Földfelszín és éghajlat

Gábris Gyula - Földfelszín és éghajlat

BEVEZETÉS
"A Föld felszínének alakulását közvetlenül és közvetetten nagymértékben befolyásoló éghajlat hatásának vizsgálatában több évtized alatt elért részeredmények után az elmélet tételes megfogalmazására a II. világháború utánig, a negyvenes évek végéig kellett várni. Jóllehet Bulla Bélára, az ELTE tanszékvezető tanárára, mint a klimatikus felszínalaktan egyik megalapítójára tekintünk, s az 1950-től 54-ig terjedő években több tanulmányában is közzétette erre vonatkozó nézeteit, sőt első közelítésben kidolgozta az éghajlati felszínalaktan területi rendszerét is, a magyar geomorfológiában – talán a kényszerűen hazánk határai közé szorított kutatómunka következtében – a rendszer továbbépítése még irodalmi adatok alapján sem történt meg. A hazai kutatások számára természetesen akkor – és később is – vezérfonalul szolgált az éghajlati felszínalaktan alapgondolata, de ez elsősorban a periglaciális kutatások és a jelenkori folyamatok tanulmányozása során volt meghatározó jelentőségű. Az átöröklött fosszilis formák, különösen a tönkfelszínek (trópusi-szubtrópusi elegyengetett felszínek), valamint a hegylábfelszínek feltárásában – éppen a megfelelő éghajlatú területek kutathatatlansága miatt – spekulatív jellegűvé vált. Jelen munka így – erősen megkésve – hiánypótló jellegű. A nagy világnyelveken régebbi vagy egészen új kiadású összefoglaló kézikönyvek olvashatók ebben a témában, s ma már a nyelvismeret minimális követelmény a szakemberek számára. Mégis fontosnak érzem, hogy nem csupán a geográfus pályára készülő egyetemi hallgatók felkészülését elősegítendő, de talán azon szakmabéliek számára is haszonnal forgatható könyvet adjak közre, akik esetleg csak egy-egy kérdésben (pontosabban bizonyos klímamorfológiai tartományban) mutatnak alaposabb tájékozottságot. Számukra egyes – egyénenként más és más – fejezetek soványnak bizonyulhatnak, de összességében remélhetőleg mégis hasznos áttekintést kaphatnak. Az egyes tartományok tulajdonságait bemutató fejezetek egyébként is eltérő terjedelműek, ismeretanyaguk eltérő mértékű. Ezt természetesnek érzem, hiszen hazai használatra készült, s a Kárpát-medencében nagyrészt fosszilis, átöröklött formák-felszínek, üledékek formájában találkozhatunk a különböző éghajlatmorfológiai tartományok maradványaival. Kivételt képeznek a periglaciális jelenségek, melyek az „idegen" tartományok közül a legjelentősebb számban és kiemelkedő jelentőségben vannak jelen hazánkban, s ezt a fejezet terjedelemében is érvényesíteni illett."A Könyv Magyarul!


Letöltések Földfelszín és éghajlat ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Földfelszín és éghajlat ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  226
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  480 gr
  ISBN:
  9789634638704
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2007
  Commodity code:
  2111251 / 1048530  TAGS:
  Online Földfelszín és éghajlat ebook, könyvet Földfelszín és éghajlat FB2, Download Földfelszín és éghajlat PDF , Download Földfelszín és éghajlat MOBI, Online Földfelszín és éghajlat könyvet, ingyenes letöltések Földfelszín és éghajlat IPhone, Online könyvet Földfelszín és éghajlat PDF, ingyenes Földfelszín és éghajlat DJVU, ingyenes letöltések Földfelszín és éghajlat TXT, letöltések Földfelszín és éghajlat RTF, Online Földfelszín és éghajlat FB2 , e-könyvet Földfelszín és éghajlat letöltések TXT, ingyenes Földfelszín és éghajlat letöltések könyvet, e-könyvet Földfelszín és éghajlat download MOBI, letöltések Földfelszín és éghajlat IPad, olvas Földfelszín és éghajlat MOBI, olvas Földfelszín és éghajlat DOC, ingyenes Földfelszín és éghajlat AWZ, Download e-könyvet Földfelszín és éghajlat iPad , ingyenes Földfelszín és éghajlat DJVU, Download Földfelszín és éghajlat e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Földfelszín és éghajlat DVD, olvas Földfelszín és éghajlat TXT, Book Földfelszín és éghajlat letöltések DJVU, Földfelszín és éghajlat letöltések könyvet ingyenes, Földfelszín és éghajlat letöltések könyvet pdf ingyenes, Földfelszín és éghajlat pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Földfelszín és éghajlat pdf ingyenes, Földfelszín és éghajlat letöltések könyvet epub ingyenes, Földfelszín és éghajlat ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply