Az örök zsidó


Ágai mintaképe lett a múlt századi megmagyarosodott zsidónak. Modora magyarba oltott nagyvárosiasság, úgy anekdotázik, mint egy vidéki táblabíró, s úgy játszik a hegedűn, hogy a cigányok vérükből valónak gondolják. Ahhoz a szerencsés zsidó nemzedékhez tartozik, mely úgyszólván saját kezűleg veszi át a felszabadulás új jogait, s mentes lévén a sértődés érzésétől, kritika nélkül, szerelmesen simul a nagylelkűnek mutatkozó nemzet uralkodó rétegéhez. Így lesz igazi ,,konstruktív", igenlő zsidó.Hogyan látja vajon a maga fajtáját? 1862-ben a Magyar Izraelita c. folyóiratbanegy csomó ,,rajz"-ot (akkoriban kedvelt műfaj) tett közzé a vidéki zsidók életéről, a szeretet humorával és realizmusával írt rajzokat, melyek a vallásos élet alapos ismeretéről, sőt némi hébertudásról is tanúskodnak. Ágai magatartását általában az a kettősség jellemzi, hogy egyfelől támadja azokat a zsidókat, akik még nem teljesítették legfőbb kötelességüket: nem magyarosodtak meg, másfelől harcol a szűkkeblű és gyűlölködő antiszemitizmus ellen. Ha némely megjegyzés már-már úgy hat ránk, mint egy különös történelmi lelet, ne felejtsük el, hogy egy nemzedék tagja részéről történik, mely a nyugati műveltségtől s a beolvadástól, az elavultnak vélt hagyományok és a népi jelleg levetésétől várja a zsidó nép megváltását. Bár más úton, mint mi, ő is harmóniára törekedett a befogadó nemzettel, s oly természetes, ha azt hitte, hogy ennek tökéletes módja egy kétoldalú szerződés, amely szerint a magyarság felszabadítja a ,,spitzig"-eket, ezek viszont sietve átolvadnak bele. Ágai figyelme a zsidókérdés terén nem is terjed ki másra, mint hogy a szerződést mindkét fél megtartja-e, tévedése pedig – ha van – legföljebb az, hogy a maga részéről a megegyezés pontjain túlmenő buzgalmat tanúsított, nagyobb áldozatokra volt hajlandó, s többet remélt azoktól, mint mi. De az a tévedés ,,a koré, mely szülte őt".

Komlós Aladár kísérő tanulmányából
A Könyv Magyarul!


Letöltések Az örök zsidó ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Az örök zsidó ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  254
  Borító:
  CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
  Súly:
  400 gr
  ISBN:
  9789639512627
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2010
  Árukód:
  2654172 / 1153053  TAGS:
  Online Az örök zsidó ebook, könyvet Az örök zsidó FB2, Download Az örök zsidó PDF , Download Az örök zsidó MOBI, Online Az örök zsidó könyvet, ingyenes letöltések Az örök zsidó IPhone, Online könyvet Az örök zsidó PDF, ingyenes Az örök zsidó DJVU, ingyenes letöltések Az örök zsidó TXT, letöltések Az örök zsidó RTF, Online Az örök zsidó FB2 , e-könyvet Az örök zsidó letöltések TXT, ingyenes Az örök zsidó letöltések könyvet, e-könyvet Az örök zsidó download MOBI, letöltések Az örök zsidó IPad, olvas Az örök zsidó MOBI, olvas Az örök zsidó DOC, ingyenes Az örök zsidó AWZ, Download e-könyvet Az örök zsidó iPad , ingyenes Az örök zsidó DJVU, Download Az örök zsidó e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Az örök zsidó DVD, olvas Az örök zsidó TXT, Book Az örök zsidó letöltések DJVU, Az örök zsidó letöltések könyvet ingyenes, Az örök zsidó letöltések könyvet pdf ingyenes, Az örök zsidó pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Az örök zsidó pdf ingyenes, Az örök zsidó letöltések könyvet epub ingyenes, Az örök zsidó ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply