Építőipari szakrajz

Báthory Sándor - Jakab János - Építőipari szakrajz

Bevezetés:

Az építőipari szakrajz tanulásának jelentősége.
Mint az a történelmi tanulmányokból már ismert, az ősember is ábrázolta környezetét. Az emberiség történetével egyidős a gondolatok rajzban történő kifejezése. A legrégibb rajzi ábrázolások mintegy 30-35 000 évesek. Az emberiség gondolkodásának fejlődésével együtt járt a gondolatok rajzban való kifejezése. Kezdetben az ábrázolások rendkívül egyszerűek voltak. A technika fejlődése megkövetelte a rajz alkalmazását a műszaki életben is.
A több ezer éves, még ma is látható épületekről nehezen tudjuk elképzelni azt, hogy tervek nélkül épültek meg. A részletgazdag, bonyolult épületek megépítését, szerkezeteinek pontos illeszkedését csak tervek-rajzok segítségével lehet elképzelni. Vitruvius római építész, aki az időszámításunk kezdete körül élt és tevékenykedett, könyvében már a maihoz hasonló módon ábrázolja az épületeket. A későbbiek során az ábrázolás különböző területei is kifejlődtek. Ilyen például az ábrázoló geometria, a perspektíva és a műszaki rajz.
Az embereket egész életük során épített környezet veszi körül. Kezdetben a tervező és a kivitelező személye azonos. Az építő elképzelte, megtervezte az épületet és fel is építette. Később a tervező és a kivitelező személye különvált. Az építés menete egyre strukturáltabb lett. Ma már az épített környezetet az építőipar különböző területein dolgozó szakemberek közös munkájával hozzák létre. A szakemberek különböző csoportjai tevékenységük alapján különülnek el. A csoportok között az összehangolt munkát a műszaki dokumentációk rendszere teszi lehetővé. Az építmények előállításában alkotó módon vesznek részt a technikusok és a szakmunkások. Az építőipari szakmák művelésének elengedhetetlen feltétele, hogy a tervezők által elkészített terveket az építőiparban dolgozó szakemberek értelmezni tudják. Ezt a rajzolvasási ismeretük teszi lehetővé. A rajzok alapján tudják a munka menetét, egymásra épülését ütemezni és végrehajtani. Ahhoz, hogy a technikusok és a szakmunkások a terveket ugyanúgy értelmezzék, meg kell tanulniuk a rajzi ábrázolás szabályait. A rajzolvasás technikájának ismeretéhez el kell sajátítani a rajzolvasás, a szerkesztés és a vázolás technikáját. A rajzolvasáshoz megfelelő térszemlélet is szükséges.
A rajz tehát gondolataink műszaki kifejezőeszköze. A rajzi ábrázolások megértését segítik a szabványos rajzi jelölések. A rajzi szabványok olyanok, mint az ábécé betűi. A szabványok ismerete lehetővé teszi, hogy a tervező elképzeléseit továbbítsa a rajzot értő szakember számára, ezáltal a rajzolt "szöveg" olvashatóvá és érthetővé válik.
Éppen úgy, mint az írást és az olvasást, a rajzolvasást és a rajzkészítést is elsajátíthatja mindenki, ha elegendő szorgalommal és kitartással bír. A jó szakembert az is jellemzi, hogy gondolatait képes mások számára érthető módon kifejezni.
Könyvünkben nem épületszerkezeti ismereteket kívántunk adni. E könyvet mind a szakmunkásképzés, mind a szakközépiskolai és a technikusképzés szakrajzoktatásához készítettük. Egyben ajánljuk a szakmunkástanulóknak, hogy a kötelezően elsajátítandó tananyagon kívül tekintsék át a könyv azon részeit is, amelyekben megismerhetik szakmájuk kapcsolódását az építési folyamatokhoz.
A műszaki ember sajátos nyelvének, a rajznak az elsajátításához és magas szintű műveléséhez sok sikert és eredményes munkát kívánnak a szerzők, a bírálók és a kiadó.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Építőipari szakrajz ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Építőipari szakrajz ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  134
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  760 gr
  ISBN:
  9789631613087
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2011
  Commodity code:
  2023593 / 1068026  TAGS:
  Online Építőipari szakrajz ebook, könyvet Építőipari szakrajz FB2, Download Építőipari szakrajz PDF , Download Építőipari szakrajz MOBI, Online Építőipari szakrajz könyvet, ingyenes letöltések Építőipari szakrajz IPhone, Online könyvet Építőipari szakrajz PDF, ingyenes Építőipari szakrajz DJVU, ingyenes letöltések Építőipari szakrajz TXT, letöltések Építőipari szakrajz RTF, Online Építőipari szakrajz FB2 , e-könyvet Építőipari szakrajz letöltések TXT, ingyenes Építőipari szakrajz letöltések könyvet, e-könyvet Építőipari szakrajz download MOBI, letöltések Építőipari szakrajz IPad, olvas Építőipari szakrajz MOBI, olvas Építőipari szakrajz DOC, ingyenes Építőipari szakrajz AWZ, Download e-könyvet Építőipari szakrajz iPad , ingyenes Építőipari szakrajz DJVU, Download Építőipari szakrajz e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Építőipari szakrajz DVD, olvas Építőipari szakrajz TXT, Book Építőipari szakrajz letöltések DJVU, Építőipari szakrajz letöltések könyvet ingyenes, Építőipari szakrajz letöltések könyvet pdf ingyenes, Építőipari szakrajz pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Építőipari szakrajz pdf ingyenes, Építőipari szakrajz letöltések könyvet epub ingyenes, Építőipari szakrajz ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply