Gróf Batthyány Lajos

Urbán Aladár - Gróf Batthyány Lajos

2007-ben, születésének 200. évfordulóján emlékezünk gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első alkotmányos kormányának miniszterelnökére. Ez az alkalom lehetöséget nyújt arra, hogy érdeme szerinti részletességgel áttekintsük a generációk tudatában sokáig háttérbe szorult államférfi politikai tevékenységét: szerepét a pozsonyi országgyűlésen, azt, hogy miként választotta meg minisztertársait és az elnököt a kabinet ülésein, miként működött együtt a királyt helyettesítö főherceg nádorral és az udvarral. Ő volt az, aki magára vállalta a nemzetőrség megszervezését, kezdeményezte a honvédek toborozását, s viselte ezeknek az alakulatoknak a gondját a kiképzéstől a felszerelésig. Kötetünk nyomon követi azt is, hogy a kezdeti sikerek után miként nehezedett meg Batthyánynak és kormányának helyzete a horvát ellenszegülés, majd az osztrák kabinet egyre ellenségesebb magatartása miatt.

Batthyány miniszterelnöki iratainak 1999-ben történt publikálása nyomán legfontosabb kormányzati intézkedéseit szinte napról napra követhetjük. Ezért a kötet felépítésa a tematikus rend helyett kronológikus. Az I. rész a március-áprilisi fejleményeket, a II. a Batthyány-kormány első három hónapi tevékenységét, míg a III. a népképviseleti országgyűlés hónapjait tekinti át. A kötet befejező része Batthyány életének utolsó hónapjaival foglalkozik. Lépésről lépésre követi budai előzetes kihallgatását, majd az olmützi hadbírósági eljárást. Megismerjük a védekezés során kifejtett véleményét az alkotmányról, a törvényekről, miniszterelnöki esküjének értelmezéséről, valamint az udvar kétszínű magatartásáról. A hadbíró kilenc vádpontban marasztalta el, a bírósággal elfogadtatta a felségárulás vádját, megszavaztatta a teljes vagyonelkobzást és a kötél általi halált. A büszke és erős akaratú Batthyány utolsó éjszakáján súlyos sebet ejtett a nyakán, elkerülve így a kivégzés megszégyenítő módját.

A szerző arra a következtetésre jutott, hogy Batthyány pöre koncepciós eljárás, “premeditált politikai gyilkosság” volt, amelynek alapját bosszúvágy szolgáltatta, s ebben elsődleges szerepet játszottak az udvari körök.
 
A Könyv Magyarul!


Letöltések Gróf Batthyány Lajos ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Gróf Batthyány Lajos ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  506
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  876 gr
  ISBN:
  9789634464389
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2007
  Commodity code:
  2112379 / 1018451  TAGS:
  Online Gróf Batthyány Lajos ebook, könyvet Gróf Batthyány Lajos FB2, Download Gróf Batthyány Lajos PDF , Download Gróf Batthyány Lajos MOBI, Online Gróf Batthyány Lajos könyvet, ingyenes letöltések Gróf Batthyány Lajos IPhone, Online könyvet Gróf Batthyány Lajos PDF, ingyenes Gróf Batthyány Lajos DJVU, ingyenes letöltések Gróf Batthyány Lajos TXT, letöltések Gróf Batthyány Lajos RTF, Online Gróf Batthyány Lajos FB2 , e-könyvet Gróf Batthyány Lajos letöltések TXT, ingyenes Gróf Batthyány Lajos letöltések könyvet, e-könyvet Gróf Batthyány Lajos download MOBI, letöltések Gróf Batthyány Lajos IPad, olvas Gróf Batthyány Lajos MOBI, olvas Gróf Batthyány Lajos DOC, ingyenes Gróf Batthyány Lajos AWZ, Download e-könyvet Gróf Batthyány Lajos iPad , ingyenes Gróf Batthyány Lajos DJVU, Download Gróf Batthyány Lajos e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Gróf Batthyány Lajos DVD, olvas Gróf Batthyány Lajos TXT, Book Gróf Batthyány Lajos letöltések DJVU, Gróf Batthyány Lajos letöltések könyvet ingyenes, Gróf Batthyány Lajos letöltések könyvet pdf ingyenes, Gróf Batthyány Lajos pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Gróf Batthyány Lajos pdf ingyenes, Gróf Batthyány Lajos letöltések könyvet epub ingyenes, Gróf Batthyány Lajos ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply