Borges és a matematika

Guillermo Martínez - Borges és a matematika

Egyetlen fajta végtelen létezik vagy vannak különböző végtelenek, s az egyik nagyobb, mint a másik? Milyen az ideális labirintus? Lehet-e logikailag modellezni az elbeszélést mint műfajt? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseken tűnődik mindig szellemesen és közérthetően az argentin Guillermo Martínez ebben a különleges könyvben, mely az irodalom és a matematika kapcsolatainak kérdését járja körül.

Ám az első kérdése: Borges szövegei vajon miért olyan értékesek a tudományos kutatók, fizikusok, matematikusok számára? S miközben Borges, a nagy példakép elbeszéléseit elemzi, kiderül, hogy a matematikai gondolkodás, egy-egy matematikai dilemma, s leginkább a Gödel-tétel utáni új matematika gyakran a létezés általános kérdéseivel áll kapcsolatban. Így Borges jó pár műve – Az Alef, a Funes, az emlékező, A halál és az iránytű stb. – olvasható klasszikus matematikai problémák illusztrációjaként is, miközben az ember világba vetettségét, egzisztenciális helyzetét, a világ titkaival való szembenézés gyönyörűségét és rettenetét is megvilágítják. S szó esik a kötetben matematikai krimikről, mesterséges intelligenciáról és robottechnológiáról, a nagy Fermat-tétel történetéről, a számítógépnek a matematika tudományára gyakorolt hatásáról, Euklidészről, Bolyairól, Gödelről és más nagy matematikusokról Gregory Chaitinnel, korunk nagy matematikusával pedig élvezetes beszélgetést folytat a szerző

Az 1962-ben született Guillermo Martínez regény- és esszéíró, s emellett matematikai logikát tanít a Buenos Aires-i egyetemen. 2003-ban (magyarul 2007-ben) jelent meg Oxfordi sorozat című regénye, egy matematikai-logikai krimi, mely világszerte sikert aratott, mint ahogy a regényből Alex de Iglesia által forgatott film is.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Borges és a matematika ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Borges és a matematika ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  220
  Cover:
  SOFT BOARD, ADHESIVE BINDING
  Weight:
  200 gr
  ISBN:
  9789630788847
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2010
  Commodity code:
  2208953 / 1065055
  Series:


  TAGS:
  Online Borges és a matematika ebook, könyvet Borges és a matematika FB2, Download Borges és a matematika PDF , Download Borges és a matematika MOBI, Online Borges és a matematika könyvet, ingyenes letöltések Borges és a matematika IPhone, Online könyvet Borges és a matematika PDF, ingyenes Borges és a matematika DJVU, ingyenes letöltések Borges és a matematika TXT, letöltések Borges és a matematika RTF, Online Borges és a matematika FB2 , e-könyvet Borges és a matematika letöltések TXT, ingyenes Borges és a matematika letöltések könyvet, e-könyvet Borges és a matematika download MOBI, letöltések Borges és a matematika IPad, olvas Borges és a matematika MOBI, olvas Borges és a matematika DOC, ingyenes Borges és a matematika AWZ, Download e-könyvet Borges és a matematika iPad , ingyenes Borges és a matematika DJVU, Download Borges és a matematika e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Borges és a matematika DVD, olvas Borges és a matematika TXT, Book Borges és a matematika letöltések DJVU, Borges és a matematika letöltések könyvet ingyenes, Borges és a matematika letöltések könyvet pdf ingyenes, Borges és a matematika pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Borges és a matematika pdf ingyenes, Borges és a matematika letöltések könyvet epub ingyenes, Borges és a matematika ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply