Az értelmezés határai

Umberto Eco - Az értelmezés határai

Ha Hasfelmetsző Jack azt mondaná, azért tette, amit tett, mert megihlette rá az Evangélium, hajlanánk arra a gondolatra, hogy legalábbis szokatlan módon olvasta az Újszövetséget. Azt hiszem, ezt mondanák azon tétel legengedékenyebb védelmezői is, mely szerint az olvasásba minden belefér. Azt mondanánk, Jack a maga módján használta az Evangéliumokat esetleg azt (vagy ők azt mondanák), hogy tiszteletben kell tartanunk az olvasatát még ha, mivel misreadingjének ez az eredménye, én jobban szeretném is, ha Jack nem olvasna többet. De nem mondanánk, hogy az iskolás gyerekek Jackről vegyenek példát, tőle tanulják meg, mi mindent lehet kezdeni egy szöveggel.

A példa nem pusztán szellemes kíván lenni: az állítja, hogy van legalább néhány eset, amikor mindenki elismerné, hogy egy adott értelmezés fenntarthatatlan. Falszifikációs bizonyítéknak ennyi is elegendő. És ha akár csak egy elfogadhatatlan olvasatról beszélhetünk, már meg is születik a probléma, hogy akkor vajon milyen kritérium alapján tehetünk különbséget az olvasatok között.

Umberto Eco 1990-es kötetének tanulmányai az értelmezés határairól szólnak, az interpretációs energia szélsőséges pocsékolásának eseteiről és az olvasás gazdaságosságának kritériumáról.

Ez a dekonstrukció gyakorlatát vitató könyv akár irányváltás is lehetne a Nyitott mű-höz képest, ahol Eco úttörő és provokatív módon a befogadást és az értelmezést helyezte kiváltságos pozícióba. Csakhogy a Nyitott mű valójában az értelmezői kezdeményezés és a műhöz való hűség közötti dialektikát hangsúlyozta; ma viszont helyre kell állítani az olvasó szándéka és a mű szándéka közötti feszültséget (miközben a szerző szándéka fantazmagórikus és elérhetetlen marad).

A végtelen szemiózis alapelve nem valamiféle örvendetesen ellenőrizhetetlen jelentéssodródást feltételez, hanem egy olyan értelmezői közösség egyezségein alapuló helyzetet, mely tiszteletben tartja egy mű szemantikai koherenciáját.

Az, hogy egy szövegnek végtelen számú értelmezése lehet, nem jelenti azt, hogy mindegyik értelmezés jó is. És ha eldönthetetlen is, hogy melyek a jó értelmezések, az mindenképp megmondható, hogy mi az, ami elfogadhatatlan.
A Könyv Magyarul!


Letöltések Az értelmezés határai ingyenes könyv pdf mobi epub mp3 fb2 CD txt doc kindle Ibook iOS:Letöltések Az értelmezés határai ingyenes könyv:

MIRROR-2
Csatlakozz több százezer elégedett taghoz, akik számtalan órát töltöttek online multimédiás tartalmak keresésével és éppen most, miközben új könyveket, magazinokat és híres képregényeket élveztek.

Itt van és ingyenes. Ezért regisztrálnia kell az ezen az oldalon található linkek egyikére kattintva:

 • Könyvek, magazinok és képregények korlátlanul, bárhová is megyek: közvetlenül a böngészőjéhez a számítógépen vagy táblagépen.
 • Több mint 10 millió cím minden lehetséges műfajra kiterjed.
 • Szerezd meg a legjobb könyveket, magazinokat és képregényeket minden műfajban, beleértve a cselekvést, a kalandot, az anime-t, a mangát, a gyerekeket és a családot. Classics, Comedy, Reference, Manuals, Dráma, Idegen, Horror, Zene, Romance, Science Fiction, Sports és még sokan mások.
 • Új címeket adnak hozzá minden nap! Szeretnénk frissen tartani a dolgokat.
 • Minden platform. Teljesen optimalizált
 • Fedezze fel, miért mennek naponta több ezer ember.Regisztráljon és élvezze a szórakozást, korlátlan!


  Állapot:
  Méret:
  11.8 x 19.2 cm
  Kiadó:
  Oldalak száma:
  568
  Borító:
  KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
  ISBN:
  9789630795067
  Nyelv:
  MAGYAR
  Kiadás éve:
  2013
  Árukód:


  TAGS:
  Online Az értelmezés határai ebook, könyvet Az értelmezés határai FB2, Download Az értelmezés határai PDF , Download Az értelmezés határai MOBI, Online Az értelmezés határai könyvet, ingyenes letöltések Az értelmezés határai IPhone, Online könyvet Az értelmezés határai PDF, ingyenes Az értelmezés határai DJVU, ingyenes letöltések Az értelmezés határai TXT, letöltések Az értelmezés határai RTF, Online Az értelmezés határai FB2 , e-könyvet Az értelmezés határai letöltések TXT, ingyenes Az értelmezés határai letöltések könyvet, e-könyvet Az értelmezés határai download MOBI, letöltések Az értelmezés határai IPad, olvas Az értelmezés határai MOBI, olvas Az értelmezés határai DOC, ingyenes Az értelmezés határai AWZ, Download e-könyvet Az értelmezés határai iPad , ingyenes Az értelmezés határai DJVU, Download Az értelmezés határai e-könyvet ingyenes, ingyenes letöltések Az értelmezés határai DVD, olvas Az értelmezés határai TXT, Book Az értelmezés határai letöltések DJVU, Az értelmezés határai letöltések könyvet ingyenes, Az értelmezés határai letöltések könyvet pdf ingyenes, Az értelmezés határai pdf könyvet letöltések ingyenes, letöltések e-könyvet Az értelmezés határai pdf ingyenes, Az értelmezés határai letöltések könyvet epub ingyenes, Az értelmezés határai ePub könyvet letöltések ingyenes.

 • Leave a Reply