Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából

Beszédes István (Szerk.) - Molnár Tibor (Szerk.) - Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából

Az ötödik kötet, amelybe – stílusosan – öt szerző tanulmányát válogattuk be. Sajti Enikő tanulmányában az 1945 és 1948 közötti jugoszláv-magyar kapcsolatokat elemzi, kitér a Jugoszláviában maradt magyarság sorsára, valamint a Szövetséges Ellenőrző Bizottság keretében működő jugoszláv delegáció tevékenységére is. Diplomáciatörténeti szempontból is érdekes adalékot képeznek Szántó Zoltán belgrádi magyar követ tapasztalatai egyéves kiküldetése során, amelynek a Tájékoztató Iroda határozata következtében elmérgesedő jugoszláv-szovjet, illetve jugoszláv-magyar kapcsolatok vetettek véget.
Hasonló témakörben értekezik Vukman Péter is, aki tanulmányában a magyar-jugoszláv diplomáciai kapcsolatok mellett a pártközi kapcsolatokat is ismerteti. A két ország között a folyamatosan javuló kapcsolatoknak Tito és Sztálin összetűzése vetett véget. Külön érdekes Rajk László koncepciós perének és benne Lazar Brankov szerepének ismertetése. Hornyák Árpád tanulmányában a Jugoszláv Kommunista Párt, illetve a jugoszláv kommunista rezsim kisebbségi politikájának változását boncolgatja. Magyarázatot ad arra, miként menekültek meg a Jugoszlávia határain belül maradt magyarok a német kisebbséget ért kiűzetéstől, valamint minek köszönhető, hogy "csupán" Zsablya, Mozsor és Csúrog lakosságát nyilvánították kollektívan háborús bűnössé. Jugoszláviában – iparilag fejletlen agrárország lévén – a mezőgazdaság háború utáni szocialista átalakítása, valamint kollektivizálása a rezsim alapvető feladata volt. Ennek propagandáját tárgyalja Kovács Csaba, aki munkájában a korabeli sajtóban megjelent írások mellett az események átélőivel készített értékes interjúkra, visszaemlékezésekre támaszkodik. Az 1944-es impériumváltást követően a Jugoszláv Kommunista Párt az élet minden területét felügyelte. Molnár Tibor tanulmányában a járási pártbizottság – a "komitét" – éves jelentései alapján térképezi fel a Zentai járás 1948 és 1951 közötti politikai, gazdasági és társadalmi viszonyait.
Sorozatunk ezen kötetét adaléknak szánjuk azzal a céllal, hogy a szocialista Jugoszlávia történelmének korai szakasza iránt érdeklődők újabb értékes, a legújabb kutatásokon alapuló, magyar nyelvű szakirodalomhoz jussanak. A szerkesztőA Könyv Magyarul!


Letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  208
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  569 gr
  ISBN:
  9788689039054
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2016
  Árukód:
  2701538 / 1167578
  Sorozat:


  TAGS:
  Online Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából ebook, könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából FB2, Download Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából PDF , Download Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából MOBI, Online Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából könyvet, ingyenes letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából IPhone, Online könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából PDF, ingyenes Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából DJVU, ingyenes letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából TXT, letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából RTF, Online Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából FB2 , e-könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések TXT, ingyenes Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések könyvet, e-könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából download MOBI, letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából IPad, olvas Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából MOBI, olvas Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából DOC, ingyenes Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából AWZ, Download e-könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából iPad , ingyenes Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából DJVU, Download Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából DVD, olvas Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából TXT, Book Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések DJVU, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések könyvet ingyenes, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések könyvet pdf ingyenes, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából pdf ingyenes, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából letöltések könyvet epub ingyenes, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai korszakából ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply