Berlinév

Láng Zsolt - Berlinév

Láng Zsolt Berlinév címmel gyűjtötte össze egy éves ott-tartózkodása alatt írt jegyzeteit. Láng Zsoltnak 1995-ben a kolozsvári Komp-Press Kiadónál megjelent a Hányan mentek Piripócsra? című kötete, amely szintén irodalmi jegyzeteket tartalmaz. És szintén könnyed, nagyvonalú, anideologikus – szabad. "Olyan jó volna, ha most nem fájna a hasam" – idézi az elbeszélő a lányát Orsolya, 4 éves című jegyzetében, és hozzáteszi: "Mint amilyen lenni szeretnék, olyan ez a mondat."
A "lenni szeretnék", a szelíd vágyakozás Láng Zsoltra mindig és mindenütt jellemző, és a Berlinév szövegeiben fokozottan érezhető. Talán mert egy regény vagy egy elbeszélés olvastán nagyon nehéz megtartóztatni magunkat attól a kérdéstől, hová tart? Egy flekk azonban nem tart sehová, hál’ istennek – s még az sem biztos, hogy jön valahonnan.
"Nagyon sok fénykép készült Nefertitirol, vagy ahogy másként írják, Nofretétéről, Ekhnaton fáraó feleségéről. Pontosabban a szobráról, még pontosabban a fejéről, merthogy ennek a szobornak csak a feje készült el. Az sem teljesen: hiányzik a bal füle felső része. De a sok fénykép egyikén sincs rajta az a fájdalom, ami a szobor közeli szemlélőjét megdelejezi. Delej, a szépség dekadens költői szívesen használták ezt a szót. De mit is jelent? Magnetisieren, mondják Berlinben." (23.)
Magamra pillantok, de közben mást is szemügyre veszek, hogy magamat jobban lássam – ez Láng Zsolt erősen Nádas Péterre emlékeztető ars poeticája. Abból azonban, amit a Bestiárium Transylvaniae szerzője észrevesz, amit meglát, semmilyen súlyos következtetést nem von le: egyetlen pillanatra kimerevíti, aztán továbbsétál. Nem jellemző-e az is, hogy egy olyan szobor kapcsán írja ezt, amelynek fejét az őt nézőnek kell kiegészítenie? "Csak amnéziánk szerteágazóbb tudatlanságunknál" – hangzik az idézett, Delejes szépség című írás utolsó előtti mondata. De Láng Zsolt nem lenne Láng Zsolt, ha ebben a nyomasztó igazságban hagyna bennünket és maradna velünk. "Mi hát a delej?" – zárul a jegyzet egy kérdéssel. Mi meg azzal búcsúzhatnánk a könyvtől, hogy ez az író ismét önnön jól megtalált bizonytalanságából beszél.A Könyv Magyarul!


Letöltések Berlinév ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Berlinév ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Publisher:
  Number of Pages:
  128
  Cover:
  SADDLE STITCHED
  Weight:
  150 gr
  ISBN:
  9789738022836
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  2004
  Commodity code:
  2003036 / 1095507  TAGS:
  Online Berlinév ebook, könyvet Berlinév FB2, Download Berlinév PDF , Download Berlinév MOBI, Online Berlinév könyvet, ingyenes letöltések Berlinév IPhone, Online könyvet Berlinév PDF, ingyenes Berlinév DJVU, ingyenes letöltések Berlinév TXT, letöltések Berlinév RTF, Online Berlinév FB2 , e-könyvet Berlinév letöltések TXT, ingyenes Berlinév letöltések könyvet, e-könyvet Berlinév download MOBI, letöltések Berlinév IPad, olvas Berlinév MOBI, olvas Berlinév DOC, ingyenes Berlinév AWZ, Download e-könyvet Berlinév iPad , ingyenes Berlinév DJVU, Download Berlinév e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Berlinév DVD, olvas Berlinév TXT, Book Berlinév letöltések DJVU, Berlinév letöltések könyvet ingyenes, Berlinév letöltések könyvet pdf ingyenes, Berlinév pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Berlinév pdf ingyenes, Berlinév letöltések könyvet epub ingyenes, Berlinév ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply