El kell menni katonának

Soltész István - El kell menni katonának

"Nem vagyok hivatásos kutató; mint újságíró, hivatásos valóságtapogató inkább, és e pályán gyakori eset, hogy a valamiről való szólás indítéka érzelmi lobbanás. Barátaim, akik természetesen tudták, hogy szoros napi munkám mellett mily területekre kalandoztam e könyv írása közben, kérdezték: hogy jutott eszembe.
Nem mondhatok mást, komolyabbat, elfogadhatóbbat, mint amit e könyv előszavában. Mindmáig őrzöm nagyanyám díszített mángorlóját. Ajándék volt az katonáskodó párjától. Faragott mángorló, rákarcolt képes üzenettel. Nagyapám naív, mellképes ábrázolata katonaruhában, babérleveles dicsőség karéjában. A szájában cigarettaféle, vagy talán szivarka, kegyes hazugságképpen: jól megyen a sorom, Erzsébet, ládd, gyöngyéletem van! De mellé olajágas, virágok feletti szárnyaló angyalt vésett, jelezve, hogy azért a vitézkedő dicsőségből immár nagyon is elég volt. sokat, nagyon sokat gondol kedves Erzsijére, várva várja már a hazatérést, amihez talán hozzásegíti a béke angyala.
Gondolatsort indított meg bennem ezer kavargással afelől, hogy mennyi, soha fel nem mérhető hatása volt a szegény emberek életére évszázadok esztendőráncaiban maga a katonáskodás: életmódjukra, életkörülményeikre, tudatvilágukra, jellemükre, érzelmi és szellemi megnyilvánulásaikra, technikai, földművelési, állattenyésztési szokásaikra, díszítő kedvükre, viselkedésükre, magatartásukra, jót és rosszat keltve bennük, ahogyan az évszázadok véres viharai nemcsak rohantak felettük, hanem rá is csaptak életükre, családjukra, múltjukra és jövőjükre, villámokat és mennyköveket zúdítva le. Nagyon érdemes ezeket az összefüggéseket bogozgatni és megmutatni belőlük a legfontosabb bizonyságokat, tanulságokat. Magam persze erre messze nem vállalkozhatom, tudós emberek kötelessége ez. Annyit tehetek csak, hogy talán éppen nagyszülői emlékem nyugtot nem hagyó ösztönzésére, szellemi kalandra vállalkozó kíváncsisággal felmutogassak tényeket, tárgyi és szellemi hagyatékokat, amelyek a nép katonaélményeihez kötődnek.
Magtárban gyűjtögetek, hogy az arra felkészültek esetleg kenyeret süssenek."A Könyv Magyarul!


Letöltések El kell menni katonának ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések El kell menni katonának ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  16 x 24 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  453
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  ISBN:
  9633264421
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  1981
  Árukód:


  TAGS:
  Online El kell menni katonának ebook, könyvet El kell menni katonának FB2, Download El kell menni katonának PDF , Download El kell menni katonának MOBI, Online El kell menni katonának könyvet, ingyenes letöltések El kell menni katonának IPhone, Online könyvet El kell menni katonának PDF, ingyenes El kell menni katonának DJVU, ingyenes letöltések El kell menni katonának TXT, letöltések El kell menni katonának RTF, Online El kell menni katonának FB2 , e-könyvet El kell menni katonának letöltések TXT, ingyenes El kell menni katonának letöltések könyvet, e-könyvet El kell menni katonának download MOBI, letöltések El kell menni katonának IPad, olvas El kell menni katonának MOBI, olvas El kell menni katonának DOC, ingyenes El kell menni katonának AWZ, Download e-könyvet El kell menni katonának iPad , ingyenes El kell menni katonának DJVU, Download El kell menni katonának e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések El kell menni katonának DVD, olvas El kell menni katonának TXT, Book El kell menni katonának letöltések DJVU, El kell menni katonának letöltések könyvet ingyenes, El kell menni katonának letöltések könyvet pdf ingyenes, El kell menni katonának pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet El kell menni katonának pdf ingyenes, El kell menni katonának letöltések könyvet epub ingyenes, El kell menni katonának ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply