért vagy az őszibarackot is választhatja.
Rácz János a TINTA Könyvkiadó Arany Penna Díjas szerzője, két korábbi, népszerű műve a Növénynevek enciklopédiája és az Állatnevek enciklopédiája.
Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 30. tagja
A Könyv Magyarul!


Letöltések Gyógyhatású növények ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Gyógyhatású növények ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  242
  Cover:
  SOFT BOARD
  Weight:
  300 gr
  ISBN:
  9789639902749
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2017
  Commodity code:
  2488743 / 1106383
  Series:


  TAGS:
  Online Gyógyhatású növények ebook, könyvet Gyógyhatású növények FB2, Download Gyógyhatású növények PDF , Download Gyógyhatású növények MOBI, Online Gyógyhatású növények könyvet, ingyenes letöltések Gyógyhatású növények IPhone, Online könyvet Gyógyhatású növények PDF, ingyenes Gyógyhatású növények DJVU, ingyenes letöltések Gyógyhatású növények TXT, letöltések Gyógyhatású növények RTF, Online Gyógyhatású növények FB2 , e-könyvet Gyógyhatású növények letöltések TXT, ingyenes Gyógyhatású növények letöltések könyvet, e-könyvet Gyógyhatású növények download MOBI, letöltések Gyógyhatású növények IPad, olvas Gyógyhatású növények MOBI, olvas Gyógyhatású növények DOC, ingyenes Gyógyhatású növények AWZ, Download e-könyvet Gyógyhatású növények iPad , ingyenes Gyógyhatású növények DJVU, Download Gyógyhatású növények e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Gyógyhatású növények DVD, olvas Gyógyhatású növények TXT, Book Gyógyhatású növények letöltések DJVU, Gyógyhatású növények letöltések könyvet ingyenes, Gyógyhatású növények letöltések könyvet pdf ingyenes, Gyógyhatású növények pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Gyógyhatású növények pdf ingyenes, Gyógyhatású növények letöltések könyvet epub ingyenes, Gyógyhatású növények ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply