Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon

Sudár Balázs - Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon

A török hódoltság koráról elsősorban a végvári harcok és az ország pusztulása jut eszünkbe. Másrészt a magyarországi török világ képét máig a romantika határozza meg, színes keleti világot képzelünk magunk elé minaretekkel, fürdőkkel, müezzinekkel és lefátyolozott nőkkel. Mindezek persze jelen voltak a hódoltságban, legalábbis annak egy részében. A kötet éppen e kérdés nyomában ered a muszlim imahelyek vizsgálatán keresztül: milyen is lehetett ez a török világ?
A rendelkezésünkre álló források e tekintetben viszonylag kevés eligazítást adnak. Az Oszmán Birodalom nem sokat törődött alattvalóinak az életkörülményeivel, így az állami bürokrácia mégoly gazdag adathalmaza sem sok információval szolgál. Az utazók vagy a katonák pedig annyit láttak meg e világból, amennyit kulturális hátterük, felkészültségük vagy műveltségük látni engedett: többnyire torzképeket. A szegényes információk közül mégis kiemelkedik egy jól használható csoport, az imahelyeké. Ezen intézmények nem csupán a vallási igényeket szolgálták ki, hanem a közösségi élet színterei és a városrészek központjai is voltak, fenntartásukról pedig komoly gazdasági vállalkozások gondoskodtak. Egy-egy imahely tehát a település meghatározó eleme, amelynek puszta létezése rengeteg információval szolgál a helyi muszlim világról. A kötet ezen imahelyek forrásait igyekszik összegyűjteni, hogy általuk világosabb képet nyerhessünk a hódolt Magyarországról.
Összesen körülbelül 450 darab imahely működhetett nem feltétlenül egy időben a hódoltság 150 éve alatt. Jelenlegi ismereteink szerint 115 muszlimok lakta településen hívta imára müezzin a híveket, ezek közül mindössze kettő volt falu, a többi erődítmény. 60 várban és palánkban nem üzemelt semmilyen imahely, további közel 70-ben csak egyetlen mecset vagy dzsámi szolgálta ki a közösséget. Nem egészen félszáz településen működött több imahely, jelezve ezzel a polgári lakosság, s egyúttal az aktívabb polgári lét és gazdaság meglétét. A legtöbb dzsámi és mecset jelenlegi tudásunk szerint közel 50 természetesen az Oszmán Birodalom északnyugati végvidékének központjában, Budán állt.
Az összkép tehát talán fakóbb és szegényesebb, mint amire számítunk. Muszlim polgári lakosság az Al-Dunától és a Drávától északra alig félszáz településen élt, ezeknek közel fele a déli régióban állt, s az európai szemlélők mércéje szerint nyomorúságos porfészeknek számított. Mindössze hat komoly méretű, nagyobbrészt muszlim lakosságú város volt itt (Pécs, Fehérvár, Buda, Eger, Várad, Temesvár), amelyek viszont nem sokban különböztek a birodalom más területein álló társaiktól. A hódoltság török világ-a nem egybefüggő terület volt tehát, mindössze néhány pötty a térképen.A Könyv Magyarul!


Letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  653
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  1530 gr
  ISBN:
  9789639627703
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2014
  Árukód:
  2590458 / 1143011
  Sorozat:


  TAGS:
  Online Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon ebook, könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon FB2, Download Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon PDF , Download Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon MOBI, Online Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon könyvet, ingyenes letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon IPhone, Online könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon PDF, ingyenes Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon DJVU, ingyenes letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon TXT, letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon RTF, Online Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon FB2 , e-könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések TXT, ingyenes Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések könyvet, e-könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon download MOBI, letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon IPad, olvas Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon MOBI, olvas Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon DOC, ingyenes Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon AWZ, Download e-könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon iPad , ingyenes Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon DJVU, Download Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon DVD, olvas Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon TXT, Book Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések DJVU, Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések könyvet ingyenes, Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések könyvet pdf ingyenes, Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon pdf ingyenes, Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon letöltések könyvet epub ingyenes, Dzsámik és mecsetek a hódolt Magyarországon ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply