Égető Eszter II.

Németh László - Égető Eszter II.

Németh László így nyilatkozik könyvéről:
,,Regényem ötven esztendő magyar történetét mondja el, egy asszony életén keresztül. Égető Eszter a század elején, a koalíció éveiben, mint elemista kislány bukkan fel előttünk, s 1948-ban, mint családjafosztott nagymamától búcsúzunk el tőle.

A regény három részre oszlik: a világháború végéig terjedő részben az ügyvédapa; a restauráció éveiben a patikus férj; a népi mozgalom, a második világháború, a ,,négy párt" idején a politikusnak készülő fiú az, akit Eszter szőlőként indázó lelkével befut.

Eszter legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy a körülötte támadt életfolton valami édenkertfélét próbál teremteni. Akárhova vetődik, elhagyott faluba, csillogó megyei városba, a maga elmaradt szülőhelyére, rokonok vagy véletlen köré vetődött emberek közé; ő, mint a pók, rögtön veti a belátás, a segítség, a szorgalom szálait, hogy az élet törvényeit követő, szép kis közösséget alakítson belőlük.

A regény kilenc fejezet, kilenc ilyen meghiúsult kísérlet; a férfiak belátástalan, tetszetős eszmékbe öltöző, vakon rohanó akarata újra és újra lesodorja hálóit. A kísérletek egyetlen eredménye: Eszter lelkének beérése. Amikor elhagyjuk, érzi már, hogy az életet nem lehet foltokban átvarázsolni, az egész társadalmat kell újraszőni.

Minden szereplőben van valami kiválóság: az apa a tanyaiakért dolgozik, a város szépítéséről álmodik; a férj valóban a technika megszállottja; a fiú a kor jobb szellemei felé tapogatódzik. Ők, és a regény hozzájuk hasonló szereplői sivár világukban tartanak fenn valami mozgást, és van egy viszonylagos ,,magyar" érdemük, őrültségükkel csak maguknak ártanak. Törekvéseik azonban első perctől bukásra vannak kárhoztatva, s ennek az oka – ezt fedezzük fel a hősnővel együtt – mélyebben van, mint a maguk természete."

Németh László regénye hirdeti, van megoldás: a társadalom hagyja kibontakozni az egyént, de formáló módon, azaz szelídségében és ne agressziójában hagyja kibontakozni az egyént; az egyén pedig hasson a társadalomra, saját helyén és a maga közért felvállalt ügye területén, hogy legyen szelíddé a társadalom is, lehetetlenné téve bármiféle durvaságot. Az egyén és a társadalom édenkertet teremtő szelídsége pedig tegye lehetővé sokak életének kibontakozását.

Ma, az erősek és az erő kultúrájában ez a szelídlelkűség egy krisztusian magyar kísérlet lehet; talán az egyetlen, amelyik nem végződik bukással, mert ott van fölötte az Isten áldása, mögötte pedig az Isten ígérete. Ehhez a nem csüggedő, édent teremtő szelídségéhez örök örökséget kapcsolt a Szentírás: a szelídeké, a másokért élőké a jövő, az örök jövő.
Isten, áldd meg a magyart, és minden embert, valamint az olvasót, ezzel a krisztusi szelídséggel, Németh László szelídségével! Ez egy határozott szelídség, éppen ebben rejtőzik az egyént és társadalmat formáló ereje.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Égető Eszter II. ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Égető Eszter II. ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  344
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  880 gr
  ISBN:
  9786155269660
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2015
  Commodity code:
  2602797 / 1145116
  Series:


  TAGS:
  Online Égető Eszter II. ebook, könyvet Égető Eszter II. FB2, Download Égető Eszter II. PDF , Download Égető Eszter II. MOBI, Online Égető Eszter II. könyvet, ingyenes letöltések Égető Eszter II. IPhone, Online könyvet Égető Eszter II. PDF, ingyenes Égető Eszter II. DJVU, ingyenes letöltések Égető Eszter II. TXT, letöltések Égető Eszter II. RTF, Online Égető Eszter II. FB2 , e-könyvet Égető Eszter II. letöltések TXT, ingyenes Égető Eszter II. letöltések könyvet, e-könyvet Égető Eszter II. download MOBI, letöltések Égető Eszter II. IPad, olvas Égető Eszter II. MOBI, olvas Égető Eszter II. DOC, ingyenes Égető Eszter II. AWZ, Download e-könyvet Égető Eszter II. iPad , ingyenes Égető Eszter II. DJVU, Download Égető Eszter II. e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Égető Eszter II. DVD, olvas Égető Eszter II. TXT, Book Égető Eszter II. letöltések DJVU, Égető Eszter II. letöltések könyvet ingyenes, Égető Eszter II. letöltések könyvet pdf ingyenes, Égető Eszter II. pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Égető Eszter II. pdf ingyenes, Égető Eszter II. letöltések könyvet epub ingyenes, Égető Eszter II. ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply