Berzsenyi ódái középiskolák számára


Részlet a kötetből:

Az ódáról. A költő szemléli a külső világ jelenségeit és eseményeit, érez és gondolkozik. Ha költeményében a külső világot tünteti fel, a mint az a térben előtte áll, vagy a mint az események az idő egymásutánjában lefolynak: származik az objektív, eseményes költészet. De ha a saját belső világát tárja fel, ha a maga érzéseit és gondolatait a saját maga nevében mondja el, származik asubjektiv, a lyrai költészet. Saját érzéseit és gondolatait mondja el a költő. Ezért az úgynevezett helyzetdalok, mint a minő Bajzánál Az apácza, Aranynál A pusztai fűz, Petőfinél A magyar nemes, csak alakjokra nézve lyrai költemények. A költő bennök másnak a kedélyállapotát, másnak az érzéseit és gondolatait tünteti fel. Beleképzeli magát ez idegen helyzetbe s aztán a helyett, hogy leírná vagy elbeszélné azt, megszólaltatja magát a szereplőt, vele táratja fel a szivét. Érzéseit, gondolatait a saját maga nevében mondja el a költő. így Moliére nem ír lyrai költeményeket, hanem fájdalmából vígjátékokat csinál, subjektiv érzéseit és gondolatait a szereplők közt osztja szét, azok ajakára adja.
A lyrai költészet két nagy csoportra oszlik: a dalra és ódára.
A dalban a kellem fogalma van megtestesülve s az érzés, melyet kelt, a szeretet. A kellemmel tisztaság, könnyedség, gyöngédség van összekötve. A szeretet közvetetlen meleg érzés. A dalnak birodalma, épen a kellemes dolgok sokfélesége s közvetetlen, gyors hatása miatt, végtelen.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  13 x 19 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  123
  Cover:
  SEMI-LINEN
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1885
  Commodity code:
  6059706 / 5059705
  Series:


  TAGS:
  Online Berzsenyi ódái középiskolák számára ebook, könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára FB2, Download Berzsenyi ódái középiskolák számára PDF , Download Berzsenyi ódái középiskolák számára MOBI, Online Berzsenyi ódái középiskolák számára könyvet, ingyenes letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára IPhone, Online könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára PDF, ingyenes Berzsenyi ódái középiskolák számára DJVU, ingyenes letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára TXT, letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára RTF, Online Berzsenyi ódái középiskolák számára FB2 , e-könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések TXT, ingyenes Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések könyvet, e-könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára download MOBI, letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára IPad, olvas Berzsenyi ódái középiskolák számára MOBI, olvas Berzsenyi ódái középiskolák számára DOC, ingyenes Berzsenyi ódái középiskolák számára AWZ, Download e-könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára iPad , ingyenes Berzsenyi ódái középiskolák számára DJVU, Download Berzsenyi ódái középiskolák számára e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Berzsenyi ódái középiskolák számára DVD, olvas Berzsenyi ódái középiskolák számára TXT, Book Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések DJVU, Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések könyvet ingyenes, Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések könyvet pdf ingyenes, Berzsenyi ódái középiskolák számára pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Berzsenyi ódái középiskolák számára pdf ingyenes, Berzsenyi ódái középiskolák számára letöltések könyvet epub ingyenes, Berzsenyi ódái középiskolák számára ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply