“Égő szövétnek”

Csillag István - "Égő szövétnek"

CSILLAG ISTVÁN (1967, Budapest) irodalomtörténész, szerkesztő 1989 óta több mint egy tucat tanulmányban foglalkozott a költő-hadvezér Zrínyi Miklós munkásságával, mégsem ezeket gyűjtötte össze vagy válogatott belőlük. Ez a kötet hét olyan Zrínyi-tárgyú írást tartalmaz, amelyek ebben a formában itt jelennek meg először. Építkeznek ugyan a már publikált munkákból, de a szerző hét szempont, téma köré gyűjtve gondolta újra Zrínyivel kapcsolatos megfontolásait.
A tanulmányok sora így egységbe fűzött, de változatos témákat fog át. Az eposz 20. századi recepcióját vizsgálja szövegfilológusként az iskolai kiadások tükrében. Tanulmányozza a Szigeti veszedelem magyar-horvát hőseit a história és/vagy fabula, azaz a történeti hitelesség és/vagy a költői szabadság szemszögéből. A Befed ez a kék ég kezdetű négysoros vers alapján áttekinti és új kontextusba helyezi, amit a szakirodalom a Zrínyi-versszakról eddig megállapított, és Pilinszky Janos négysorosával is összeveti a tárgyalt Zrínyi-költeményt. A Syrena-kötet hős-epigrammái kapcsán újabb adalékokkal szolgál a Zrínyiász személyességének értelmezéséhez, valamint a kötetkompozíció olvasatához. Kísérletet tesz Az török áfium ellen való orvosság minden eddiginél pontosabb datálására, részletesen bemutatva a mű 17. századi kéziratos (szerzői kézirat hiányában igen fontos) másolatait, felvázolva az oráció 1663/64. évi tehát még Zrínyi életében történt terjesztésének és fogadtatásának történelmi hátterét. Rekonstruálja az 1664. január 27-i történéseket, amikor a költő és hadvezér Zrínyi Miklós az eszéki hadjárat során egy napig állomásozott Szigetvár falainál, költői főművének hőse és dédapja, a szigeti Zrínyi Miklós mártírhalála színhelyén. Végül a kötetet záró esszé, visszautalva a 20. századi recepciót vizsgáló nyitó dolgozatra, a Zrínyi-életmű 21. századi befogadhatóságáról és olvashatóságáról elmélkedik, valamint arról, miért lehet még létjogosultsága a filológusi szemléletnek a Zrínyi-kutatásban.A Könyv Magyarul!


Letöltések "Égő szövétnek" ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések "Égő szövétnek" ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  256
  Cover:
  SOFT BOARD
  Weight:
  424 gr
  ISBN:
  9786155047930
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2016
  Commodity code:
  2682770 / 1158051  TAGS:
  Online "Égő szövétnek" ebook, könyvet "Égő szövétnek" FB2, Download "Égő szövétnek" PDF , Download "Égő szövétnek" MOBI, Online "Égő szövétnek" könyvet, ingyenes letöltések "Égő szövétnek" IPhone, Online könyvet "Égő szövétnek" PDF, ingyenes "Égő szövétnek" DJVU, ingyenes letöltések "Égő szövétnek" TXT, letöltések "Égő szövétnek" RTF, Online "Égő szövétnek" FB2 , e-könyvet "Égő szövétnek" letöltések TXT, ingyenes "Égő szövétnek" letöltések könyvet, e-könyvet "Égő szövétnek" download MOBI, letöltések "Égő szövétnek" IPad, olvas "Égő szövétnek" MOBI, olvas "Égő szövétnek" DOC, ingyenes "Égő szövétnek" AWZ, Download e-könyvet "Égő szövétnek" iPad , ingyenes "Égő szövétnek" DJVU, Download "Égő szövétnek" e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések "Égő szövétnek" DVD, olvas "Égő szövétnek" TXT, Book "Égő szövétnek" letöltések DJVU, "Égő szövétnek" letöltések könyvet ingyenes, "Égő szövétnek" letöltések könyvet pdf ingyenes, "Égő szövétnek" pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet "Égő szövétnek" pdf ingyenes, "Égő szövétnek" letöltések könyvet epub ingyenes, "Égő szövétnek" ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply