Az istennel még magyarul beszélgetünk


SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ
1936. április 8-án születtem Kézdivásárhelyen. Sepsiszentgyörgyön nőttem fel, ott végeztem iskoláimat (Ref. Elemi Iskola, Székely Mikó Kollégium, majd a tanügyi reform után ugyanaz Fiúlíceum néven). A Bolyai Tudományegyetemen szereztem magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. De érdeklődéskörömből fakadóan
látogattam a Képzőművészeti Főiskola művészettörténeti óráit. Ott ismerkedtem meg későbbi feleségemmel, Olosz Ellával (1937-1993). Házasságunkból négy gyermek született, érdeklődéskörünk közelálló volta miatt kölcsönösen segítettük egymást szakmai fejlődésünkben.
Mint tanár Székelykocsárdon (1958-1961), Nagyenyeden (1961-1964) és Kovásznőn (1964-1997) tanítottam magyar nyelv és irodalmat, valamint – a humán osztályokban – művészettörténetet. Írói munkásságomat még egyetemista koromban művészeti kritikákkal, művészettörténeti tanulmányokkal kezdtem (Utunk, Korunk). 1958-ban, amikor ideológiai háború indult a “formalista művészek és a burzsoá ideológiát becsempészni akaró kritikusok” ellen, egyik célpont voltam. Egyébként bűneim közé tartozott – de ez már securitátés vonalon – 1956 is, magam a Bolyai Egyetemen történt megmozdulásokban játszottam bizonyos szerepet, s magam sem tudom milyen
gondviselésnek köszöntetően menekültem meg a súlyosabb felelősségre vonástól, talán azért, mert tanáraink szerettek, s mellénk álltak, a nagy tisztogatások (1958 őszén) előtt viszont már elkerültem az egyetemről.
Első könyvem művészeti monográfiák voltak (Gyárfás Jenő, Nagy Imre), aztán a 70-es években sokat utaztunk kettesben a feleségemmel, célunk: az egyetemes értékek megismerése volt. Összesen – hat úton – kb. hét és fél hónapot
töltöttünk a következő országokban: Franciaország, Törökország, Szíria, Irán, Irak, Pakisztán, Afganisztán, szovjet Közép-Ázsia), ezek terméséből születtek ún. “művészeti útirajz”-köteteim: Tegnapi Kövek, mai utak és Kelet kapui.
1964-es Kovásznára kerülésem (feleségem családja élt ott, lakásgondok miatt döntöttünk az odatelepülés mellett) csodálkoztam rá a falusi népi társadalom csodálatos szervezettségére, hagyományos rendjére, ekkor kezdett foglalkoztatni a
népélet, népi hagyományok, emlékező-történelem. Első nyugati utunkról (1970) hoztuk az első magnetofont, így vált lehetővé, hogy elkezdtem azt a magnósgyűjtést, melynek eredményeként több mint ezer emberrel beszélgettem el, mondattam el életét, ezekből születtek népi szociográfiáim. (Így tudom, így mondom… Jaj, mik történtek, jaj mik is
történtek), s ebben a műfajban írtam meg a szórvány-magyarságról szóló könyvemet is. Gazda JózsefA Könyv Magyarul!


Letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Kiadó:
  Oldalak száma:
  544
  Borító:
  KÖTVE
  Súly:
  1010 gr
  ISBN:
  9639337684
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2002
  Árukód:
  2113667 / 1019125  TAGS:
  Online Az istennel még magyarul beszélgetünk ebook, könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk FB2, Download Az istennel még magyarul beszélgetünk PDF , Download Az istennel még magyarul beszélgetünk MOBI, Online Az istennel még magyarul beszélgetünk könyvet, ingyenes letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk IPhone, Online könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk PDF, ingyenes Az istennel még magyarul beszélgetünk DJVU, ingyenes letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk TXT, letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk RTF, Online Az istennel még magyarul beszélgetünk FB2 , e-könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések TXT, ingyenes Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések könyvet, e-könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk download MOBI, letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk IPad, olvas Az istennel még magyarul beszélgetünk MOBI, olvas Az istennel még magyarul beszélgetünk DOC, ingyenes Az istennel még magyarul beszélgetünk AWZ, Download e-könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk iPad , ingyenes Az istennel még magyarul beszélgetünk DJVU, Download Az istennel még magyarul beszélgetünk e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Az istennel még magyarul beszélgetünk DVD, olvas Az istennel még magyarul beszélgetünk TXT, Book Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések DJVU, Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések könyvet ingyenes, Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések könyvet pdf ingyenes, Az istennel még magyarul beszélgetünk pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Az istennel még magyarul beszélgetünk pdf ingyenes, Az istennel még magyarul beszélgetünk letöltések könyvet epub ingyenes, Az istennel még magyarul beszélgetünk ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply