Az európai folklór története

Giuseppe Cocchiara - Az európai folklór története

Egy tudományszak bonyolult és gazdag európai történetével s egy jelentős tudós művével ismerkedik a magyar olvasó a következő lapokon. Giuseppe Cocchiara palermói professzor műve (Storia del folklore in Europa, Torino 1954. Einaudi) a népköltészet tudományának európai történetéről megjelenése óta mind nagyobb elismerést arat a szakma szűkebb körein kívül is. Miközben a bevezető sorait írom, a könyv oroszul is megjelenik a Szovjetunióban, s már nyilvánvaló, hogy a néhány éve ismét annyira felélénkült szovjet folklór vita egyik központi témája lesz Cocchiara műve is. Nemcsak egyszerű tudománytörténeti összefoglalást kapunk Cocchiarától, bár ez önmagában is érdem volna, hiszen még az egyetemes néprajznak, aztán az etnográfiának, szociológiának sincs ily gondos, minden irányzatra, minden részletre kiterjedő tudománytörténeti összegezése, mint Cocchiara segítségével a folklór tudományának. Cocchiara művének jelentősége abban áll ha a marxista elemzés majd vitatja is egyes tételeit, néhány történeti magyarázatát, ideológiák értékelésében elfoglalt álláspontját , hogy organikus történeti fejlődésében mutat be egy olyan tudományt, amelynek középpontjában az ember társadalmat és kultúrát teremtő munkája áll. Ha van humanista, emberközpontú tudomány, akkor a néppel foglalkozó tudomány s annak különböző néprajzi ágazata minden bizonnyal az. A nép fogalomváltozásai, a primitív, romantikus és tudományos elképzelések a népről, s e fogalomváltozások történetén keresztül egyszerre ismerünk meg egy tudományt születésétől kezdve a legmodernebb irányzatokig s közben mindazt a problémát, amit a társadalmat alkotó, társadalomban élő és kultúrát teremtő ember megismerése, önmaga felfedezésének útja jelent. Cocchiara mély humanista igénnyel írott műve elsősorban erre összpontosul: az ismerd meg önmagad teljességre törekvése hatja át műve minden fejezetét, s ezért több egyszerű történeti összefoglalónál. Ahogy 1959-ben Athénben, díszdoktorrá avatásakor mondotta a Vademberről: Voltaire jó és kritikus szemléletű vadembere óta a modern társadalom és kultúra formálásában mind erősebben, mind elevenebbül van jelen és formálja a gondolkodást a néprajz, a folklór tudománya. Van ebben valami a szakember elfogultságából? Alig hinnők, hiszen a magyar művelődés tapasztalata is az, hogy a nép felfedezése mind romantikus, mind tudományos felfedezése a lényeges társadalmi, politikai változásokkal együtt járt, részese, segítője volt annak.A Könyv Magyarul!


Letöltések Az európai folklór története ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Az európai folklór története ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Status:
  Size:
  14 x 20.5 cm
  Publisher:
  Number of Pages:
  653
  Cover:
  HARDCOVER,
  Language:
  Hungarian
  Year of publication:
  1962
  Commodity code:
  6146914 / 5146506  TAGS:
  Online Az európai folklór története ebook, könyvet Az európai folklór története FB2, Download Az európai folklór története PDF , Download Az európai folklór története MOBI, Online Az európai folklór története könyvet, ingyenes letöltések Az európai folklór története IPhone, Online könyvet Az európai folklór története PDF, ingyenes Az európai folklór története DJVU, ingyenes letöltések Az európai folklór története TXT, letöltések Az európai folklór története RTF, Online Az európai folklór története FB2 , e-könyvet Az európai folklór története letöltések TXT, ingyenes Az európai folklór története letöltések könyvet, e-könyvet Az európai folklór története download MOBI, letöltések Az európai folklór története IPad, olvas Az európai folklór története MOBI, olvas Az európai folklór története DOC, ingyenes Az európai folklór története AWZ, Download e-könyvet Az európai folklór története iPad , ingyenes Az európai folklór története DJVU, Download Az európai folklór története e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Az európai folklór története DVD, olvas Az európai folklór története TXT, Book Az európai folklór története letöltések DJVU, Az európai folklór története letöltések könyvet ingyenes, Az európai folklór története letöltések könyvet pdf ingyenes, Az európai folklór története pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Az európai folklór története pdf ingyenes, Az európai folklór története letöltések könyvet epub ingyenes, Az európai folklór története ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply